Μετά την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας ότι ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος έδινε οδηγίες για δύο απόπειρες φόνου μέσα από τις Φυλακές, επιβάλλεται να γίνει πλέον το αυτονόητο. Αυτό που ζητά και η ίδια η διεύθυνση των Φυλακών: Να αναβαθμιστεί το σύστημα ώστε να αποκόπτει όλα τα κινητά τηλέφωνα.

Είναι η δεύτερη φορά που δικαστήριο αναφέρεται σε έγκλημα που καθοδηγήθηκε από τις Φυλακές με τις οδηγίες να δίνονται στον δράστη μέσω κινητού. Ειδικά στην περίπτωση του Μαμαλικόπουλου, το Δικαστήριο προχώρησε και σε ένα βήμα ακόμα πιο ανησυχητικό. Ήταν ο άνθρωπος που προμήθευσε τον οπλισμό στον δράστη και στις δύο απόπειρες φόνου. Δηλαδή, ενόσω ήταν στη φυλακή, εκτίοντας ποινή ισοβίων για τους πέντε φόνους στον Αγία Νάπα, είχε την άνεση να τηλεφωνεί και να προβαίνει σε διευθετήσεις ώστε ο δράστης να λάβει τον οπλισμό για να εκτελέσει τα φονικά. Και να λάβει την αμοιβή του, δηλαδή τα ναρκωτικά. 

Όλα αυτά είναι εξωφρενικά και βεβαίως είναι ευθύνη των Φυλακών να προβαίνουν σε ελέγχους για εντοπισμό των όποιων κινητών εισάγονται στα κελιά. Από τη στιγμή που γνωρίζεις ότι το σύστημα των κινητών δεν αποκόπτει όλα τα δίκτυα, έχεις ευθύνη να παίρνεις τέτοια μέτρα ώστε να μειώσεις τον κίνδυνο. Και να διενεργούνται έλεγχοι και στις εισόδους αλλά και στις πτέρυγες για εντοπισμό τυχόν αντικειμένων που εισήχθηκαν παράνομα. Ένα αυτό.

Το άλλο αφορά στο ίδιο το σύστημα και στις όποιες διαφορές υπάρχουν. Το σύστημα αγοράστηκε με τα χρήματα του φορολογούμενου, γιατί κρίθηκε απαραίτητο ώστε στην περίπτωση που κάποιος καταφέρει να μεταφέρει κινητό στις φυλακές να του είναι άχρηστο, αφού δεν θα έχει σήμα. Δεν θα αναφερθούμε στις πληροφορίες που κυκλοφορούν, αλλά θα σταθούμε στα γεγονότα. Το σύστημα που προμηθεύτηκε η Δημοκρατία, κόβει και το σήμα που λαμβάνουν τα τηλέφωνα τα οποία λειτουργούν με 5G. Αυτός ήταν και ο λόγος και ο σκοπός που αγοράστηκε. Δεν θ’ ασχοληθούμε γιατί δεν τέθηκε σε λειτουργία μέχρι σήμερα. Ούτε στις διαφορές που προέκυψαν μεταξύ της υπουργού Δικαιοσύνης και της Διεύθυνσης των Φυλακών. Αυτά πρέπει να λυθούν υπηρεσιακά και να δοθούν εκατέρωθεν εξηγήσεις. 

Το ζήτημα είναι να κοπεί μαχαίρι, δηλαδή η δυνατότητα κάποιος που καταδικάστηκε για ένα έγκλημα, να έχει την άνεση και την ευκολία να διατάσσει νέα εγκλήματα μέσα από τις φυλακές. Αν αύριο εγερθούν αγωγές κατά του κράτους από θύματα που τραυματίστηκαν από την απόπειρα φόνου κατά του Κρητικού στην Αγία Νάπα, ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα; Ο Μαμαλικόπουλος ήταν υπό τη φύλαξη του κράτους ως κατάδικος και παρ’ όλα αυτά είναι ο ηθικός αυτουργός δύο νέων εγκλημάτων. Στο ένα εκ των οποίων τραυματίστηκαν και αθώοι πολίτες. 

Πρέπει άμεσα να τεθεί σε λειτουργία η αναβάθμιση του συστήματος, για να λυθεί το πρόβλημα. Όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ούτε παρακολουθήσεις κινητών θα χρειάζονται, ούτε δεδομένα ατόμων άσχετων με τις Φυλακές θα παρακολουθούνται.

Από την ώρα που θα έχεις ένα σύστημα που θα μπλοκάρει το σήμα, τότε λύεις και το πρόβλημα. Τελεία και παύλα.