Αυτοί οι άνθρωποι καθορίζουν τις ζωές μας. Πάντοτε υπήρχαν τέτοιες απόψεις. Παρόμοιες ή και χειρότερες. Τις άκουγαν όμως όσοι επέλεγαν να αποτελούν το ποίμνιο ή να συναναστρέφονται με κάποιον τρόπο με όσους τις εκστόμιζαν. Σε φιλικές συναθροίσεις, ομοϊδεάτες συγκεντρώσεις, καφενεία… Τώρα, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θέλουμε δεν θέλουμε, τα ακούμε οι πάντες. Από τη μια άκρη του πλανήτη μέχρι την άλλη. 

Ένας μητροπολίτης στην Ελλάδα, ο μητροπολίτης Δωδώνης, βγήκε σε κάποιο τηλεοπτικό σταθμό και είπε ότι καμία γυναίκα δεν βιάζεται αν δεν καθίσει να τη βιάσουν. «Δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, μη τρελαθούμε […]. Έχει συμμετοχή! Δε μένει έγκυος με αυτό το θέμα, πρέπει να έχει συμμετοχή στην πράξη. Πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για να γίνει σύλληψις […]». Κι όλα αυτά για να καταλήξει στο ότι «σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται άμβλωση». Ακόμα και σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών, στις οποίες οι επιστήμονες εισηγούνται άμβλωση, θα πρέπει να συναινέσει η Εκκλησία, λέει ο μητροπολίτης. Και η οποία, φυσικά, με τίποτα δεν θα συναινέσει. Κι οι απόψεις ναι μεν εκφράζονται από έναν μητροπολίτη για τον οποίο ο καθένας μπορεί να εξεύρει άπειρους χαρακτηρισμούς, ωστόσο, δεν πρόκειται απλά για ένα παραλήρημα τρελού. Μαζί του προφανώς συμφωνεί η πλειοψηφία των ρασοφόρων, ενώ όλο και πληθαίνουν και οι χειροκροτητές. 

Δεν πάνε πολλά χρόνια που ακόμα και για να χωρίσει ένα ζευγάρι, θα έπρεπε να πάρει την άδεια της Εκκλησίας. Η οποία. ακόμα και όταν έδινε την άδεια της, φόρτωνε την ευθύνη στη γυναίκα. Που δεν άντεχε να τις τρώει κάθε βράδυ από τον σύζυγο ο οποίος επέστρεφε στο σπίτι μεθυσμένος. Που δεν άντεχε να την απατά ή που ξόδευε τα λεφτά για το φαγητό των παιδιών του στα δικά του πάθη. Που της τον φόρτωσαν με το ζόρι αλλά τους χώριζε χάος και απεχθάνονταν ο ένας τον άλλο. Δεν ήταν θέματα αυτά για την Εκκλησία για να διαλύεται ένας γάμος. Η δυστυχία θα έπρεπε να διαιωνίζεται. 

Και τώρα στον 21ο αιώνα, επιστρέφουμε ολοταχώς πίσω στο μεσαίωνα. Με τους παπάδες να καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων, οι οποίοι ζαλισμένοι από τα όσα συμβαίνουν γύρω τους, έχουν ήδη αρχίσει την πορεία προς τα πίσω. Για αυτό όλο και αυξάνονται οι χειροκροτητές τέτοιων απόψεων, οι οποίες δεν μένουν απόψεις αλλά γίνονται νομοθετήματα. Τρελαθήκαμε ήδη δέσποτα. Με όλους εσάς να καθορίζετε τις ζωές μας, τρελαθήκαμε.