Την ασυνέπεια των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου σε σχέση με την κατάθεση των προϋπολογισμών τους στο Κοινοβούλιο, θα επιδιώξει να προλάβει η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Όπως πληροφορείται ο «Φ», τις επόμενες ημέρες η κ. Δημητρίου αναμένεται να αποστείλει επιστολές προς τα αρμόδια υπουργεία στα οποία υπάγονται οι ημικρατικοί οργανισμοί, ζητώντας όπως η κατάθεση των προϋπολογισμών για την επόμενη χρονιά γίνει εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Βουλής, θα ζητά από τους ημικρατικούς, όπως συμμορφωθούν με το Σύνταγμα και τους νόμους. Θα τους καλεί να καταθέσουν τους προϋπολογισμούς τους για το 2023 έγκαιρα στη Βουλή, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αξιοποιηθούν τα δωδεκατημόρια και για να αποφευχθούν τυχόν λειτουργικά προβλήματα. 

Βάσει του νόμου περί Δημοσιονομικής Ευθύνης, οι προϋπολογισμοί των οντοτήτων της γενικής κυβέρνησης και κρατικών οργανισμών θα πρέπει να κατατίθενται στη Βουλή, το αργότερο τρεις μήνες πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους αναφοράς. Δηλαδή, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως κατατίθεται ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός. Ωστόσο, εκείνο που παρατηρείται κάθε χρόνο είναι οι περισσότεροι οργανισμοί να καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους στη Βουλή, με μεγάλη καθυστέρηση και αφού παρέλθουν και τα δωδεκατημόρια του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως δωδεκατημόρια εφαρμόζονται μόνο για τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Αξίζει να σημειωθεί πως τους δύο συγκεκριμένους μήνες, οι κρατικές πληρωμές γίνονται απ’ ευθείας από το Πάγιο Ταμείο, αποκλειστικά και μόνο για την καταβολή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και για κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Επίσης, οι δαπάνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις δαπάνες του αντίστοιχου μήνα της προηγούμενης χρονιάς. 

Ουσιαστικά κάθε χρόνο στη Βουλή επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία, με τους βουλευτές να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για περιφρόνηση του Κοινοβουλίου. Τα τελευταία χρόνια η Βουλή καλείται να εγκρίνει συνολικά 43 προϋπολογισμούς νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Βάσει των κατευθυντήριων γραμμών του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο που κυκλοφόρησε αρχές Ιουλίου, οι ημικρατικοί οργανισμοί θα έπρεπε να υποβάλουν τους προϋπολογισμούς τους στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο (στο υπουργείο στο οποίο υπάγονται) μέχρι τις 15 Ιουλίου. Στη συνέχεια μέχρι τις 16 Αυγούστου, οι προϋπολογισμοί για την επόμενη χρονιά θα έπρεπε να προωθηθούν στο υπουργείο Οικονομικών και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στη Βουλή θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου. Αρμόδια πηγή δήλωσε πως ελάχιστοι οργανισμοί έχουν προωθήσει στο Υπουργείο Οικονομικών τους προϋπολογισμούς τους για έλεγχο, γι’ αυτό τους δόθηκε πίστωση ορισμένων ημερών.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραίτηση-βόμβα από CEO εταιρείας κατασκευής της Pegasus

Στο μικροσκόπιο του ΥΠΟΙΚ οι προϋπολογισμοί  

Η Διεύθυνση Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, όταν παραλάβει τους προϋπολογισμούς των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, θα τους περάσει από κόσκινο. Πρώτα θα εξετάσει κατά πόσο αυτοί συνάδουν με την κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα, θα εξετάσει κατά πόσο τηρούνται οι κατευθυντήριες γραμμές για θέματα προσωπικού, εάν είναι ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις των εσόδων και εάν τηρούνται οι οροφές δαπανών. Ουσιαστικά θα εξετάσει ένα προς ένα τα κονδύλια για να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχουν και περιθώρια εξοικονομήσεων. Επιπρόσθετα, θα μελετήσει κατά πόσο έχουν περιληφθεί στους προϋπολογισμούς τους και οι αναγκαίες πιστώσεις που αφορούν έργα στο Σχέδιο Ανάκαμψης. Υπενθυμίζεται πως στην εγκύκλιό του το Υπουργείο Οικονομικών είχε καλέσει τους ημικρατικούς οργανισμούς να προχωρήσουν σε ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική. Επίσης, τους είχε υποδείξει όπως καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις για να αποφευχθεί η κατάθεση συμπληρωματικών προϋπολογισμών. 

ΑΠΟΨΗ

Εάν τους σταυρώσουν ίσως συμμορφωθούν 

Εάν και φέτος κάποιοι ημικρατικοί οργανισμοί εφαρμόσουν την ίδια πρακτική και καταθέσουν εκπρόθεσμα τους προϋπολογισμούς τους στη Βουλή, θα πρέπει οι διοικήσεις και οι διευθύνσεις τους να λογοδοτήσουν. Δεν θα πρέπει να αρκεστούν μόνο σε φθηνές δικαιολογίες αλλά θα πρέπει να επιχειρηματολογήσουν για τους λόγους της καθυστέρησης της κατάθεσης των προϋπολογισμών τους στο Κοινοβούλιο. Λόγω των εργαζόμενων οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα για την ασυνέπεια, τα κόμματα δεν πρόκειται να αφήσουν τους οργανισμούς χωρίς προϋπολογισμούς. Θα ήταν καλό, όμως, να τους σταυρώσουν πολλά κονδύλια, έτσι ώστε να αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται στο Κοινοβούλιο για να τα αποδεσμεύσει. Μόνο έτσι ίσως κάποιοι συμμορφωθούν. Πάντως, η μη συμμόρφωση με τα χρονοδιαγράμματα συνεπάγεται με θεσμική ασέβεια προς τη Βουλή.