To Top
13:37 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο βολικός μας κύκλος
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Ο βολικός μας κύκλος
  07 Δεκεμβρίου 2017, 10:15 πμ  

Οι απόντες. Τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα τον αναδείξουν κατά βάση οι μεγάλες ηλικίες, έγραφε χθες «Εκ των Έσω» η Ανδρούλα Ταραμουντά, ενώ οι πιο παραγωγικές τάξεις «επιλέγουν να απουσιάσουν». Τούτο καταγράφεται από σειρά δημοσκοπήσεων, αλλά και από τη ματιά παρατήρησης του καθένα από εμάς στον δικό του μικρό ή μεγάλο κύκλο. Τη στάση ζωής των οικείων μας προσώπων απέναντι στα κοινωνικά μας προβλήματα, τις ανησυχίες που έχουν ή δεν έχουν, τις προτεραιότητες που θέτουν, περισσότερο για το παρόν παρά για το μέλλον τους. Η συμμετοχή μας είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το πρόβλημα του άλλου, δεν το βλέπω και σαν δικό μου. Με απωθεί η μετριότητα εκείνων από τους οποίους περιμένεις κάτι να αλλάξουν, αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να μην προσπαθήσω και εγώ. Κακά τα ψέματα: Οι περισσότεροι βολευόμαστε στον κύκλο μας. Και από αυτόν αντλούμε όλα εκείνα τα επιχειρήματα που μας εξυπηρετεί να δικαιολογούμε την απουσία μας –ακόμα και να την εμφανίζουμε ως προτέρημα.

Η διόρθωση. Έστω και υπό την πίεση των δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να πάρει μια σωστή απόφαση. Αποδέχτηκε να νομοθετηθεί ρύθμιση βάσει της οποίας για να προκηρυχθεί απεργία απαιτείται να ψηφίσει υπέρ αυτής το 50%+ένας των παρισταμένων μελών σε Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Αυτό δεν αρέσει στα συνδικάτα, που μια ζωή συνήθισαν, κρύβονταν πίσω από ισχνές πλειοψηφικές αποφάσεις των εκπροσώπων και μελών τους (όχι αναγκαστικά όλων των εργαζομένων), ήλεγχαν σχεδόν κάθε απεργία και τρομοκρατούσαν ανοικτά εκείνους που είχαν διαφορετική άποψη, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα περάσει το δικό τους. Αυτές οι τυπικά δημοκρατικές διαδικασίες, στην ουσία όμως βαθύτατα αντιδημοκρατικές, παρέλυσαν τη χώρα πολλά χρόνια τώρα. Κι ο Τσίπρας, πρώτος και καλύτερος, έκανε αλόγιστη χρήση αυτής της στρέβλωσης που τώρα έρχεται, επειδή δεν μπορεί και να κάνει αλλιώς, να διορθώσει –ευτυχώς.

Εξ αριστερών. Τώρα, του τη βγαίνει πραγματικά από αριστερά, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δηλώνει ότι η κυβέρνηση κάνει «τη βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου και συμπεριφέρεται σαν τον κλέφτη, που όταν τον πιάνουν στα πράσα, αφήνει κάτω τα κλοπιμαία για να επανέλθει». Την κατηγορεί ότι αποδέχτηκε αυτήν την τροπολογία «γιατί έτσι υποσχέθηκε στα κοράκια - εταίρους της», και θεωρεί πως ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία «ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αίμα και αγώνες». Τέλος, προβάλλει και το «μπάζει από παντού», για μένα, επιχείρημα ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές που εκπροσωπούν κάτω από το 22%, όπως λέει, του σώματος, παίρνουν σημαντικές αποφάσεις για το έθνος και ταυτόχρονα «απαιτούν τώρα από τους εργαζόμενους να έχουν το 50 συν 1 του συνόλου των μελών τους σε παρουσία στη συνέλευση και στην κάλπη, κάτω από τον εκβιασμό και μπροστά στον εργοδότη και τις απειλές του, για να αποφασίσουν μια απεργία, για να διεκδικήσουν το δίκιο τους;».

Διά ταύτα. Επειδή, όπως η Κύπρος, έτσι και η Ελλάδα είναι μικρός τόπος και όλοι γνωριζόμαστε, καλές είναι οι επαναστατικές κορώνες, αλλά όταν αυτές έρχονται από τα λαρύγγια ανθρώπων που έχουν γίνει ένα με τους τοίχους και τις σημαίες των σωματείων που εκπροσωπούν, ξέρουμε πολύ καλά γιατί οι περισσότεροι από αυτούς τρέφονται ακριβώς από εργατικά προβλήματα που δεν λύνονται ποτέ.

Μικρά-Μικρά
Τον υποδεχόμαστε σήμερα το πρωί στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έγκυροι πολιτικοί αναλυτές μιλάνε για μιαν απρόβλεπτη επίσκεψη, για τον ένα και μοναδικό λόγο ότι απρόβλεπτος είναι από τη φύση του ο επίσημος επισκέπτης μας. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν *** «Απόψε ο Τζόνι Χάλιντεϊ μας άφησε. Γράφω αυτά τα λόγια χωρίς να τα πιστεύω. Κι όμως είναι αληθινά. Ο άνθρωπός μου δεν είναι πια μαζί μας». Με αυτά τα λίγα λόγια γνωστοποίησε η γυναίκα του Λετίσια τον θάνατο του συντρόφου της, επονομαζόμενου και Γάλλος Έλβις, τα ξημερώματα χθες στο Παρίσι, σε ηλικία 74 ετών, έπειτα από μακρά πάλη με τον καρκίνο *** Την «Πολωνέζα Νο.2» σε Ντο μείζονα του Φρεντερίκ Σοπέν, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σαν σήμερα, 7 Δεκεμβρίου 1834, σε συναυλία στο Παρίσι, επιλέγω σήμερα για κλασσικό μας άκουσμα. Η διεύθυνση στο YouTube είναι https://www.youtube.com/watch?v=YnygzwlDlig&feature=share, σε μία από τις ωραιότερες εκτελέσεις από τον Ρώσο πιανίστα Εβγκένι Κισσίν.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.