To Top
07:13 Δευτέρα
18 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Εξολοθρεύτηκε τελικά «το κακό» στη Σωτήρα;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Εξολοθρεύτηκε τελικά «το κακό» στη Σωτήρα;
  07 Δεκεμβρίου 2017, 9:54 πμ  

Πριν προλάβουμε να χειροκροτήσουμε τον Δήμο Σωτήρας, για την πρωτότυπη αποστολή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου σε πενθήμερη εκδήλωση σέρβιραν κολοκάσι καθημερινά σε 200 καλεσμένους του Δικαστηρίου, μας ήρθε σαν κολοκάσι (βλέπε κεραμίδα) στο κεφάλι η άλλη πρωτοφανής απόφαση που κατέληξε ομόφωνη για να μη σκάσει μύτη, να κλείσουν την πόρτα του Δημοτικού Θεάτρου του Δήμου Σωτήρας, για την παράσταση Cock του ΘΟΚ.
Το χειρότερο, δε, που οι αντιδράσεις ήταν υποκινούμενες από την Εκκλησία και η λογοκρισία ήταν αδιαπραγμάτευτη. Για ποιο πράγμα ακριβώς; Για μια παράσταση που στέλνει μηνύματα αγάπης και σπάει τους όποιους φραγμούς, μπροστά στο μεγαλείο του έρωτα; Mια παράσταση που δεν ήταν υποχρεωτική και αφορούσε ενήλικες. 
Η Εκκλησία κάθε Κυριακή διακηρύττει το αγαπάτε αλλήλους και σεβαστείτε τον πλησίον σας, χωρίς να δημιουργεί στερεότυπα, συνθήματα, να τοποθετεί κορώνες, ταμπέλες ή χαρακτηρισμούς. Η αγάπη προέρχεται από την καρδιά, σε αντίθεση με το μίσος που είναι δημιούργημα του μυαλού. 
Πολλοί αρνήθηκαν να μιλήσουν δημόσια για την απόφαση αυτή που οδηγεί αιώνες πίσω τη μικρή κοινωνία της Σωτήρας. Και αιώνες πίσω θα συναντήσουμε παραδείγματα «ντροπής» κατά το κερδισμένο στρατόπεδο στη Σωτήρα. Στα βιβλία γραμμένα θα συναντήσουμε ιστορίες για τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, τον Ευριπίδη, τον Όμηρο, τους κορυφαίους στιχουργούς, ποιητές και συγγραφείς, που αφήνουν το στίγμα τους στο κάτι διαφορετικό. 
Άφησαν τον δήμαρχο να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Ο οποίος παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στον ACTIVE ότι δεν κατάφερε να κατευνάσει τις αντιδράσεις και υπό τις απειλές επεισοδιακής αντίδρασης από ομάδα δημοτών, συναίνεσαν και οι λίγοι στην επιθυμία των πολλών. 
Ο εγκλεισμός στα καλούπια και ο συντηρητισμός μιας άλλης εποχής, η σοβαροφάνεια, οι καθωσπρεπισμοί είναι απλά όροι που ικανοποιούν προσωρινά.  Δεν επιτρέπονται πανηγυρισμοί, απεναντίας χρειάζεται μια αυτοκριτική. Διότι στην τελική, το «απεταξάμην το κακό» δεν έχει καμία ισχύ όταν θεριεύει μέσα μας ο σκοταδισμός. Σκοταδισμό τον οποίο επιθυμούν κάποιοι, όπως φαίνεται, να διαιωνίσουν και σε επόμενες γενεές.  
Δεν αποτρέψατε το «κακό» να μπει στα σπίτια σας, δεν προστατεύσατε τη νεολαία από τη «μόλυνση», απλά σας βολεύει να υποδύεστε ρόλους που δεν θα σχολιαστούν από τον γείτονα και δεν θα βρεθείτε στο επίκεντρο κουτσομπολιών. Είναι κρίμα να εθελοτυφλείτε και περισσότερο να απομονώνετε ανθρώπους τους οποίους η φύση ή ακόμα και η επιθυμία είναι διαφορετική από τη δική σας. 
Αξιέπαινη η αντίδραση του δημάρχου Δερύνειας, που χωρίς κανένα δισταγμό θέλησε να φιλοξενήσει την παράσταση λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω. Στήριξη στον πολιτισμό, την τέχνη και την ελεύθερη έκφραση λοιπόν, εν έτει 2017. Aπό κάπου θα πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.