Η αναμενόμενη εγκύκλιος για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στη Δημοτική Εκπαίδευση γνωστοποιήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας, δίνοντας τις παραμέτρους και τα πλαίσια, μέσα στα οποία θα κυλήσει το νέο σχολικό έτος. Αρχικά, γνωστοποιήθηκαν οι ημερομηνίες επιστροφής στα θρανία. Η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου για τους εκπαιδευτικούς και τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου για όλους τους μαθητές Δημοτικής Εκπαίδευσης. 

Στην εισαγωγή της εγκυκλίου, ο διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Μάριος Στυλιανίδης, εστιάζει στις αναπτυξιακές πολιτικές και δράσεις στη Δημοτική Εκπαίδευση, οι οποίες όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, έχουν ως βασικό τους ζητούμενο την περαιτέρω ενδυνάμωση, βελτίωση και ενίσχυση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, για όλα ανεξαίρετα τα παιδιά. 

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται: 

Επέκταση του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος ΔΡΑ.Σ.Ε.+ από 92 σε 109 δημοτικά σχολεία και από 52 σε 65 νηπιαγωγεία, με έμφαση σε δράσεις κοινωνικής ενσωμάτωσης και μείωσης της σχολικής αποτυχίας.

Σημαντική ενίσχυση και ανακατανομή των πόρων που διατίθενται για ενισχυτική διδασκαλία των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία. Ο χρόνος αυτός αντιστοιχεί με πλήρη διδακτικό χρόνο 100 εκπαιδευτικών για τα σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε.+ και άλλων 55 εκπαιδευτικών για όλα τα υπόλοιπα σχολεία.

Συνέχιση και επέκταση του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας σε δημοτικά σχολεία που παρουσιάζουν διαχρονικά αυξημένα ποσοστά παιδιών με ρίσκο αναλφαβητισμού. Μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος σε 38 σχολεία την περσινή χρονιά, γίνεται επέκταση σε 50 σχολεία με παροχή επιπρόσθετου συνολικού χρόνου που αντιστοιχεί με πλήρη διδακτικό χρόνο 32 εκπαιδευτικών.

Έκδοση του οδηγού «Οδηγός Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας: Τι, Γιατί και Πώς;» και περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλλεται για διαφοροποίηση της διδασκαλίας με συστηματική επιμόρφωση και ενδυνάμωση/στήριξη των εκπαιδευτικών.

Περαιτέρω αξιοποίηση του οδηγού «Λέμε ΟΧΙ» που προωθήθηκε πέρσι σε ψηφιακή μορφή σε όλα τα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου με στόχο την ενίσχυση της ενημερότητας και την έγκαιρη ανάπτυξη της πρόληψης, απέναντι σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης (σεξουαλική διαπαιδαγώγηση) των παιδιών, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας. 

Συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση σε ανθρώπινο προσωπικό του πιλοτικού προγράμματος για αξιολόγηση/επαναξιολόγηση των αναγκών παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Έναρξη της υλοποίησης της Α’ φάσης της επέκτασης της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την εγγραφή, τον Ιανουάριο του 2023, των πρώτων παιδιών που θα φοιτήσουν τη σχολική χρονιά 2023-2024 (ηλικίας 4 6/12 – 4 8/12 χρονών).

Αύξηση των προαιρετικών ολοήμερων σχολείων από 202 σε 220 (138 Δημοτικά Σχολεία, 74 Νηπιαγωγεία, 8 Ειδικά Σχολεία).

Έμφαση στην ομαλή μετάβαση από την προδημοτική στο δημοτικό σχολείο και από το δημοτικό στο γυμνάσιο στη βάση του αναθεωρημένου υλικού και των οδηγιών που έχουν από πέρσι σταλεί στα σχολεία.

Συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος εισαγωγής Σχολικών Συμβούλων στα δημοτικά σχολεία, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο σχολείο και περαιτέρω αύξηση του συνολικού χρόνου που διατίθεται.

Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και σε μαθησιακά αποτελέσματα, σημειώνοντας ότι η περαιτέρω βελτίωσή τους αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που «θα πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί σε κάθε σχολείο και σε κάθε τάξη, για το κάθε παιδί ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένων γνώσεων, δεξιοτήτων, συμπεριφορών και αξιών». Αφού εστίασε στη σκληρή και συστηματική δουλειά των εκπαιδευτικών ανέφερε ότι στο πρόσφατο παρελθόν μαθητές μας έφεραν αξιοζήλευτα αποτελέσματα στη διεθνή έρευνα TIMSS, ενώ φέτος μειώθηκε και το ποσοστό των παιδιών με ρίσκο αλφαβητισμού από 14% σε 10%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που πραγματοποίησε το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης.