Την πρώτη του -μικρή- μείωση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Αύγουστο, μετά από πολλούς μήνες, υποχωρώντας στο 9,6% από 10,6% τον Ιούλιο, παραμένοντας όμως σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Ωστόσο, τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να συγκρατηθεί, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό στο 9,1%, από 8,9% τον Ιούλιο.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (38,3%, έναντι 39,6% τον Ιούλιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (10,6%, έναντι 9,8% τον Ιούλιο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0%, έναντι 4,5% τον Ιούλιο) και υπηρεσίες (3,8%, έναντι 3,7% τον Ιούλιο).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην Κύπρο ο πληθωρισμός φλερτάρει κοντά στο επίπεδο του 10% και τον Ιούλιο ήταν η πρώτη φορά από την αρχή του χρόνου που ξεπέρασε αυτό το όριο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τη μικρή υποχώρηση τον Αύγουστο, είναι πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Από τον Μάρτιο που άρχισαν να γίνονται εμφανείς οι επιπτώσεις από την πόλεμο στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι προϋπήρχαν προβλήματα από τις παρενέργειες που άφησε η πανδημία. Τον Μάρτιο ο πληθωρισμός στην Κύπρο ήταν 6,2% ένα μήνα μετά την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, τον Απρίλιο αυξήθηκε στο 8,6%, τον Μάϊο 8,8% και τον Ιούνιο 9%.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν ο μέσος πληθωρισμός της Ευρωζώνης είναι αρκετός για να ωθήσει την ΕΚΤ προς την αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, όπως επιθυμούν ορισμένοι από το διοικητικό συμβούλιο. Πρόκειται για μια αύξηση που έχει γίνει ήδη δύο φορές από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αν και αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουν το αμερικανικό παράδειγμα, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για ύφεση, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον η ΕΚΤ να πραγματοποιήσει στην επόμενη συνεδρίαση της, τον Σεπτέμβριο, μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της, κατά 75 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να χαλιναγωγήσει τις τιμές. Τον Ιούλιο η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, αν και είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η αύξηση θα είναι κατά 25 μονάδες, καθώς οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας διαπίστωσαν αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών πριν ακόμη από την έναρξη της περιόδου που απαιτεί θέρμανση και η αναστροφή κάποιων επιδοτήσεων στη Γερμανία, σχεδόν διασφαλίζουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να σκαρφαλώνει και θα ξεπεράσει το 10%, για να κορυφωθεί προς την αλλαγή του έτους, τονίζει το Reuters.

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη καταγράφουν τον Αύγουστο η Εσθονία (25,2%), η Λιθουανία (21,1%) και η Λετονία (20,8%). Ακολουθούν η Ολλανδία (13,6%), η Σλοβακία (13,3%), η Σλοβενία (11,5%) και η Ελλάδα (11,1%). Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη καταγράφει η Γαλλία (6,5%) και ακολουθούν η Μάλτα (7,1%) και η Φινλανδία (7,6%). Στη Γερμανία ο πληθωρισμός τον Αύγουστο διαμορφώνεται στο 8,8%, στην Ιταλία στο 9%, στην Ισπανία στο 10,3% και στην Πορτογαλία στο (9,4%).