Μεγάλο προβληματισμό προκάλεσε στη Βουλή η συζήτηση γύρω από τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει τον καθορισμό διαφορετικών τιμών στις περιπτώσεις που σκεύασμα εισάγεται από περισσότερους από έναν εισαγωγείς. 

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, τα συμπεράσματα είναι άκρως αισιόδοξα και η προτεινόμενη τροποποίηση φαίνεται να δίνει κάποια λύση στο τεράστιο πρόβλημα των υψηλών τιμών στα φάρμακα το οποίο ταλαιπωρεί την Κύπρο αλλά και τον δημόσιο διάλογο εδώ και χρόνια.

Παράλληλη εισαγωγή, σημαίνει ότι κάποιος εισαγωγέας πέραν του εισαγωγέα/ κατασκευαστή που κατέχει την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου για την Κύπρο, εντοπίζει ποσότητες του συγκεκριμένου σκευάσματος από άλλη πηγή (πέραν του κατασκευαστή) και προχωρεί σε εισαγωγή ποσοτήτων στο νησί. Αυτή τη στιγμή το δικαίωμα στην παράλληλη εισαγωγή φαρμάκων στο νησί είναι διασφαλισμένο. Ωστόσο, η τιμή πώλησης των σκευασμάτων, είτε αυτά προέρχονται από τον πρώτο εισαγωγέα είτε από τον αυτόν που εισάγει παράλληλα, παραμένει η ίδια αφού οι όποιες διακυμάνσεις/ εκπτώσεις περιορίζονται στη συναλλαγή μεταξύ εισαγωγέα και φαρμακοποιού και δεν επεκτείνονται στον καταναλωτή.

Με την προτεινόμενη τροποποίηση, ο εισαγωγέας που θα εξασφαλίζει ποσότητες από πηγή, πέραν του κατασκευαστή, σε χαμηλότερη τιμή, θα μπορεί να ζητήσει από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους να καθορίσουν για τις δικές του ποσότητες χαμηλότερες τιμές από αυτές που είναι ήδη καθορισμένες για την πρώτο εισαγωγέα/ κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως εξήγησε στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής ο εκπρόσωπος των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, με την αλλαγή της νομοθεσίας θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και σίγουρα στην αγορά θα υπάρχουν διαθέσιμα σκευάσματα σε πιο χαμηλές τιμές. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι για την ετοιμασία του νομοσχεδίου δεν λήφθηκαν υπόψη οι παράμετροι που αφορούν το ΓεΣΥ και τον τρόπο λειτουργίας του σε ό,τι αφορά τα φάρμακα αλλά διευκρίνισε ότι δεν επηρεάζεται ο τρόπος με τον οποίο αποζημιώνονται οι φαρμακοποιοί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. 

Ο προβληματισμός, άρχισε να σχηματίζεται όταν ενώπιον της Επιτροπής τέθηκαν οι έντονες ενστάσεις φαρμακοποιών και εταιρειών εισαγωγής. 

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, η τροποποίηση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα στην αγορά να κυκλοφορεί το ίδιο σκεύασμα με δύο ή τρεις διαφορετικές τιμές. Αυτό σημαίνει ότι ο πολίτης θα πηγαίνει σε ένα φαρμακείο και θα το αγοράζει σε μια τιμή και τον επόμενο μήνα θα πηγαίνει σε άλλο φαρμακείο και θα το παίρνει πιο ακριβό ή πιο φθηνό. Για τις περιπτώσεις που ο πολίτης εξασφαλίζει το φάρμακο με εκτός ΓεΣΥ διαδικασίες δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα αφού το ίδιο ισχύει σε πληθώρα προϊόντων στην αγορά. Από πλευράς των φαρμακοποιών, ωστόσο, τέθηκε και το ερώτημα κατά πόσον ο ίδιος ο επαγγελματίας θα αποφασίζει εάν θα συνεργάζεται με τον εισαγωγέα που εισάγει σε ψηλότερη ή με εκείνον που εισάγει σε χαμηλότερη τιμή, ενδεχόμενο με το οποίο οι ίδιοι όπως διεφάνη διαφωνούν. 

Στις περιπτώσεις όμως που το σκεύασμα είναι ενταγμένο στο ΓεΣΥ θα δημιουργείται πρόβλημα καθώς στο ένα φαρμακείο ο δικαιούχος θα καλείται να καταβάλει για παράδειγμα €1 συνεισφορά μόνο ή €2 συμπληρωμή και στο άλλο θα πρέπει να πληρώσει €5 ή €10, εάν ο φαρμακοποιός διαθέτει ποσότητες από τον εισαγωγέα με την υψηλότερη τιμή γεγονός που όπως υποστήριξαν, «θα δημιουργήσει χάος και αναστάτωση στην αγορά». 

Μετά τις τοποθετήσεις αυτές, το κλίμα στην Επιτροπή Υγείας, η οποία αρχικά παρουσιάστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει σε χωρίς καθυστέρηση προώθηση της τροποποίησης στην Ολομέλεια για ψήφιση, αντιστράφηκε και οι βουλευτές εξέφρασαν την επιθυμία να μεταφέρουν τα όσα τέθηκαν ενώπιον τους στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και να επανέλθουν στη συζήτηση προκειμένου να προσκληθεί και να τοποθετηθεί επί του θέματος και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. 

Πάντως κατά τη διάρκεια της συζήτησης από πλευράς φαρμακοποιών εκφράστηκε και ανησυχία για το ότι, όπως είπαν, παρόμοιες ρυθμίσεις είχαν γίνει στο παρελθόν και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να κριθούν μη βιώσιμα πολλά ιδιωτικά φαρμακεία αφού δεν μπορούσαν να αποθέματα φαρμάκων εξαιτίας των διαφορετικών τιμών και υποχρεώθηκαν στο τέλος να αναστείλουν τη λειτουργία τους. 

Δεν είχε καμία ενημέρωση ο ΟΑΥ 

Για την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να καταθέσει τροποποιητικό νομοσχέδιο που να προνοεί τον καθορισμό διαφορετικών τιμών σε φάρμακα που εισάγονται με παράλληλη εισαγωγή, δεν είχε τύχει καμίας ενημέρωσης ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος δεν είχε προσκληθεί στη χθεσινή συνεδρίαση, με τους βουλευτές να αναγνωρίζουν ότι θα έπρεπε ο ΟΑΥ να ήταν παρόν για να δώσει απαντήσεις στις ανησυχίες που εκφράστηκαν. 

Ο «Φ» αναζήτησε από τον Οργανισμό πιθανές λύσεις και όπως μας αναφέρθηκε, εάν και εφόσον το θέμα τεθεί επίσημα από την Βουλή ή από το υπουργείο Υγείας, τότε θα μελετηθεί ανάλογα. 

Σε πρώτη φάση, θα αναζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σε όσες ισχύει αντίστοιχη ρύθμιση), διαχειρίζονται τις διαφορετικές τιμές στις οποίες διατίθεται το ίδιο σκεύασμα όταν πρόκειται για παράλληλη εισαγωγή. Βεβαίως, όπως αναφέρθηκε στον «Φ», το σύστημα των συνεισφορών, δεν συναντάται σε άλλα Συστήματα Υγείας καθώς στην Κύπρο υιοθετήθηκε με στόχο οι ασθενείς να έχουν στη διάθεση τους όλα τα φάρμακα για να μπορεί ο γιατρός. Μια πιθανή λύση θα ήταν η επίτευξη συμφωνίας και με τους δύο εισαγωγείς και ο καθορισμός κοινής συνεισφοράς. Αυτό όμως ενδεχομένως να μην είναι συμφέρον για το ταμείο του ΓεΣΥ. Άλλη πιθανή λύση είναι να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα και να καθορίσει το πιο φάρμακο και τιμή θα υπερισχύσουν, κάτι το οποίο όμως ενδεχομένως να πάρει χρόνο και η αναστάτωση στην αγορά να είναι διαρκής ενώ ταυτόχρονα θα προκληθεί πρόβλημα και στα ιδιωτικά φαρμακεία αφού ενδεχομένως εξαιτίας της συγκεκριμένης ρύθμισης να μην εισάγονται επαρκείς ποσότητες φαρμάκων στην Κύπρο. 

Τέλος, ίσως και εάν το επιτρέπει η νομοθεσία, ο ΟΑΥ αποφασίσει ότι θα προσφέρει μέσω του ΓεΣΥ το σκεύασμα με τη φθηνότερη τιμή. Ωστόσο, αυτό ενέχει τον κίνδυνο να μην μπορούν να ανταποκριθούν τα φαρμακεία και πάλι λόγω ανεπάρκειας των αποθεμάτων. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε στον «Φ» αρμόδια πηγή, το θέμα αυτό θα μελετηθεί από τον ΟΑΥ και εάν ο Οργανισμός κληθεί από τη Βουλή, θα τοποθετηθεί ανάλογα. «Δεν ήμασταν ενήμεροι για το ότι υπήρχε πρόθεση για τροποποίηση της νομοθεσίας και ως εκ τούτου δεν έχουμε προετοιμαστεί και δεν έχουμε μελετήσει πιθανές λύσεις. Τώρα που το θέμα βρίσκεται προς συζήτηση, ο ΟΑΥ θα προσπαθήσει να βρει τις απαντήσεις που χρειάζονται». 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δεν είναι άσπρο μαύρο

Όσοι ασχολούμαστε με τον τομέα της υγείας και έχουμε ζήσει τη μεγάλη κρίση στον τομέα των φαρμάκων το 2004 -2005 αλλά και τα όσα ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι με τις παράλληλες εισαγωγές και την αλλαγή της νομοθεσίας, όντως θα πέσουν οι τιμές των φαρμάκων και αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών. Βεβαίως, αυτό θα είχε αδιαμφισβήτητα καθαρό όφελος στην προ ΓεΣΥ εποχή και τότε που οι πολίτες υποχρεώνονταν να πληρώνουν από την τσέπη τους τεράστια ποσά σε κάθε επίσκεψη τους σε ιδιωτικό φαρμακείο. Θα ήταν αφελές όμως, από την άλλη, εάν δεν λάμβανε κάποιος υπόψη τους προβληματισμούς που τέθηκαν σήμερα στην Βουλή. Ως εκ τούτου, οι εμπλεκόμενοι επιβάλλεται να μελετήσουν πολύ καλά την κάθε λεπτομέρεια. Ο ρόλος και η ευθύνη του ΟΑΥ να διαχειριστεί την κατάσταση είναι επίσης μεγάλη.