Εκατοντάδες λουκέτα σε τραπεζικά καταστήματα και χιλιάδες αποχωρήσεις τραπεζικών υπαλλήλων καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, που δείχνουν την ραγδαία συρρίκνωση που επήλθε στον τραπεζικό τομέα. Ο αριθμός των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών μειώθηκε στα 260 καταστήματα το 2021 από 282 το 2020 και 328 το 2019, δηλαδή σε τρία χρόνια το τραπεζικό δίκτυο μειώθηκε 26,15%. Σε εννέα χρόνια οι τραπεζικοί υπάλληλοι μειώθηκαν κατά 59,22%, αποχωρώντας από το επάγγελμα 4.781 εργαζόμενοι (δεν περιλαμβάνονται οι 550 εργαζόμενοι της Τράπεζας Κύπρου που αποχώρησαν πρόσφατα).

Τα τραπεζικά καταστήματα που έκλεισαν στα εννέα χρόνια ήταν 590. Με βάση την ετήσια έκθεση 2021 του Συνδέσμου Τραπεζών που παρουσιάζει ο «Φ» και ενόψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης στις 14 Σεπτεμβρίου τα στοιχεία  αποτυπώνουν τη ραγδαία συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και την μείωση του προσωπικού μέσω γενναιόδωρων σχεδίων εθελούσιας αποχώρησης, χωρίς να περιλαμβάνεται η αποχώρηση 550 εργαζομένων από την Τράπεζα Κύπρου που έγινε φέτος ούτε το κλείσιμο καταστημάτων από όλες σχεδόν τις τράπεζες.

Η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια με το κλείσιμο υποκαταστημάτων και συγχωνεύσεις, ενώ οι ανακατατάξεις συνεχίζονται με τη διαφοροποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης, λιγότερα καταστήματα και ψηφιοποίηση συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα συγκριτικά στοιχεία καταγράφουν τη δραματική συρρίκνωση των σημείων εξυπηρέτησης των πελατών τραπεζών, η οποία συνεχίζεται, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να εξορθολογίσουν τη λειτουργία τους και να περάσουν σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα στην ψηφιακή εποχή. Η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα έχει αλλάξει άρδην τα τελευταία χρόνια με το κλείσιμο υποκαταστημάτων και συγχωνεύσεις, ενώ οι ανακατατάξεις συνεχίζονται με τη διαφοροποίηση της στρατηγικής ανάπτυξης.

Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Τραπεζών για το 2021 τα κυριότερα στοιχεία των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι τα εξής:

● Τράπεζα Κύπρου: Αριθμός καταστημάτων 90, ΑΤΜ 156, εργαζόμενοι 2.996 (δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία του 2021, το κλείσιμο καταστημάτων και η αποχώρηση μέσω σχεδίου εθελούσιας εξόδου 550 εργαζομένων που έγινε το 2022).

● Ελληνική Τράπεζα: Αριθμός καταστημάτων79, ΑΤΜ 192, εργαζόμενοι 2.610.

● Alpha Bank: Αριθμός καταστημάτων 17, ATM 20 και αριθμός εργαζομένων 492.

● Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου): Αριθμός καταστημάτων 2, ΑΤΜ 5, εργαζόμενοι 128.

● CDB Bank: Αριθμός καταστημάτων 2, ΑΤΜ 0, εργαζόμενοι 148.

● Astrobank: Αριθμός καταστημάτων 14, ΑΤΜ 15, αριθμός εργαζομένων 444.

● Societe Generale Cyprus: Αριθμός καταστημάτων 3, ΑΤΜ 3, αριθμός εργαζομένων 102.

● Eurobank Cyprus: Αριθμός καταστημάτων 8, ΑΤΜ 0, αριθμός εργαζομένων 435.

● Ancoria Bank: Αριθμός καταστημάτων 3, ΑΤΜ 5, αριθμός εργαζομένων 108.

Συνέλευση Συνδέσμου Τραπεζών στις 14 του μήνα

Στο δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, με παρουσία κόσμου μετά από το καλοκαίρι του 2019 διοργανώνεται η φετινή ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Στην Κύπρο ως επίσημος προσκεκλημένος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, για να κάνει ειδική παρουσίαση στη συνέλευση θα είναι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών (European Payments Council), Javier Santamaria. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδέσμου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, στελεχών από την αγορά, την οικονομία, επαγγελματικούς οργανισμούς, κρατικές υπηρεσίες και ανεξάρτητες αρχές ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου θα χαιρετίσουν τη συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών. Του τελετουργικού μέρους θα προηγηθούν οι αρχαιρεσίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης, διαδικασία από την οποία θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου για θητεία ενός έτους. Μαζί θα γίνουν γνωστά και τα άλλα τρία μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΣ του οργανισμού, οι οποία καταλαμβάνουν αντίστοιχες θέσεις αντιπροέδρων στο σώμα.

Αντιπροσωπεύει 10 τράπεζες ο Σύνδεσμος

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου αντιπροσωπεύει 10 τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο, καθώς και επτά συνδεδεμένα μέλη, η οποία περιλαμβάνει ένα κρατικό οικονομικό ίδρυμα, δύο εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και μια υπηρεσία εξυπηρέτησης χρέους. Οι τράπεζες μέλη απασχολούν περίπου 9.000 επαγγελματίες και διαθέτουν μερίδιο αγοράς άνω του 90% όσον αφορά τον τοπικό δανεισμό και καταθέσεις. Πέρα από την παραδοσιακή κατάθεση και δανεισμό οι τράπεζες έχουν ιδρύσει τις δικές τους θυγατρικές που παρέχουν βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πίστωση, χρηματοδοτικές διευκολύνσεις αγοράς ενοικίασης, επενδυτικές υπηρεσίες (όπως διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, επενδύσεις, συμβουλές και μεσιτεία), υπηρεσίες Factoring και έκπτωσης τιμολογίων, ηλεκτρονική και τηλεφωνική τραπεζική, private banking καθώς και είδη ασφαλιστικών υπηρεσιών.