Του Σωκράτη Ιωακείμ

Το Κέντρο Αριστείας CYENS ιδρύθηκε το 2018, μέσα από την εξασφάλιση της ανταγωνιστικής πρότασης (RISE – Research Centre on Interactive Media Smart Systems and Emerging Technologies) στον Ορίζοντα 2020, στο πρόγραμμα Widening, που επικεντρώνεται στην ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της αριστείας.  Συντονιστής είναι ο Δήμος Λευκωσίας, με εταίρους τα 3 δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και δύο κορυφαία ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα, το University College London και το Max Planck Institute for Informatics.

Το Κέντρο Αριστείας έχει στόχο να προωθήσει ερευνητικές δραστηριότητες παγκόσμιας κλάσης και να αποτελέσει πρότυπο για τη γεφύρωση της επιστημονικής έρευνας με την καινοτομία στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT). Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CYENS είναι ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Κέντρου αποτελείται από τον Διευθυντή Έρευνας Καθ. Γιώργο Χρυσάνθου, τη Διευθύντρια Καινοτομίας Δρ. Olga Shvarova και τον Εκτελεστικό Διευθυντή Δρ. Μιχάλη Σιριβιανό. Συντονίστρια του Έργου RISE είναι η Χάρις Θεοχάρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλειδί για τον κατώτατο το ωράριο εργασίας

Στο τεύχος του Insider που θα κυκλοφορήσει αύριο, μπορείτε να διαβάσετε συνέντευξη της Διευθύντριας Καινοτομίας του CYENS Δρ. Olga Scharova, που μιλά μεταξύ άλλων για το ρόλο του Κέντρου στην ενίσχυση των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, καθώς και στην τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας γενικότερα. Η Olga Scharova αναφέρεται επίσης στους σημαντικότερους πελάτες του Κέντρου και στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού, ενώ αναλύει παράλληλα τις δράσεις τους στον τομέα της καινοτομίας.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Έρευνας του CYENS Καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου μιλά για τη διεπιστημονική και εφαρμοσμένη έρευνα σε ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων της Επιστήμης των Υπολογιστών που διεξάγεται στο Κέντρο. Το Κέντρο όπως αναφέρει, έχει προσδιορίσει κύριες στρατηγικές ερευνητικές προτεραιότητες, οι οποίες παρέχουν τεράστιες ευκαιρίες για τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ ακαδημαϊκών και βιομηχανικών φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CYENS μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 40 ερευνητικά έργα και βιομηχανικές συνεργασίες σε διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές προσκλήσεις. Μέσω αυτών των έργων, το Κέντρο έχει αναπτύξει και καλλιεργήσει σχέσεις με πολυάριθμους ερευνητικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ΜΜΕ, ΜΚΟ και κυβερνητικούς φορείς.

Tέλος, το CYENS έχει αναπτύξει ένα Πρόγραμμα Διδακτορικής Κατάρτισης, το οποίο στοχεύει στην παροχή της καλύτερης δυνατής εμπειρίας στους φοιτητές, ακολουθώντας βέλτιστες πρακτικές. Είναι ένα εσωτερικό πρόγραμμα για διδακτορικούς φοιτητές, που εγγράφονται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους φοιτητές να συμμετάσχουν σε επιστημονικά σεμινάρια, ερευνητικές παρουσιάσεις και επισκέψεις.

ΓΕΓΟΝΟΣ

Πολυσχιδής δράση και προσφορά

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι συνεργασίας με το CYENS, τόσο σε ερευνητικού περιεχομένου μελέτες και έργα, όσο και στη μελέτη και δημιουργία εφαρμογών και λύσεων σε ποικίλες πτυχές της οικονομικής και επιχειρησιακής λειτουργίας εταιρειών. Ως προς την ερευνητική πτυχή, το CYENS συνεργάζεται με κυπριακούς οργανισμούς, εταιρείες και πανεπιστήμια για την υποβολή προτάσεων σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς φορείς. Ταυτόχρονα, διοργανώνει ανοικτές στο κοινό διαλέξεις και διαγωνισμούς, με στόχο τόσο τη διάχυση της γνώσης και την προσέλκυση ενδιαφέροντος στη διερεύνηση καινοτόμων λύσεων. Απώτερος στόχος, είναι η δημιουργία και υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, συναφών με τους τομείς ενδιαφέροντος του Κέντρου.