Δεν είχε άδικο ο υπουργός Εργασίας που χαρακτήρισε ιστορική τη χθεσινή μέρα. Είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται κατώτατος μισθός για όλα τα επαγγέλματα στην Κύπρο, συνεπώς, ο περίφημος ιστορικός του μέλλοντος όταν θα ψάχνει να βρει στοιχεία για τον κατώτατο μισθό θα καταλήγει στην 31η Αυγούστου 2022. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί κατά πόσο ο εν λόγω ιστορικός θα καταγράψει κάπου πως είμαστε η 22η χώρα που το κάνει. Δηλαδή, προηγήθηκαν άλλες 21 χώρες της ΕΕ. Κι αν δεν μας πίεζε η Κομισιόν, ίσως και να μέναμε η μόνη χώρα χωρίς θεσπισμένο κατώτατο.

Είναι επίσης άγνωστο αν ο ιστορικός του μέλλοντος θα σημειώσει κάπου πως ο κατώτατος μισθός των 940 ευρώ καθορίστηκε μέσα σε συνθήκες αλλεπάλληλων ρεκόρ στον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

 Μάλλον δεν θα καταγράψει ούτε και ότι ο προηγούμενος κατώτατος μισθός (που ισχύει για μερικά επαγγέλματα και απέχει από τον νέο -«φουλ»- κατώτατο μισθό μόλις 16 ευρώ) είχε καθοριστεί το 2012. Σαν να μην πέρασε μια μέρα, δηλαδή. Ούτε πως γύρισε ανάποδα μερικές φορές ο κόσμος και οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι.

Εν πάση περιπτώσει, έχουμε -επιτέλους- εθνικό κατώτατο μισθό, με εφαρμογή από την 1/1/2023. Ολόκληρα 940 ευρώ, μόνο αν καταφέρεις -δουλεύοντας κυρίως σε ευκαιριακούς, εποχιακούς χώρους εργασίας, χωρίς δυνατότητες καριέρας και με ανταγωνιστές ταλαιπωρημένους αλλοδαπούς- να μπεις στον 7ο μήνα εργοδότησης, στον ίδιο εργοδότη. «Καθαρά», μετά τις αποκοπές (στις περιπτώσεις που θα σου βάζει κοινωνικές ασφαλίσεις) είναι 837 ευρώ. Αφού καταφέρεις -κι αν σε αφήσει- να συμπληρώσεις έξι μήνες. Τους πρώτους έξι μήνες της εργοδότησής σου -και για όλους τους πρώτους έξι μήνες που δυνατό να ακολουθήσουν- τα «ζουρά» σου θα είναι 885 με την πρόσληψη (νοουμένου ότι ο εργοδότης θα εφαρμόζει το διάταγμα και δεν θα σου λέει «εν μπορώ τόσα») και τα «καθαρά» 788 ευρώ τον μήνα. Και κόψε τον λαιμό σου.

Πριν τον κόψεις, έχε υπόψη ότι εγκρίθηκε χθες ένας εθνικός κατώτατος μισθός που δεν είναι συνδεδεμένος με ωράριο. Δηλαδή, έχεις δικαίωμα να του πεις «η κυβέρνηση είπεν 885 μεικτά με την πρόσληψη», αλλά έχει και αυτός το «δικαίωμα» να καθορίσει πόσες ώρες θα δουλέψεις για να πάρεις αυτό το ποσό. Στην κυριολεξία μπορεί να σου πει ό,τι του κατέβει. Και Σάββατα και Κυριακές και αργίες και αργά τη νύχτα και ξημερώματα. Αν θέλεις.

 Αν δεν θέλεις, θα χαλάσουν τον κόσμο για να φέρουν (και άλλους) εργάτες από τρίτες χώρες, χωρίς να σταματήσουν την… πρωτοβουλία για επαναπατρισμό άτυπων μεταναστών, για να μην αλλοιωθεί ο εθνικός, πώς τον λένε, χαρακτήρας του τόπου.