To Top
04:40 Τρίτη
17 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Το απαγορευμένο θέατρο, ο Εισαγγελέας, η Επίτροπος και πάλι χάσαμε το μέτρο
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Το απαγορευμένο θέατρο, ο Εισαγγελέας, η Επίτροπος και πάλι...
  07 Δεκεμβρίου 2017, 12:01 μμ  

Δεν μας φτάνουν όλα τ΄ άλλα, έχουμε και τους τοπικούς άρχοντες της Σωτήρας να παραδίδουν μαθήματα πολιτισμού. Δεν θέλουν, λέει, οι χωριανοί να δουν την παράσταση του ΘΟΚ και αντί να κάτσουν σπίτι τους να δουν τηλεόραση όπως κάνουν κάθε βράδυ, αποφάσισαν να απαγορεύσουν την παράσταση. Στα χωρικά τους ύδατα δεν επιτρέπουν θέατρο με ιστορίες ομοφυλοφιλίας. Έχουν κηρύξει άβατο. Βέβαια, δεν είναι η ομοφυλοφιλία το πρόβλημα, είναι ο νους των αρχόντων μας, οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι είναι ηγέτες και δικαιούνται να παίρνουν αποφάσεις επί παντός επιστητού. Ακόμα και να λογοκρίνουν το ρεπερτόριο του θεάτρου. Δεν διανοούνται ότι από τη στιγμή που υπάρχει θέατρο στη Σωτήρα στο οποίο ο ΘΟΚ ανεβάζει πάντα τις παραστάσεις του, δεν τους πέφτει λόγος για το ρεπερτόριο. Δικαιούνται μόνο να κρίνουν τις παραστάσεις, να πουν αν τους αρέσουν ή όχι, να αποφασίσουν αν θα πάνε να τις δουν ή αν θα προτιμήσουν να πάνε σε καμιά ταβέρνα να φάνε κουπέπια, αλλά όχι και να τις απαγορεύουν. Λες και ζούμε στις εποχές των παππούδων μας, σε εποχές απαγορεύσεων και αφορισμών.

Στις ίδιες εποχές μάς παραπέμπουν κι άλλα αυτές τις μέρες. Όπως το φιρμάνι που εξέδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας για να πει σε όσους δημοσιεύουν τα email της εισαγγελέως Ελένης Λοϊζίδου να προσέχουν διότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Άρθρου 122 του Ποινικού Κώδικα Κεφ. 154, μπορεί να επηρεάσουν τις έρευνες και να είναι ένοχοι πλημμελήματος και να υπόκειται σε φυλάκιση 3 χρόνων. Δηλαδή; Δηλαδή, άλλες εποχές, σκοτεινές και τραγικές. Διότι εδώ το πρόβλημα δεν είναι αυτός που δημοσιεύει τα email αλλά όσα γράφει η εισαγγελέας προς τους Ρώσους και για τα οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «η συμπεριφορά της εν λόγω εισαγγελέως μάς έφερε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση». Αυτή είναι η ουσία. Και αυτή η ουσία θα παρέμενε κρυμμένη αν δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας τα email. Η ενέργεια του Κώστα Κληρίδη είναι σαφής προειδοποίηση προς την εφημερίδα «Πολίτης», που έκανε τα email σίριαλ και η οποία έχασε το μέτρο διότι αντί να περιοριστεί στην ουσία του θέματος, έβγαλε το παλούκι προσπαθώντας να μπλέξει στην υπόθεση και τον ίδιο τον Εισαγγελέα προσωπικά με τον οποίο τη συνδέει μακρά κόντρα. Εδώ χάνει το παιχνίδι και η δημοσιογραφία. Όπως το χάνει και ο Εισαγγελέας όταν παραπέμπει τη δημοσιογραφία στον Ποινικό Κώδικα.

Μετά έχουμε στην ίδια υπόθεση και την κόντρα της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνης Νικολαΐδου, με τους δικηγόρους της Ελένης Λοϊζίδου. Όταν διαμαρτυρόταν η εισαγγελέας για τη δημοσίευση των διαλόγων της με τους Ρώσους καταγγέλλοντας παραβίαση προσωπικών της δεδομένων, η Επίτροπος βγήκε αμέσως στα ΜΜΕ και δήλωνε ότι ο Νόμος δεν απαγορεύει τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων όταν υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον. Δηλαδή, πρόσφερε κάλυψη στην εφημερίδα. Φυσικά, συμφωνώ μαζί της, ότι προέχει πάντα το δημόσιο συμφέρον. Όμως, όφειλε να προστατεύσει τον θεσμό που εκπροσωπεί και να μην εμφανίζεται η ίδια προσωπικά σε αυτή την υπόθεση. Για έναν πολύ απλό λόγο: Είναι σύζυγος του οικονομικού διευθυντή της εφημερίδας και άρα έχει προσωπική διαπλοκή. Όσο κι αν της αναγνωριστεί καλή πίστη και αντικειμενικότητα, δεν μπορεί να πείσει όλο τον κόσμο ότι η παρέμβασή της δεν είναι «μολυσμένη με το μικρόβιο της μεροληψίας και της προκατάληψης», όπως ισχυρίζονται οι δικηγόροι της εισαγγελέως. Πρόκειται για την ακριβή απόδοση της γνωστής ιστορίας με τη γυναίκα του Καίσαρα. Τουλάχιστον, ας μιλούσε λειτουργός του γραφείου της, όχι η ίδια.

Δεν έχουμε μέτρο, όπως λέω συχνά, το χάνουμε με τις υπερβολές και τις αυθαιρεσίες μας ακόμα κι όταν έχουμε δίκαιο. Ή, καλύτερα, όπως λέει ένας παλιός δάσκαλος: στην Κύπρο δεν πρέπει να παίρνεις τίποτε εντελώς στα σοβαρά και τίποτε εντελώς στα αστεία.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.