To Top
04:06 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο Βασιλείου, το χρέος, η πρόκληση και τα μυαλά που δεν αλλάζουν
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" Ο Βασιλείου, το χρέος, η πρόκληση και τα μυαλά που δεν αλλάζουν
  03 Ιανουαρίου 2018, 11:30 πμ  

Το μέγεθος του ποσού (48.087 ευρώ) δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι η νοοτροπία. Που, δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι παραμένει αγκυλωμένη στην εποχή κατά την οποία, είχαμε την ψευδαίσθηση ότι αυτός ο τόπος αποτελούσε ανεξάντλητο χρυσορυχείο. Και οι ευρισκόμενοι σε αξιώματα απολάμβαναν ωφελήματα, πολλά από τα οποία ήσαν εξωφρενικά. Για τα οποία, οι απλοί «ιθαγενείς» της περιώνυμης μπανανίας, είτε αγνοούσαν είτε αδιαφορούσαν, αφού κι αυτοί ζούσαν σε ψευδαισθησιακό κόσμο. Ο λόγος για την υπόθεση του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου και της οφειλής που εμφανίζεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών, όπως αναφέρεται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
 
Η χθεσινή τοποθέτηση του κ. Βασιλείου ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε για την συγκεκριμένη οφειλή, είναι απολύτως σεβαστή και κατανοητή. Όπως και η εξήγηση ότι η οφειλή αυτή αφορούσε σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο αντιμετώπιζε το 2000 όταν εστάλη στο Λονδίνο για επείγουσα και άκρως σοβαρή εγχείρηση. Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όντας επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου για την ένταξη στην ΕΕ, προφανώς, είχε ιδωθεί με ευαισθησία το σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο κ. Βασιλείου, φυσικά, δεν είχε ανάγκη οικονομικής στήριξης. Ούτε για την εγχείρηση ούτε για τα έξοδα διαμονής.
 
Η πρόκληση γίνεται μεγαλύτερη από τις λεπτομέρειες στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Στο υπό συζήτηση ποσό περιλαμβάνονται και έξοδα διαμονής της συζύγου του κ. Βασιλείου, των δύο θυγατέρων του,  των συζύγων τους και δύο άλλων ατόμων. Η διαμονή, μάλιστα, έγινε σε ακριβά ξενοδοχεία (Langham Hilton, Le Meridien Grosvenor House). Ακόμη πιο προκλητική είναι η επισήμανση ότι στον λογαριασμό περιλαμβάνονται και έξοδα για μίνι μπαρ, εστίαση, τηλεφωνήματα, καθαριστήριο και φιλοδωρήματα!
 
Διάβαζα χθες στο διαδίκτυο σχόλια μερικών, που επιτέθηκαν στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κατηγορώντας τον ότι στοχοποίησε τον «καλύτερο Πρόεδρο» που είχε ο τόπος και ότι είχε σκοπιμότητα η χρονική στιγμή της έκθεσής του. Η προσωπολατρία ήταν ενίοτε μεγάλος εχθρός αυτού του τόπου. Κάποια στιγμή οφείλουμε να την εγκαταλείψουμε και να κυριαρχήσει η λογική. Αν πραγματικά θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα στο βιβλίο των «αμαρτιών». Αλήθεια, για ποια σκοπιμότητα μιλάνε; Όταν η συγκεκριμένη οφειλή καταγράφεται κάθε χρόνο στις εκθέσεις της Ε.Υ. από το 2011 και εντεύθεν; Φταίει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αν το ΥΠΕΞ γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του την συγκεκριμένη επισήμανση; Τι έπρεπε να κάνει; Μήπως να πληρώσει από την τσέπη του τον λογαριασμό; Αλήθεια, πιστεύουν κάποιοι ότι επειδή βγήκε στο φως μια τέτοια αλήθεια, θα πληγεί ο Μαλάς επειδή έτυχε να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του ο Βασιλείου; Μα τόσο πολύ υποτιμούν κάποιοι τη νοημοσύνη του κόσμου; Ή μήπως θεωρούν πως σκέφτονται όλοι στη βάση της δικής τους μικροψυχίας;
 
«Δεν έχω κάτι να ανησυχώ, δεν έχω κάτι να φοβηθώ», είπε χθες ο κ. Βασιλείου. Μα γιατί να φοβάσαι εσύ; Εμείς πρέπει να φοβόμαστε. Επειδή εν έτει 2018 κάποιες κρατικές υπηρεσίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρώην αξιωματούχους σαν εστεμμένους με ανέγγιχτα προνόμια. Εκείνο, ωστόσο, που πραγματικά ενόχλησε και η στήλη δεν ανέμενε από έναν άνθρωπο που συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον επιτυχημένων οικονομικών παραγόντων του τόπου, ήταν η χθεσινή τοποθέτησή του. Εάν το ΥΠΕΞ εκδώσει ανακοίνωση στην οποία να αναφέρεται ότι όντως ανέλαβε τα έξοδα νοσηλείας και τώρα τα αξιώνει, είναι πρόθυμος ν’ αναλάβει και να τακτοποιήσει το χρέος, είπε ο πρώην Πρόεδρος.
 
Είναι εμφανές ότι επιχειρεί να ασκήσει ψυχολογική πίεση στο ΥΠΕΞ, ώστε να μην απαιτήσει εξόφληση του λογαριασμού. Με όλο το σεβασμό και πάλι, αλλά μετά από τον σάλο που προκλήθηκε, η στήλη ανέμενε από αυτόν να έλεγε ότι ουδείς τον είχε ενημερώσει ποτέ για αυτήν την οφειλή και ότι τώρα που το έμαθε θα πληρώσει τον λογαριασμό για να κλείσει το θέμα. Αυτό αποτελεί, σύμφωνα με την άποψη της στήλης, την πλέον αξιοπρεπή στάση. Έτσι θα βγάζαμε το καπέλο και θα υποκλινόμασταν στον κ. Βασιλείου. Μπορεί να φαίνεται σκληρή η τοποθέτηση της στήλης. Δεν πηγάζει, όμως, ούτε από εχθρότητα ούτε από κακοπιστία. Πηγάζει μόνο από την ανάγκη να κυριαρχήσει η λογική σε αυτό τον τόπο. Είναι αδιανόητο να πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες τα έξοδα (φιλοδωρήματα;) ευπόρων πρώην αξιωματούχων και των συγγενών τους. Ακόμη και αν ήσαν Πρόεδροι…
 
Κάποια στιγμή οφείλουν όλοι σ’ αυτό τον τόπο, από τους Προέδρους μέχρι και τον τελευταίο πολίτη, να αντιληφθούν ότι η περίοδος των χοντρών αγελάδων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η καταστροφή έπρεπε να μας είχε ταρακουνήσει. Να μας είχε υποχρεώσει να αλλάξουμε μυαλά. Να ξεχάσουμε τα προκλητικά οφίκια και τα εξωφρενικά ωφελήματα. Πλην, όμως, φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στα μυαλά πολλών…
 

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.