Πραγματοποιείται στις 6.00 σήμερα το απόγευμα στον Πολυχώρο «Αττικόν» η παρουσίαση των βραβευθεισών προτάσεων για το έργο της Αποκατάστασης διατηρητέας οικοδομής στην οδό Αθηνάς και ανέγερση νέου κτιρίου για σκοπούς στέγασης Υπηρεσιών του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της μελέτης που έλαβε το 1ο βραβείο, και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, θα υπογράψει σύμβαση με τους μελετητές του Έργου.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός είχε ως σκοπό να εξασφαλίστει η καλύτερη δυνατή επίλυση του συγκεκριμένου έργου από χωροταξικής, πολεοδομικής, αρχιτεκτονικής, αισθητικής, πολιτισμικής, περιβαλλοντικής, ενεργειακής, οικονομικής, λειτουργικής και κατασκευαστικής πλευράς, και να αναθέσει στον βραβευθέντα με 1ο βραβείο αρχιτέκτονα την ολοκλήρωση της μελέτης και την υλοποίηση του έργου. Το έργο αφορά στη συντήρηση, αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέας οικοδομής συνολικού εμβαδού 1.140 τ.μ. και την ανέγερση νέας οικοδομής αποτελούμενης από υπόγειο χώρο με βοηθητικές χρήσεις και χώρους στάθμευσης σε δύο επίπεδα συνολικού εμβαδού 2.435 τ.μ., ισόγειο χώρο με κύριες χρήσεις και τρεις ορόφους συνολικού εμβαδού 2.525 τ.μ. εντός τεμαχίων σε περιοχή του εμπορικού παραδοσιακού κέντρου της πόλης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προειδοποιητική στάση εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Πάφου σήμερα

Η υπό δημιουργία νέα στέγη των κοινωνικών υπηρεσιών της επαρχίας Πάφου, αποτελεί ένα από τα γνωστότερα, αν και εγκαταλελειμμένα, διατηρητέα κτίρια στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της Πάφου, στην οδό Αθηνάς. Η αναστήλωση, συντήρηση και λειτουργία του εντυπωσιακού κτρίου ώστε να μπορέσει να στεγάσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που σήμερα είναι διάσπαρτες σε ενοικιαζόμενα κτίρια ανά την Πάφο, δρομολογείται την τελευταία διετία με την συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και του Δήμου Πάφου. Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή, μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο, διαδραμάτισε η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου, ως επικεφαλής του αρμόδιου υπουργείου. Συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, η κ. Αιμιλιανίδου επισκέφθηκε το διατηρητέο κτήριο, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εργασίας από το 1993, όταν και αγοράσθηκε από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η αείμνηστη Ζέτα Αιμιλιανίδου προώθησε το θέμα προς τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την έναρξη του σχεδιασμού και ο κ. Καρούσος αντιμετώπισε πολύ θετικά την προοπτική.

Σε επιτόπιες επισκέψεις και συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου, συμφωνήθηκε από κρατικές και δημοτικές αρχές ότι στόχος είναι όπως εντός της τρέχουσας χρονιάς να ετοιμασθούν σχέδια συντήρησης του διατηρητέου αλλά και των προσθηκών που θα γίνουν. Μια διαδικασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται πλέον στο τελικό της στάδιο.

Το συγκεκριμένο υπουργείο απασχολεί στην Πάφο 90 υπαλλήλους και εκτιμάται ότι ο σχεδιασμός που είναι ήδη υπό προώθηση θα τους συστεγάσει όλους στο εν λόγω τεμάχιο, με ευνόητα τα οφέλη και για το κράτος από την οικονομική περισυλλογή που θα προκύψει, αλλά και για τον Δήμο Πάφου λόγω της αναβάθμισης στην περιοχή.

 

                                                       ΝΤΟΡΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ