Την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, της μεταρρύθμισης του Οικογενειακού Δικαίου προανήγγειλε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης. Προσωπικός του στόχος, όπως είπε, είναι να πετύχουν την μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές. Παράλληλα, πρόσθεσε, η Επιτροπή έχει να διαχειριστεί μια σειρά από άλλα σημαντικά νομοθετήματα όπως είναι το ενοικιοστάσιο, ο πλήρης εκσυγχρονισμός του Νόμου για τις Φυλακές αλλά και πολλά άλλα.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στη Βουλή για τον απολογισμό του έργου της Επιτροπής Νομικών κατά τον ένα χρόνο λειτουργίας της υπό την παρούσα σύνθεση, ο κ. Τορναρίτης είπε πως η συζήτηση θα ξεκινήσει με τη συζήτηση των τεσσάρων πρώτων νομοσχεδίων και θα ακολουθήσουν σε μεταγενέστερο στάδιο τα άλλα τέσσερα. Στόχος, όπως είπε, είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να ψηφιστούν οι Νόμοι μέχρι τις Προεδρικές Εκλογές.

Αναφερόμενος στον απολογισμό της Επιτροπής, ο κ. Τορναρίτης είπε πως κατά τον προηγούμενο χρόνο της λειτουργίας της, ο οποίος ήταν και χρόνος κορωνοϊού, η Επιτροπή Νομικών εργάστηκε συστηματικά και είχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε, στον ένα χρόνο η Επιτροπή Νομικών συνεδρίασε 52 φορές, οδήγησε στην Ολομέλεια και ψηφίστηκαν 39 σχέδια νόμου και εγκρίθηκαν 40 κανονισμοί. Επίσης, προέβη σε έξι επίσημες συναντήσεις με ξένες αντιπροσωπείες και δύο επισκέψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοινή επιμέλεια ανήλικου, παρά τις διαφωνίες

Ο κ. Τορναρίτης αναφερόμενος στα σημαντικότερα νομοθετήματα που προώθησε η Επιτροπή, σημείωσε την πλήρη αναθεώρηση της Ανώτατης Βαθμίδας της Δικαιοσύνης, την εισαγωγή του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου, τα νομοσχέδια και τους Νόμους για την πάταξη της διαφθοράς και της Αρχής κατά της Διαφθοράς, τα νομοθετήματα για τους μάρτυρες υπέρ του Δημοσίου συμφέροντος, τη νομοθεσία που εκκρεμούσε για χρόνια για τους εθελοντές πυροσβέστες, το νομοθέτημα για τους ειδικούς αστυνομικούς για την εκτέλεση υποστηρικτικών καθηκόντων για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, καθώς και πληθώρα άλλων νομοθετημάτων.

Ο κ. Τορναρίτης είπε πως την ερχόμενη Τετάρτη θα αρχίσει η μεγάλη συζήτηση της ολοκληρωτικής μεταρρύθμισης του οικογενειακού Δικαίου με την Επιτροπή να έχει ενώπιον της τα πρώτα τέσσερα νομοσχέδια. «Εύχομαι και ελπίζω πολύ σύντομα η Κυβέρνηση να προχωρήσει και στην κατάθεση και των υπόλοιπων νομοσχεδίων», είπε και εξέφρασε την ελπίδα πως όλοι στην Επιτροπή θα λειτουργήσουν με τον ίδιο ζήλο και αποφασιστικότητα, και μακριά από οποιοδήποτε μικροκομματικό συμφέρον, για να φέρουν αποτελέσματα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ των πολιτών.

Προσωπικός του στόχος, όπως είπε, είναι να πετύχουν την μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές. Παράλληλα, πρόσθεσε, η Επιτροπή έχει να διαχειριστεί μια σειρά από άλλα σημαντικά νομοθετήματα όπως είναι το ενοικιοστάσιο, ο πλήρης εκσυγχρονισμός του Νόμου για τις Φυλακές αλλά και πολλά άλλα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου, ο κ. Τορναρίτης είπε πως στόχος είναι να υπάρξει ένα παιδοκεντρικό οικογενειακό Δίκαιο, το οποίο θα καλύπτουν όλες οι διεθνείς Συνθήκες και ειδικότερα αυτές των Ηνωμένων Εθνών.

«Θέλουμε να κάνουμε πιο άμεση, πιο ποιοτική και πιο ευέλικτη τη δικαιοσύνη γιατί μιλούμε για τα παιδιά μας και για παιδιά που προφανέστατα έχουν προβλήματα από τη στιγμή που προέρχονται από έναν γάμο που έχει διαλυθεί», είπε. Πρόσθεσε πως για να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών, η πρώτη πράξη θα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε ένας Δικαστής να εκδικάζει τις υποθέσεις που αφορούν οικογενειακές διαφορές και όχι τρεις όπως γίνεται σήμερα.

Απ΄ εκεί και πέρα, είπε, θα εξεταστεί το ζήτημα της γονικής προστασίας, της γονικής μέριμνας, των σχέσεων των παιδιών με τους γονείς καθώς και πάρα πολλά άλλα ζητήματα.

Ο κ. Τορναρίτης ευχαρίστησε τους συναδέλφους Βουλευτές της Επιτροπής γιατί στάθηκαν στο ύψος των αναγκών και των περιστάσεων, όπως είπε, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της νέας Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως.

ΚΥΠΕ