Άνοιξε μέτωπα και κεφάλαια συζήτησης η πρώτη κοινή τηλεοπτική εμφάνιση των τριών κύριων υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές. Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης διασταύρωσαν αρκετές φορές τα ξίφη τους, με τα επιτελεία και τους υποστηριχτές τού καθενός να τους αναδεικνύουν όλους νικητές.

Παρόλα αυτά, από την προχθεσινή εκπομπή στο ΡΙΚ, αποτελούν αντικείμενο αναφοράς οι επιθέσεις Ανδρέα Μαυρογιάννη προς Νίκο Χριστοδουλίδη σε δύο μάλιστα περιπτώσεις. Με αναφορές μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρές, όπως το ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπονόμευε τα όσα ο ίδιος ανέφερε στον Πρόεδρο σε σχέση με το Κυπριακό και ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, του είχε αναφέρει ότι δεν μπορεί να εξαντλεί πολιτικό κεφάλαιο για να προδίδει τον τόπο του. Τοποθετήσεις με τις οποίες ήταν ξεκάθαρη προσπάθεια να αναδείξει τη διαφωνία του με τον τέως υπουργό Εξωτερικών στο Κυπριακό και να δείξει πως η υποψηφιότητά του είναι μία άλλη πρόταση, παρά το ότι συνεργάστηκαν και οι δύο με τον Νίκο Αναστασιάδη για το Κυπριακό. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέρριψε κατηγορηματικά τις αναφορές Μαυρογιάννη, θέτοντας επιτακτικά προς τον ανθυποψήφιό του, το ερώτημα γιατί δεν παραιτήθηκε τότε. Το σκηνικό φάνηκε να ευνοεί τον Αβέρωφ Νεοφύτου στη συζήτηση που άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί κυρίως προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «χτυπώντας» πιο πολύ σε θέματα που καταγράφεται διάσταση απόψεων με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. 

Στον απόηχο της κοινής τηλεοπτικής εμφάνισης, η Πινδάρου σημειώνει πως οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις θέσεις των υποψηφίων για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως «από τη μια πλευρά ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με καθαρές θέσεις και συγκροτημένο λόγο εξήγησε την πρωτοβουλία που εντάσσει ενέργεια και ασφάλεια σε ένα συνολικό σχέδιο που αξιοποιεί τη συγκυρία, δίνει διέξοδο στο πρόβλημα των εγγυήσεων και δημιουργεί νέα δυναμική. Από την άλλη, οι δυο υποψήφιοι δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν πρόταση. Χάθηκαν στις αναλύσεις του παρελθόντος και στην άγονη αντιπαράθεση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαίωση αρχηγών κομμάτων στο Εκλογοδικείο

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι ο κάθε υποψήφιος πρέπει να κρίνεται από το περιεχόμενο των θέσεων, των δηλώσεων και των προτάσεων που έχει. «Αν η τηλεμαχία κριθεί μέσα από αυτόν το φακό, θεωρώ ότι έχει ξεχωρίσει ο κ. Μαυρογιάννης και με το συγκεκριμένο των θέσεων, των απόψεων και των προσεγγίσεών του σε ένα τεράστιο θέμα όπως το Κυπριακό», ανέφερε. 

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του χαιρέτισε την πρόταση Χριστοδουλίδη για ενεργό συμμετοχή της Ε.Ε. στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Πρόκειται για μια πρόταση ουσίας η οποία μπορεί να διασφαλίσει τη διαρκή και ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Μια τέτοια εξέλιξη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης τόσο προς την Τουρκία όσο και προς τα Ηνωμένα Έθνη τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να τηρούν ίσες αποστάσεις», σημείωσε.

Για διαφωνία των στενών συνεργατών του Νίκου Αναστασιάδη, έκανε λόγο στην αναφορά του ο υποψήφιος Πρόεδρος Αχιλλέας Δημητριάδης.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης από την πλευρά του δήλωσε πως «η πρώτη “αντιμαχία” των τριών υποψηφίων κατέδειξε ότι επί της ουσίας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε και αποτελούν συνεχιστές της πολιτικής Αναστασιάδη».