To Top
11:42 Πέμπτη
21 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο «Πειρασμός» δεν ήταν ο τελευταίος
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Ο «Πειρασμός» δεν ήταν ο τελευταίος
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου 2017, 1:11 μμ

Όταν το 1955 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Τελευταίος Πειρασμός» οι φανατικοί χριστιανοί το χαρακτήρισαν «πρόστυχο», «αντιχριστιανικό», «αμαρτωλό», «έργο του διαβόλου» και το έστειλαν στο πυρ το εξώτερον. Η Ιερά Σύνοδος δε, που συνήλθε να εξετάσει το θέμα, αποφάσισε πως το βιβλίο δεν έχει θέση στα ελληνικά βιβλιοπωλεία, ενώ κάποιοι ζητούσαν τον αφορισμό του συγγραφέα. Σε όλα αυτά ο Καζαντζάκης απάντησε: «Μου δώσατε μια κατάρα, άγιοι πατέρες, σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ‘ναι η συνείδησή σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να ‘στε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ» (Το ιερόσυλο του βιβλίου ήταν το γεγονός πως ο Χριστός παρουσιάζεται, εκτός από τη θεϊκή του διάσταση, και με την ανθρώπινη). 

Τρεις δεκαετίες μετά, ο Μάρτιν Σκορτσέζε μετέφερε το περιεχόμενο του βιβλίου στον κινηματογράφο. Κι ενώ συνήθως νιώθουμε δέος για κάθε ελληνικό που καταφέρνει να βγει εκτός συνόρων, στην περίπτωση αυτή τα πλήθη εξεγέρθησαν με διαδηλώσεις και διακπληκτισμούς έξω από τα σινεμά όπου θα προβαλλόταν, ενώ κάποιοι μπήκαν μέσα και με μαχαίρια και ψαλίδια έσκισαν το πανί της οθόνης. 

Και να που, εν έτει 2017 (σχεδόν 2018), βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Με ό,τι δεν συμφωνούμε, ό,τι δεν μας αρέσει και νιώθουμε ότι προσβάλλει τα ήθη μας ή τις πεποιθήσεις μας (οι οποίες φυσικά είναι πάντα ορθές) δεν θέλουμε να παρουσιάζεται. Μακριά από εμάς. Θέλουμε να βλέπουμε και να ακούμε πράγματα με τα οποία συμφωνούμε. Κι ενώ έχουμε την επιλογή να μη δούμε κάτι που δεν θέλουμε να δούμε, κάτι με το οποίο διαφωνούμε, που θεωρούμε πως προσβάλλει τις αρχές μας, δεν περιοριζόμαστε στο να μην το δούμε. Θέλουμε να απαγορεύσουμε και την ύπαρξή του, την προβολή του. Να επιβάλουμε το δικό μας θέλω. Στην κοινότητα Σωτήρας η λέξη ομοφυλοφιλία δεν έχει θέση. Όπως, σίγουρα, κι ούτε κάποιος ομοφυλόφιλος. Όλα τα άλλα χωράνε. Όχι όμως αυτό. 
Είναι άξιο απορίας. Τι προβάλλουν οι τηλεοράσεις στην επαρχία; Στο διαδίκτυο μπαίνουν τα παιδιά; Πώς προστατεύονται από τις ιδέες που κυκλοφορούν ελεύθερες, από επικρατούσες τάσεις; Κι αν υπάρχει κάποιος Γιακουμάκης στη Σωτήρα, πώς αντιμετωπίζεται; Όπως και ο νεαρός από την Κρήτη που αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε στα Γιάννενα από αυτούς που δεν άντεχαν τη διαφορετικότητά του; Όταν για ένα θεατρικό έργο –το οποίο μάλιστα μπορούμε να μποϋκοτάρουμε με την απουσία και την απαξίωσή μας– αντιδρούμε έτσι, πώς αντιδρούμε στην καθημερινότητα με τους ανθρώπους γύρω μας που δεν είναι σύμφωνα με τα πρότυπά μας; 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.