Πονάει χέρι, κόβει χέρι. Περίπου έτσι μπορεί να ερμηνευθεί η αντίδραση του ΔΗΣΥ στα όσα κατηγορείται το κυβερνών κόμμα για εισφορές, που φαίνεται να εισέπραξε από πρόσωπα που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι πολίτες. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός προτείνει να απαγορευθούν διά νόμου οι εισφορές από φυσικά και νομικά πρόσωπα προς τα κόμματα. Αυτό δεν είναι απάντηση στις κατηγορίες, που αποδίδονται στο κυβερνών κόμμα. Αυτό είναι υπεκφυγή. Αυτό είναι αποπροσανατολισμός. Είναι αντίδραση κακοφανισμένου μωρού, όταν κατηγορείται ότι έβαλε χέρι στις καραμέλες της μαμάς, χωρίς άδεια! 

Η αλήθεια είναι πως όλα ή σχεδόν όλα τα κόμματα λαμβάνουν εισφορές από εταιρείες, οικονομικούς οργανισμούς. Κάποια αρέσκονται και σε μίζες, αλλά η γενίκευση όταν γίνεται, συνήθως καλύπτει τις πιο συγκεκριμένες και πρόσφατες καταγγελίες. Το ζητούμενο, βέβαια,  είναι να αποδειχθούν όσα λέγονται στη δημόσια σφαίρα και τι κόστος θα έχουν οι παρανομούντες. Η ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι θα προχωρήσει σε έρευνα είναι ένα βήμα. Για να έχει, όμως, σημασία η έρευνα θα πρέπει να γίνει η σύνδεση εκείνων που κάνουν τις εισφορές με αποφάσεις, για παράδειγμα, της Βουλής ή ακόμη και της κυβέρνησης. Όχι μόνο  τώρα αλλά διαχρονικά. Έτσι αποδεικνύεται η διαπλοκή και αναδεικνύεται η διαφθορά. Όταν η έρευνα συνδέσει τις εισφορές με αποφάσεις, που ευνοούν εταιρείες και οικονομικούς παράγοντες και οργανισμούς, αλλά και πρόσωπα (χρυσά διαβατήρια). Παράλληλα, θα πρέπει τα έσοδα των κομμάτων να δικαιολογούν και τις δαπάνες στις προεκλογικές εκστρατείες. Τα πραγματικά έξοδα και όχι αυτά που δηλώνονται. Εκείνο που προέχει είναι να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου του πολιτικού χρήματος και να διαμορφωθεί ένα καθεστώς μεταχείρισης αξιωματούχων, που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις διαφθοράς. 

Μπορεί διά νόμου να απαγορευτούν οι εισφορές, αλλά να συνεχίζεται η διακίνηση του χρήματος. Εκτός κι εάν στον νόμο περιλάβουν και πρόνοια ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των στελεχών θα είναι ανοικτοί σε έρευνα, για να διαπιστώνονται οι κινήσεις. Υπερβολές; Υπερβολή μπορεί να θεωρηθεί και η επέκταση της έρευνας και στα χρηματοκιβώτια, που βρίσκονται, για παράδειγμα, ενδεχομένως, σε υπόγεια κομματικών κτηρίων και ενδεχομένως να συνδέονται με «μαύρο χρήμα». 

Δυστυχώς, για τη Δημοκρατία και τον τόπο, τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, που είναι διαχρονικά, θα διαιωνίζονται όσο δεν αντιμετωπίζονται. Οι κινήσεις εντυπωσιασμού είναι η καλύτερη συνταγή διαιώνισής τους. 

Είναι πρόδηλο ότι τα κόμματα πρέπει να αντιληφθούν το πρόβλημα που έχουν σε σχέση με την εικόνα τους. Υπάρχει μια εδραιωμένη αντίληψη στην κοινωνία ότι «όλοι μαζί τα τρώνε» ή και χωριστά! Αυτή είναι μια εικόνα, που κανονικά θα πρέπει να τη «βλέπουν» και στις έρευνες κοινής γνώμης, να το διαπιστώνουν με την αποχή στις εκλογές. Τους αδικεί αυτή η εικόνα; Να την ανατρέψουν με πράξεις και αποδείξεις. 

 

Κασουλίδη… υποψίες

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ πως δεν αποκλείει ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Έδωσε, βασικά, συνέχεια σε αυτά που είχε πει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε προεκλογική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ. Απόδειξη σε αυτό που διατυπώνεται δεν υπάρχει. Ο Σχοινάς έριξε το πυροτέχνημα και έκτοτε σιωπητήριο. Ο κ. Γιαννάκης είπε πως «δεν έχουμε στοιχεία και δεν υποδηλώνουμε ότι έχουμε διότι δεν έχουμε τις υπηρεσίες να το γνωρίζουμε, αλλά για να έρθει ένας αξιωματούχος της Κομισιόν και να προειδοποιήσει, να ξέρουμε ότι αυτό έχει γίνει στις ΗΠΑ, πιθανόν και ο κ. Μητσοτάκης να έχει τις δικές του πληροφορίες για την Ελλάδα» (εφημερίδα «Αλήθεια», 3 Σεπτεμβρίου 2022). Δηλαδή, επειδή έγινε στις ΗΠΑ γιατί να μην γίνει και στην άλλη υπερδύναμη, την Κύπρο; Λογικό ακούγεται!!!