Παρακολουθώντας τον τελευταίο χρόνο, παρατηρούμε ότι τα διάφορα πρωτόκολλα για την COVID 19 πράγματι έφεραν τα πάνω κάτω στον αριθμό των αφίξεων, στη διαδικασία εξυπηρέτησης  και την προσφορά υπηρεσιών στους φετινούς τουρίστες μας, για να καλύψουμε ίσως κάποιες οικονομικές ζημιές.  

Η χώρα μας διαθέτει όλες τις μορφές τουρισμού και έχει αναπτύξει γύρω από αυτές αξιόλογες διευκολύνσεις, αλλά, για να πετύχουμε τα ποθητά αποτελέσματα, είναι άμεση ανάγκη να αναπτύξουμε την ποιοτική εξυπηρέτηση όσον αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα και προσεγμένο φυσικό περιβάλλον.

Η χώρα μας είναι μικρή σε αποστάσεις, ασφαλέστατη, ελκυστική όσον αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό της, οφείλουμε να συνεχίσουμε να παρουσιαζόμαστε φιλόξενοι, όπως πατροπαράδοτα συνηθίσαμε να είμαστε ευγενικοί και ειλικρινείς, μακριά από αισχροκέρδεια, αλλά σωστοί επαγγελματίες προς τους ξένους και ντόπιους επισκέπτες.

Εάν θέλουμε πραγματικά φέτος να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στον τουρισμό, το τουριστικό μας πακέτο να το παρουσιάσουμε φροντισμένο και όσον το δυνατόν πιο ποιοτικό και επαγγελματικά ολοκληρωμένο. Οι επισκέπτες που θα φτάσουν φέτος στο νησί μας είναι μεγάλη ανάγκη να φύγουν ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες υπηρεσίες και με τις καλύτερες εντυπώσεις. Τότε, να είστε σίγουροι θα έχουμε τα ποθητά αποτελέσματα για επαναλαμβανόμενο ποιοτικό τουρισμό.

Αυτοί που θα προσφέρουν υπηρεσίες στους επισκέπτες να είναι σωστά καταρτισμένοι και να εκτελούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα με προθυμία και άνεση, ώστε οι επισκέπτες να μένουν ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι για την επιλογή τους να περάσουν τις διακοπές τους στον τουριστικό προορισμό «Κύπρος». Επίσης, να διακατέχονται από τουριστική συνείδηση, να προσφέρουν ποιοτική εξυπηρέτηση και να κατέχουν τις βασικές γνώσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας στην οποία εργάζονται και προσφέρουν υπηρεσίες στον τουρισμό της.

Υπηρεσίες προς τους επισκέπτες μας που προσφέρουν επαγγελματίες όπως οι υπάλληλοι αεροδρομίων, λιμανιών, οδηγοί ταξί και λεωφορείων, τουριστικοί πράκτορες, τουριστικοί αντιπρόσωποι, ενοικιαστές αυτοκινήτων, ξεναγοί, υπάλληλοι ξενοδοχείων – αγροτουριστικών καταλυμάτων, επαύλεων και airbnb, εστιατορίων – μουσείων, καταστηματάρχες, περιπτεράδες, φροντιστές ιστορικών μονών και εκκλησιών, φροντιστές παραλιών, ναυαγοσώστες, τροχονόμοι, αστυνομικοί.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες στην τουριστική βιομηχανία είναι πολύ ευαίσθητες και είναι μεγάλη ανάγκη αυτοί που τις προσφέρουν να καταρτιστούν σωστά, με τα ανάλογα επιμορφωτικά προγράμματα, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας. Να είναι σε θέση να προσφέρουν την εξυπηρέτηση με κάθε λεπτομέρεια, γιατί μόνο τότε μπορούμε να μιλούμε για ποιότητα, γιατί η ποιότητα βρίσκεται στη λεπτομέρεια.

Όλες οι προσφερόμενες υπηρεσίες στον τουρισμό είναι απαραίτητο να αναβαθμιστούν, ώστε να διεξάγονται με επαγγελματικότητα και σε αυτό θα βοηθήσει η συνεχής επιμόρφωση, που θα επανατονίζει το πρότυπο των προσόντων αυτών που προσφέρουν υπηρεσίες στον τουρισμό, που είναι η καλή γνώση των καθηκόντων τους, η γνώση της Ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας στην οποία προσφέρουν υπηρεσίες, τουριστική συνείδηση, φιλοξενία, χαμόγελο, ευγένεια.

Άρα η κατάρτιση και επιμόρφωση είναι απόλυτα συνυφασμένες με τις προσπάθειες που γίνονται για την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και η βελτίωση της ποιότητας

αποτελούν άμεση προτεραιότητα της επιτυχίας. Οι εγκαταστάσεις στα ξενοδοχεία να λειτουργούν με πλήρη ασφάλεια, να παρέχουν στους πελάτες καλές διευκολύνσεις φαγητού, ποτού, διασκέδασης και ευεξίας.

Οι τουριστικές εκδρομές και περιηγήσεις, οι αρχαιολογικοί και θρησκευτικοί μας χώροι να παρουσιάζονται χωρίς ψεγάδι.

Στα εστιατόρια, όπως και στα ξενοδοχεία, η ικανοποίηση ακόμα και των πιο μικρών απαιτήσεων των πελατών να φροντίζεται αμέσως και η ποιότητα φαγητών να συνοδεύεται με καλή γεύση, καλή εξυπηρέτηση και προβολή της κυπριακής κουζίνας και του κυπριακού κρασιού. Το προσωπικό εξυπηρέτησης του εστιατορίου να δίνει πρόθυμα πληροφορίες για τα διάφορα είδη στο μενού και να παραδίδει το φαγητό γρήγορα και καθ’ όλη τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας. Η εμφάνιση του προσωπικού που προσφέρει εξυπηρέτηση στον τομέα των εστιατορίων και ξενοδοχείων είναι πρωταρχικής σημασίας, αφού σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν στους χώρους τους.

Η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου είναι συνάρτηση της αναβαθμισμένης ποιότητας και της συνεχούς στροφής προς τη βελτίωση. Αμετάκλητος στόχος μας θα πρέπει να είναι η προσφορά ενός ελκυστικού και αναβαθμισμένου φάσματος υπηρεσιών.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να δουν με σοβαρότητα τα συγκεκριμένα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας και της εποχικότητας και με συλλογικότητα ευθύνης να αναζητήσουμε λύσεις.

Το κλειδί για να εξασφαλισθεί μια ποιοτικά αναβαθμισμένη, ανταγωνιστική και ευημερούσα τουριστική βιομηχανία είναι η βελτίωση και ο περαιτέρω εμπλουτισμός του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

* Εμπειρογνώμονας Τουρισμού και Επιμόρφωσης