Η ρωσική Gazprom δήλωσε σήμερα ότι σταμάτησε να προμηθεύει με φυσικό αέριο τη γειτονική Λετονία, κατηγορώντας την για παραβίαση όρων σχετικά με την παραλαβή του ρωσικού αερίου, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία έχει ήδη διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Δανία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σύμφωνα με εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που απαιτεί τη δημιουργία λογαριασμών σε ρωσική τράπεζα στο πλαίσιο του νέου συστήματος διακανονισμού.

Η Ρωσία έχει επίσης σταματήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στη Shell Energy Europe στη Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε ανακοίνωσή της το Σάββατο, η Gazprom δεν διευκρίνισε ποιους όρους σχετικά με την παραλαβή φυσικού αερίου φέρεται να είχε παραβιάσει η Λετονία.

Η κίνηση της Gazprom έρχεται μία ημέρα αφότου η λετονική ενεργειακή εταιρεία Latvijas Gaze δήλωσε ότι αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και πληρώνει σε ευρώ αντί για τα ρούβλια που απαιτούνται στις συναλλαγές με τη Gazprom.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Latvijas Gaze δήλωσε την Παρασκευή ότι η εταιρεία αγόραζε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά όχι από τη Gazprom. Η Latvijas Gaze δεν κατονόμασε τον προμηθευτή της, επικαλούμενη το επιχειρηματικό απόρρητο.

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο θα απαιτήσει από τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως “μη φιλικές” ως προς τη στάση τους στη σύγκρουση στην Ουκρανία να πληρώνουν για το διοχετευόμενο αέριο σε ρούβλια.

capital.gr