Σε δύο βδομάδες θα γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και ταυτόχρονα νέος πρωθυπουργός στη Βρετανία. Η ψηφοφορία θα έχει ολοκληρωθεί, αφού θα έχουν ψηφίσει τόσο οι βουλευτές και τα άλλα στελέχη του κόμματος όσο και τα μέλη. Και έτσι ο ένας εκ των Λιζ Τρας ή Ρίσι Σούνακ θα κατευθυνθεί στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ ο άλλος θα κληθεί να μαζεύει τα κομμάτια του. 

Παρά το γεγονός πως η πρώην υπουργός των Εξωτερικών διατηρεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προβάδισμα, ωστόσο κανένας από τους δύο δεν έχει τη λάμψη και τα προσόντα του ηγέτη που χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή. Το πρόγραμμά τους, πάντως, έχει αρκετές ομοιότητες, αφού και οι δύο έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν το προεκλογικό μανιφέστο του κόμματος. Εκεί που φαίνεται πως διαφοροποιούνται κάπως, είναι στο κρίσιμο θέμα της φορολογίας και της οικονομίας. 

H πλειονότητα των μελών του Συντηρητικού Κόμματος όπως και των Βρετανών, γενικότερα θέλουν ο επόμενος ηγέτης τους να φέρει σταθερότητα, έχοντας κουραστεί από το χάος που προκάλεσε η Κυβέρνηση Τζόνσον. Όμως αρκετοί αναλυτές ήδη εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, αν κάποιος από τους δύο μπορεί να τα καταφέρει, αφού η μέχρι τώρα πορεία τους δεν έχει δείξει πως έχουν τα φόντα για κάτι τέτοιο. 

Και ο Ρίσι Σούνακ και η Λιζ Τρας έχουν πιαστεί πολλές φορές να αλλάζουν τις θέσεις τους και να γίνονται φτερό στον άνεμο, προκειμένου να γίνουν αρεστοί. Είναι επιρρεπείς στα λάθη και στις γκάφες, ειδικά η πρώην υπουργός των Εξωτερικών που πιάστηκε αμέτρητες φορές να συγχύζει χώρες, ονόματα και να πιάνεται αδιάβαστη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει όταν πρόσφατα μπέρδεψε τον τραγουδιστή Νίκο Βέρτη με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια ή όταν έδωσε πάτημα στον Σεργκέι Λαβρόφ για την Ουκρανία. Από την άλλη, πονοκέφαλο στον πρώην υπουργό των Οικονομικών έχουν δημιουργήσει και τα διάφορα σκάνδαλα που αφορούν στη δυσθεώρητη περιουσία τόσο του ίδιου όσο και της συζύγου του.

Το γεγονός πως κανένας δεν πείθει, προκαλεί έντονη ανησυχία για το πώς θα γίνει η διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων που έχει μπροστά της η χώρα. «Μου φαίνεται πως πριν έρθει ο χειμώνας θα έχουμε αρχίσει να νοσταλγούμε τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε πρόσφατα ένας από τους αρθρογράφους της εφημερίδας Guardian. Και αυτό είναι τραγικό, συνέχισε, αν λάβουμε υπόψη πόσο καταστροφική ήταν η θητεία του.