Το ότι σ’ αυτή τη χώρα έχουμε την τάση να «ταμπελώνουμε» αυθαίρετα και χωρίς επαρκή συλλογή αντικειμενικών δεδομένων είναι κοινό μυστικό. Μας αρέσει να επικρίνουμε, αλλά όταν μας επικρίνουν δεν μας αρέσει. Είμαστε μόνο «εκείνο» και όχι «κάτι άλλο». Μας ενοχλεί η παρουσία μεταναστών, προσφύγων και πάσης φύσεως αλλοδαπών στον τόπο μας (εξαιρούνται οι έχοντες το χρήμα), αλλά –προς Θεού (εννοείται, του δικού μας)– δεν είμαστε ρατσιστές.

Αν συνηθίζεις να επισκέπτεσαι τις κατεχόμενες περιοχές, η ταμπέλα του «προδότη» θα σε ακολουθεί σε κάθε σου επίσκεψη. Αν συναναστρέφεσαι με Τουρκοκύπριους, η λέξη «Τουρκόσπορος» θα τείνει να αντικαταστήσει τ’ όνομά σου. Κι αν έχει τύχει να χρησιμοποιήσεις την πιστωτική σου κάρτα στα κατεχόμενα, έχεις μπει για τα καλά στη λίστα των «εχθρών» της πατρίδας! Δεν έχει σημασία πού ξόδεψες τα λεφτά, είτε πόνταρες στη ρουλέτα είτε έπαιξες Black Jack, είτε έμεινες σε ξενοδοχείο είτε έφαγες σε εστιατόριο, είτε αγόρασες ρούχα είτε ήπιες καφέ. Ακόμα και τα 5 σεντ θα μετρήσουν ως «μειοδοσία».

Να ‘ναι καλά η JCC που για ακόμα μια φορά μάς έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε πόσο πατριώτες είμαστε και να ξεκινήσουμε το παραλήρημα για τα 9,5 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψαν Ελληνοκύπριοι στα κατεχόμενα το 2017 (το 2016 το αντίστοιχο ποσό ήταν 10,5 εκατομμύρια ευρώ), με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Βέβαια, η JCC ανακοινώνει κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, και το ποσό που έχουν δαπανήσει οι Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές. Το οποίο, σχεδόν πάντα, είναι υπερδιπλάσιο. Το 2017, για παράδειγμα, οι Τουρκοκύπριοι ξόδεψαν για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών 25,9 εκατομμύρια ευρώ (ένα εκατομμύριο λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό του 2016). Αλλά αυτό, για μας, είναι ψιλά γράμματα. Δεν χρήζει παραληρήματος, ούτε αξιοσημείωτης αναφοράς. Έτσι κι αλλιώς, δεν φαίνεται να μας ενοχλεί τόσα χρόνια που παίρνουμε τα λεφτά του κατακτητή. Φτάνει που μας γεμίζουν τα ταμεία μας κι ας είναι «ματωμένα»! Το χρήμα, άλλωστε, δεν έχει πατρίδα. Κυρίως, όταν περνάει στα δικά μας χέρια. Εμείς, όμως, έχουμε «χρέος» να συνεχίσουμε την… αντίσταση –έστω και– με την πιστωτική!