Είναι δεδομένο το πρόβλημα που υπάρχει στην πρόσβαση της Λευκωσίας από άλλες πόλεις, μέσω του αυτοκινητοδρόμου, με πολύ συχνές ανταποκρίσεις των Μ.Μ.Ε. για ουρές αυτοκινήτων και καθυστερήσεις, κατά τις ώρες αιχμής, που φθάνουν από τα φώτα Λαϊκής/Καλησπέρα μέχρι και την περιοχή Νήσου!

Προ δύο ετών, σε αυτή την στήλη, αναφερθήκαμε και στην έξοδο της Λευκωσίας με το μποτιλιάρισμα στον κόμβο προς Mall/Νοσοκομείο, ιδιαίτερα ενόψει της αναμενόμενης τότε πώλησης των κτηριακών εγκαταστάσεων της Mazda.

Η τοποθέτηση/ύπαρξη των καταστημάτων Mall, Ikea, Leroy και του Γενικού Νοσοκομείου, με δεδομένη τη μη ανάπτυξη – αναβάθμιση ακόμα της οδού Καλαμών (που όταν αναπτυχθεί θα διπλασιάσει το σύνολο των υφιστάμενων αναπτύξεων) ήδη προκαλεί μποτιλιάρισμα στη μια από τις υφιστάμενες δύο εξόδους της Λευκωσίας, αρχομένης από τα φώτα Λαϊκής/Καλησπέρα και καταλήγοντας στον κυκλικό κόμβο του Mall.

Τώρα προστέθηκε και το νέο πολυκατάστημα Jumbo, επί του ιδίου κόμβου, με τεράστια ζήτηση για χώρους στάθμευσης/πρόσβασης, που, με τον χώρο για το λιανικό εμπόριο στις 10.500 τ.μ., αντιλαμβάνεστε αγαπητοί αναγνώστες τι θα γίνει. Το κατάστημα αυτό είναι όντως πολύ επιτυχημένο, αλλά οι χώροι στάθμευσης και πρόσβασης είναι άλλο θέμα – μια απλή σύγκριση του ίδιου συγκροτήματος, στη Λακατάμια, θα αποθαρρύνει και τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές αυτής της χωροθέτησης – ενώ η ύπαρξη χώρων στάθμευσης σε 2ο όροφο στο νέο αυτό Jumbo θεωρώ πως είναι προβληματική (ποιος Κύπριος επισκέπτης θα τον χρησιμοποιεί;) πριν και μετά (ιδιαίτερα με τα καροτσάκια) και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις γιορτές, π.χ. Χριστούγεννα/Πάσχα κλπ, κατά τις οποίες υπάρχει κάθετη αύξηση επισκεπτών.

Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο απλώς δεν μπορεί να «αντέξει» αυτόν τον φόρτο διακίνησης, ενώ αναμένουμε σοβαρά δυστυχήματα, ιδιαίτερα στους δύο κυκλικούς κόμβους (Mall και Νοσοκομείου).

Αποτέλεσμα, η πρόσβαση πλέον, ιδιαίτερα στην περιοχή Λατσιών/Γερίου/Νοσοκομείου κλπ, θα είναι πολύ προβληματική και ευελπιστούμε ότι οι σχεδιαστές των νέων αναγκών υποδομής θα τα έλαβαν (;) όλα αυτά υπόψη. Το αναμενόμενο αυτό μποτιλιάρισμα (παρόμοιο εκείνου του κυκλικού κόμβου των Πολεμιδιών) θα δυσκολέψει την επισκεψιμότητα και άλλων υποδομών στην περιοχή Λατσιών/Γερίου/Λαϊκής Λευκοθέας και για τη νότια Λευκωσία.

Καλή η επιχείρηση αυτή, με τα φθηνά της προϊόντα, που όντως εξυπηρετεί το κοινό, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και την έξοδο της Λευκωσίας και τι η ανέγερση αυτή (υφιστάμενη και μελλοντική) θα προκαλέσει. Η προηγούμενη ύπαρξη των εγκαταστάσεων Mazda σε σύγκριση με την προτεινόμενη ανάπτυξη δεν είχε καμία σχέση με το τι αναμένεται με την αποπεράτωση τόσο του έργου αυτού όσο και των νέων κτηρίων που έχουμε αναφέρει, διπλασιάζοντας/τριπλασιάζοντας (κατ’ ελάχιστο) τη διακίνηση, διότι πλέον για κάποιον επισκέπτη το να «πάει σπίτι του» στην περιοχή Λατσιών/Ιδαλίου/ Γερίου θα είναι μια υπόθεση πολύ προβληματική. Πρόσφατα, πωλήθηκε δίπλα από το Mall γη εμβαδού γύρω στις 11.000 τ.μ. για €8.0 εκ. για επέκταση εμπορικής ανάπτυξης, που σίγουρα θα προσθέσει και αυτή στην επιβάρυνση της κυκλοφορίας.

Είναι δεδομένο ότι ο νέος υπό κατασκευή παρακαμπτήριος δρόμος θα βοηθήσει σε κάποιο βαθμό την όλη κατάσταση, ενώ η μη ανεπτυγμένη περιοχή «Λάκκος του Μικέλλη» δεν έχει ακόμη ληφθεί υπόψη, όπως και η μη ανεπτυγμένη περιοχή του Lemon Park και άλλες.

Εδώ θα είμαστε, αγαπητοί μας αναγνώστες, για να δούμε την ορθότητα των αποφάσεων (π.χ. της Περιβαλλοντικής Αρχής), αλλά πλέον, μετά από 1½ χρόνο θα είναι πολύ αργά, δυστυχώς.