ΟΙ συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό συγκεντρώθηκαν για ένα ακόμη καλοκαίρι στην ιδιαίτερή τους πατρίδα για να ενημερωθούν και να ενημερώσουν. Σήμερα ξεκινά το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, στη Λευκωσία. Οι Κύπριοι απόδημοι από όλες τις γωνιές του πλανήτη, διά εκπροσώπων τους, θα παραστούν στο συνέδριο. Για να συντονιστούν και να δώσουν το στίγμα των επόμενων βημάτων του αγώνα που διεξάγουν ακούραστα από το 1974 και εντεύθεν. Το συνέδριο θα γίνει, μετά από ένα «διάλειμμα» δύο χρόνων. Ο κορωνοϊός δεν… επέτρεψε την πραγματοποίησή του.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ακούραστους εργάτες του κυπριακού δικαίου οι απόδημοι. Στις χώρες, στις οποίες ζουν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και κάνουν παρεμβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων για να ενημερώσουν αλλά και να ζητήσουν βοήθεια των κυβερνήσεων. Συστηματικά και μεθοδικά προσπαθούν να πείσουν για τον δίκαιο αγώνα μας, για να αντιμετωπιστεί το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση. Δηλαδή, ως θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. 

ΕΧΟΥΝ περάσει σαράντα οκτώ χρόνια από την τουρκική εισβολή, που έγινε το 1974 και έκτοτε τμήμα της χώρας μας είναι υπό κατοχή. Έχουν περάσει σαράντα οκτώ χρόνια και γι’ αυτό και οι προσπάθειες των αποδήμων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Δυστυχώς υπάρχουν παγιωμένες αντιλήψεις και εδραιωμένες θέσεις που επαναλαμβάνονται από τις διάφορες κυβερνήσεις ως κλισέ. Και σε αυτό, οφείλουμε να αποδώσουμε ευθύνες και στις εκάστοτε κυβερνήσεις στην Κύπρο. Για τη διαχείριση που γινόταν και τις προσεγγίσεις 

Η ΣΥΜΒΟΛΗ των απόδημων είναι σημαντική και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αξιοποιεί τις δράσεις τους. Να αξιοποιούνται οι σχέσεις, οι επαφές τους στις χώρες που διαμένουν και εργάζονται. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές και εκφραστές της θέλησης και της βούλησης του λαού για απαλλαγή από την κατοχή και την απελευθέρωση της πατρίδας από τους Τούρκους. Μόνο αυτό τους ενδιαφέρει, μόνο γι’ αυτό ενδιαφέρονται και αγωνίζονται. Οι απόδημοι γνωρίζουν περισσότερο τι ισχύει στη χώρα που διαμένουν και πώς πρέπει να γίνονται οι παρεμβάσεις. Και είναι οι καταλληλότεροι για να εκφράσουν και να προωθήσουν τον μεγάλο στόχο του ελληνισμού. 

ΦΕΤΟΣ το συνέδριο γίνεται σε μία προεκλογική περίοδο. Αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει ποσώς το συνέδριο, ούτε και τα μηνύματα, που θα σταλούν στους συνέδρους αλλά και ευρύτερα. Οι απόδημοι ήταν και είναι εθνικό κεφάλαιο.