Ο ένας μετά τον άλλο οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν. Στυγνά, κυνικά, χωρίς καμία προσπάθεια να χρυσώσουν το χάπι: Έρχονται δύσκολοι Χειμώνες. Όχι ένας Χειμώνας. Πολλοί Χειμώνες. Και Καλοκαίρια και Φθινόπωρα και Άνοιξες. Με άλλα λόγια, έρχονται δύσκολα χρόνια. Είναι το τέλος της ευδαιμονίας, λέει ο Μακρόν, όπως λέγαμε κάποτε το τέλος της αθωότητας. Το οποίο ακουγόταν κάπως ποιητικό, ενώ η ευδαιμονία πραγματικά έχει τελειώσει. Τουλάχιστον για την τεράστια πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη, οι οποίοι βιώνουν τον ένα αθέατο πόλεμο μετά τον άλλο χωρίς ανάσα. 

Οι δικοί μας ηγέτες δεν λένε τίποτα αφού εκτός από τον Χειμώνα έρχονται και εκλογές. Το δύσκολο έργο αναλαμβάνουν κάποιοι εκπρόσωποι Υπηρεσιών και υπουργείων οι οποίοι μας συμβουλεύουν να ρυθμίσουμε το κλιματιστικό στους 26 βαθμούς, να μην βάζουμε πλυντήριο παρά μόνο όταν γεμίσει, να σβήνουμε τις πρίζες όταν δεν είναι σε λειτουργία κάποια συσκευή που είναι συνδεδεμένη, να χρησιμοποιούμε τη χύτρα ταχύτητας και άλλα σχετικά. Πράγματα εν πολλοίς αυτονόητα, που πολλοί τα κάνουμε ήδη αλλά ο λογαριασμός της ΑΗΚ δεν καταγράφει τις προσπάθειες μας.

Στις άλλες χώρες, είναι ακόμα πιο σκληροί: «Μην κάνετε ζεστά ντους. Μην σιδερώνετε. Μην ψήνετε στον φούρνο…». Κάποιες χώρες, μάλιστα. νομοθετούν για όλα αυτά. Μόνο που όλα τούτα παραπέμπουν απλά στα μέτρα για αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και τη διάσωση του περιβάλλοντος. Καταργώντας το πλαστικό καλαμάκι και την πλαστική σακούλα, μας καλλιέργησαν την ψευδαίσθηση πως θα σώσουμε τον πλανήτη. Έτσι και τώρα, με 40 βαθμούς, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε χωρίς κλιματιστικό. Κι αν δεν αντέξουμε, νοιώθουμε ενοχή που δεν συμβάλλουμε στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια να γονατίσουμε τον Πούτιν. Να του δείξουμε πως μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς το αέριο του. Κάνοντας κρύα ντους.  

Το Bloomberg το λέει αλλιώς: «Είναι σαν να σβήνουν τη φωτιά με βενζίνη. Κι ακόμα δεν έχουμε δει τον πάτο της κρίσης». Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, οι κυβερνήσεις σε όλη την ήπειρο έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειες κυρίως στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας – μια προσέγγιση που μπορεί όχι μόνο να υπονομευτεί από την άνοδο των τιμών αλλά κινδυνεύει και να επιδεινώσει την κρίση.

Η πολιτική απάντηση της Ευρώπης στο τι συμβαίνει στην Ουκρανία εντείνει την έκρηξη του πληθωρισμού, γεγονός που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό για περισσότερα μέτρα στήριξης, ενώ ταυτόχρονα, απειλείται η πυροδότηση κοινωνικών αναταραχών από απεγνωσμένους πολίτες που δεν μπορούν να επιβιώσουν. Κι η συμπαράσταση στην Ουκρανία αποδυναμώνεται μπροστά στα δεινά της καθημερινότητας που γίνεται όλο και πιο δύσκολη.