To Top
13:30 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα κόμματα ανεβάζουν κωμωδία στο βασίλειο της διαφθοράς
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Τα κόμματα ανεβάζουν κωμωδία στο βασίλειο της διαφθοράς
  06 Δεκεμβρίου 2017, 12:01 μμ  

Το πιο ωραίο σόου χτες ήταν να παρακολουθείς τις αντιδράσεις των κομματικών στελεχών μετά από όσα είπαν ο Γενικός Ελεγκτής και ο Γενικός Εισαγγελέας για το βασίλειο της διαφθοράς που διαφεντεύει την Κύπρο. Μετά τον τρόμο που προκάλεσαν με τις μεγάλες αλήθειες τους οι δυο αξιωματούχοι, ήρθαν τα κομματικά στελέχη κι έπαιζαν ρόλους σαν να ήταν κακοί ηθοποιοί σε παλιά κυπριακή επιθεώρηση. Φαρσοκωμωδία κανονική. Για να επιβεβαιώσουν ότι στο βασίλειο της διαφθοράς αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, αυτοί και οι κομπάρσοι και οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί. Μας θύμισαν κάτι που είπε το Κακουργιοδικείο επιβάλλοντας ποινή για την τραγωδία του Μαρί, στις 2/8/2013. Μας άφησε σαν κατάρα που μας ακολουθεί τη διαπίστωσή του: «Αν είναι να τιμωρηθούν οι κατηγορούμενοι, αλλά όσοι έχουν εξουσία να συνεχίσουν με την ίδια νοοτροπία, τότε άδικη και η τιμωρία, άδικη και η θυσία 13 ανθρώπων. Όλα αυτά θα αποκτήσουν νόημα μόνο εάν κυριαρχήσει μια νέα αντίληψη που θα θέτει τη νομιμότητα πάνω απ’ όλα και που θα θέτει τον πραγματικό σεβασμό προς τη ζωή στο επίκεντρο της σκέψης και των ενεργειών όσων ασκούν εξουσία. Διαφορετικά, το στρεβλό σύστημα θα προχωρήσει ακάθεκτο προς την επόμενη τραγωδία». Το στρεβλό σύστημα συνεχίζει ακάθεκτο. Παρότι ήδη φυλακίστηκαν στελέχη σχεδόν όλων των κομμάτων, εκτός μερικών νέων, τα κόμματα και χθες ακόμα προσπαθούσαν να χρησιμοποιήσουν όσα είπαν ο Κώστας Κληρίδης και ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, όχι για να δώσουν κοινό μήνυμα πάταξης της διαφθοράς και να δείξουν ότι έχουν συναίσθηση του τι συμβαίνει, αλλά για να βγάλει ο καθένας την ουρά του έξω από τα φαινόμενα διαφθοράς. Ακόμα και τώρα που είδε κι έφριξε ο κόσμος.

Το ΑΚΕΛ, για παράδειγμα, κατηγορούσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για υπονόμευση της Δικαιοσύνης στην υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, λες και ξεχάσαμε ότι έχει σε βάρος του δυο τεράστιες υποθέσεις, που θα μείνουν στην Ιστορία, το Μαρί και τη Δρομολαξιά. Και στις δύο δεν δεχόταν τις αποφάσεις των δικαστηρίων και των ερευνητικών επιτροπών κι έβγαζε δικά του πορίσματα, μιλώντας ακόμα και για πολιτικές διώξεις σαν να και ζούμε στο καθεστώς του Ερντογάν ή του Μουγκάμπε. Αυτή κι αν ήταν υπονόμευση της Δικαιοσύνης. Ο ΔΗΣΥ κατηγορούσε το ΔΗΚΟ για τον δήμαρχο Σάββα Βέργα, που ήταν δηκοϊκός και καταδικάστηκε για μίζες, ξεχνώντας ότι για τις μίζες της Πάφου καταδικάστηκαν στελέχη όλων των μεγάλων κομμάτων. Το ΔΗΚΟ κατηγορούσε την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ για τις κόντρες με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή, ξεχνώντας ότι είχε κι αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης όταν στήριζε άλλους ελεγκτές και εισαγγελείς που συγκάλυπταν τη διαφθορά, αλλά και δικούς του υπουργούς και άλλους, που κατηγορήθηκαν για σκάνδαλα διαφθοράς και βεβαίως… συγκαλύφθηκαν.

Για να λέμε αλήθειες, όμως, είναι μόνο επί της παρούσας κυβέρνησης που είδαμε μαζικές διώξεις για εγκλήματα λευκού κολάρου και «πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων». Ακόμα κι αν είναι πασιφανές ότι οι διώξεις δεν οφείλονται στην κυβέρνηση αλλά στον Εισαγγελέα, τον Ελεγκτή και την Αστυνομία, δεν μπορεί να διαγράφεται το γεγονός ότι στη διοίκηση του κράτους βρίσκεται η κυβέρνηση Αναστασιάδη. Αλλά, ακόμα κι αυτό, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί υπέρ τους, φρόντισαν τα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης να το μαγαρίσουν. Ακριβώς, διότι, όπως πρόβλεψε το Κακουργιοδικείο, δεν έχει κυριαρχήσει «μια νέα αντίληψη που θα θέτει τη νομιμότητα πάνω απ’ όλα». Είδαμε υπουργούς να βολεύουν ημέτερους με προκλητικότατο θράσος, είδαμε κομματικούς ινστρούχτορες να κάνουν δουλειές αίσχος με το Δημόσιο, είδαμε τον Πρόεδρο να μοιράζει αξιώματα με κριτήρια καθαρά προσωπικά και διαπλοκής. Κι αυτά είναι διαφθορά, δεν είναι μόνο οι μίζες. Μάλλον, για να είμαστε ακριβέστεροι, από αυτά είναι που ξεκινά η διαφθορά. «Όποιος ήθελε να καταχραστεί τη θέση του, μπορούσε να το πράξει. Είχε και ευκαιρίες, και σχεδόν μια πλήρη διασφάλιση ατιμωρησίας», έλεγε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Και ποιοι είναι αυτοί που το έκαναν απροκάλυπτα; Όσοι ένιωθαν ότι είχαν κάλυψη με διορισμούς εκτός νομιμότητας, χωρίς κριτήρια δημόσιου συμφέροντος. Όσο πιο ψηλά η κάλυψή τους τόσο πιο θρασείς γίνονται την ώρα της λεηλασίας. Επομένως, σοφή η ρήση του Κακουργιοδικείου: Όλα αυτά θα αποκτήσουν νόημα μόνο εάν κυριαρχήσει μια νέα αντίληψη που θα θέτει τη νομιμότητα πάνω απ’ όλα. Οψόμεθα.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.