Αφορμή για την σύνταξη του ακόλουθου άρθρου, αποτελεί η δήλωση υποψηφίου Προέδρου ότι θα θεωρηθεί πράξη καλής θέλησης από την Τουρκία, η μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο προς αυτή, ώστε να επιτευχθεί η έναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. 

Ως γνωστόν, μετά την 1η Μαΐου 2004, με την ένταξη μας στην Ε.Ε., ο τότε Προέδρος της Κ.Δ., αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, ανακήρυξε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κ.Δ., με βάση τη Συνθήκη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ, που έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 1982 στο Μontego Bay στην Τζαμάικα. Αυτή τη συνθήκη μέχρι σήμερα, την υπόγραψαν όλες οι χώρες του πλανήτη, εκτός από την Τουρκία και δύο άλλες. 

Στη συνέχεια, χρονικά ακολούθησαν αδειοδοτήσεις των θαλασσοτεμαχίων της ΑΟΖ της Κ.Δ. σε διάφορες ξένες εταιρείες, για την διεξαγωγή ερευνών Exonmobil-Total-Eni-Shevron κ.λ.π., όπου ανακαλύφθηκαν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως το Αφροδίτη-Γλαύκος κ.λ.π. 

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας και στη διαχρονική εξέλιξη του θέματος, ήταν η προβολή της στρατιωτικής της ισχύος έναντι της Κ.Δ. και με την απαίτηση ότι το 50% του πλούτου του φυσικού αερίου ανήκει στους Τουρκοκυπρίους. Υπόψη ότι ο πλούτος είναι ανεκτίμητος, διότι κάτω από το φυσικό αέριο υπάρχουν και μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου. 

Ας διερωτηθούμε τώρα, γιατί η Τουρκία δεν υπέγραψε την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη την υπέγραψαν; 

1) Η Τουρκία έχει ένα δικό της δίκαιο της θάλασσας, που μόνο αυτή γνωρίζει και μόνο αυτή καταλαβαίνει. 

2) Διότι γνώριζε εκ των προτέρων ότι καμία εταιρεία ερευνών-εξόρυξης υδρογονανθράκων δεν θα συνεργαζόταν μαζί της, γιατί είναι παράνομη και διεκδικεί θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες δεν της ανήκουν, γι’ αυτό προέβη και στην αγορά ερευνητικών πλοίων και γεωτρύπανων για την διεξαγωγή ερευνών. 

3) Διεκδικεί και ισχυρίζεται ότι όλη η Μεσόγειος της ανήκει (όρος Γαλάζια Πατρίδα). 

Από την άλλη, η Ε.Ε., δια του εκπροσώπου της Edison, της μεγαλύτερης εταιρείας υδρογονανθράκων στην Ε.Ε., δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμεί να διοχετεύσει φυσικό αέριο από την λεκάνη της Ν.Α. Μεσογείου προς την Τουρκία για τους παρακάτω λόγους:  

1) Η Τουρκία είναι μια χώρα με ασταθές πολιτικό περιβάλλον, που θα έθετε σε κίνδυνο την πιθανότητα εξάρτησης της Ε.Ε. από την Τουρκία, στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της. 

2) Είναι χώρα που βρίσκεται σε σεισμογενείς περιοχές, που δεν ενδείκνυται η διέλευση αγωγών φυσικού αεριού λόγω σεισμών. 

3) Δεν επιθυμεί την ανάδειξη της Τουρκίας σε ένα δυνατό και ισχυρό παίκτη στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή, γεγονός που βάζει και πάλι σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια. 

Μετά τα παραπάνω αδιαμφησβήτητα γεγονότα, πως εμείς ως Κύπρος, μέλος της Ε.Ε., προτείνουμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο προς την Τουρκία, ως πράξη καλής θέλησης, πριν την λύση του Κυπριακού, όταν η ίδια η Ε.Ε. δεν επιθυμεί για τους λόγους που ανέφερα. Άρα με αυτή την πρόταση μας είμαστε έτοιμοι να αντιπαραταχθούμε με την Ε.Ε.; 

Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι εμείς ως Κ.Δ. έχουμε ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία δεν έχει ΑΟΖ και διεκδικεί μεγάλο μέρος από την δική μας, προβάλλοντας τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Επίσης ως γνωστό η υποτιθέμενη ΑΟΖ της Τουρκίας γειτνιάζει και με την ΑΟΖ της Ελλάδας για την όποια έχει σοβαρές παράνομες διεκδικήσεις και από αυτήν με αποτέλεσμα να μπερδεύεται πολύ το θέμα. 

Τελειώνοντας, τον Δεκέμβριο του 2022 αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα για την δυνατότητα υλοποίησης του EASTMED, τα οποία η Ε.Ε. αναμένει με πολύ ενδιαφέρον, για να πάρει οριστικές αποφάσεις για την δημιουργία του, λόγω της προσπάθειας απεξάρτησης της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, λόγω του πολέμου με την Ουκρανία. 

Μετά από τα αναφερθέντα στοιχεία φαίνεται το ανέφικτο και η λανθασμένη προσέγγιση να χρησιμοποιηθεί το θέμα του φυσικού αεριού ως μοχλός πίεσης προς την Τουρκία, πριν την λύση του Κυπριακού και αυτό επιβεβαιώνετε από την συμπεριφορά της Τουρκίας αφού με το νέο της γεωτρύπανο Αμπτουλχαμίντ Χαν θα προβεί σε νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κ.Δ. 

 

Η Τουρκία εκτιμά πράξεις καλής θέλησης; 

Πιστεύετε ότι η Τουρκία με την κατ’ εξακολούθηση διαχρονική συμπεριφορά της, είναι χώρα που αναγνωρίζει ή εκτιμά πράξεις καλής θέλησης, όπως η προτεινόμενη για διοχέτευση φυσικού αερίου προς αυτή, πριν την λύση του Κυπριακού; Η άποψή μου, κατηγορηματικά όχι. Γιατί σαν λαός είναι άρπαγες πολιτισμού, πλούτου, εδαφών κ.λπ.. 

Πρόσφατα ο διευθυντής θεσμικών υποθέσεων της Edison κ. Simone Nisi, σε συνέντευξη του στο geopolitica.info, ανέφερε ότι η πιο ασφαλής διαδρομή του East Med-Poseidon μπορεί να γίνει μόνο μέσω χωρών της Ε.Ε., από τη λεκάνη του Λεβάντε της Μεσογείου, η οποία έχει αποθέματα φυσικού αερίου πάνω από 3.000 δισ. κ.μ. Άρα η Τουρκία είναι εκτός σχεδιασμών της Ε.Ε. 

Το φυσικό αέριο είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Κ.Δ., που πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για την επίλυση του Κυπριακού, όταν πρέπει, όσο πρέπει και όπως πρέπει (τα τρία Ο. Ο. Ο.). 

*Ταξχος (Π.Α.) ε.α.