Το ξέρεις κύριε υπουργέ Παιδείας ότι υπάρχει σε λύκειο διευθυντής που έχει το παρατσούκλι Λαπόρτος; Γονείς και μαθητές έτσι τον ξέρουν. Προφανώς και καθηγητές. Ο Λαπόρτος. Διότι δεν ξέρει να κάνει τίποτε άλλο παρά να τιμωρεί, να μοιράζει λαπόρτα σαν να είναι αστυνομικός της Τροχαίας. Ποινές. Για τα πάντα. Φεύγει, ας πούμε, ένας μαθητής από το σχολείο πριν από την καθορισμένη ώρα και αντί να φροντίσει ως παιδαγωγός να ενημερώσει τους γονείς, να το ψάξουν μήπως και συμβαίνει κάτι (πάει για ναρκωτικά, ας πούμε;), τον περιμένει την άλλη μέρα για να του βάλει ποινή. Κι αν τολμήσει καμιά μάνα να του τηλεφωνήσει να του πει, γιατί δεν μας ενημερώσατε να δούμε τι γίνεται, της βάζει και τις φωνές: «Πόθεν ως τα πόθεν να σας ενημερώνουμε για τα σκασιαρχεία των κοπελλουθκιών σας». Και τους κλείνει το τηλέφωνο. Δουλειά του είναι απλώς η ποινή. Το παράδειγμα είναι γεγονός, συνέβη πέρσι σε λύκειο της Λευκωσίας. Έφτασε και στο Υπουργείο Παιδείας, διότι καταγγέλθηκε ο Λαπόρτος. Και όχι μια φορά. Αν δεν το γνωρίζεις, κύριε υπουργέ Παιδείας, ρώτα τα στελέχη που έχεις γύρω σου, εκείνοι γνωρίζουν και δεν κάνουν τίποτε.

Είναι άλλος αυτός ο Λαπόρτος, δεν είναι ο προχτεσινός που έδιωξε τους μαθητές λόγω κουρέματος. Έχει πολλούς τέτοιους στα σχολεία. Γι’ αυτό μας έκανε εντύπωση, που ο Πρόδρομος Προδρόμου -ο οποίος σίγουρα δεν είναι αυτής της νοοτροπίας, και ξέρει πολύ καλά τους προβληματικούς διευθυντές που αντί να είναι παιδαγωγοί είναι αστυνομικοί σε βάρος της Παιδείας- χωρίς να εξετάσει τι συνέβη ακριβώς έσπευσε να μιλήσει για σκοπιμότητες και να δικαιολογήσει την ανοησία του διευθυντή, που την πρώτη μέρα των σχολείων έδειξε το νου του αποβάλλοντας δεκάδες μαθητές. Ο ίδιος πέρσι έδιωξε μαθητές χωρίς να πάρουν απολυτήριο γιατί δεν τον ικανοποιούσε το ντύσιμο ή το κούρεμα τους. Άρα, με βάση το προηγούμενο, ο υπουργός Παιδείας θα έπρεπε να ήταν αν μη τι άλλο επιφυλακτικός όταν διαψεύδει και τους γονείς και τους συνδέσμους τους και τους μαθητές.

«Δεν υπήρξαν αποβολές», έλεγε προχτές και απέδωσε το συμβάν στο ότι κάποιοι «σαμποτάρουν τη δουλειά των σχολείων». Για να έρθει χτες ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων, Χαράλαμπος Διονυσίου, να δηλώνει «έχουμε αποδείξει ότι οι αποβολές έγιναν». Κυρίως, όμως, ότι «είναι για πολλοστή φορά που θα καταγγείλουμε τον συγκεκριμένο διευθυντή στα αρμόδια σώματα, στο Υπουργείο Παιδείας και στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού». Για πολλοστή φορά!

Δεν χρειάζονται αναλύσεις, έχουν λεχθεί όλα, για το παράλογο της συμπεριφοράς του διευθυντή και τη ζημιά, που έκανε στους μαθητές, ειδικά σε όσους πρώτη φορά στη ζωή τους πέρασαν από το δημοτικό στο μεγάλο σχολείο. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιληφθούν στο Υπουργείο Παιδείας, ο υπουργός και τα στελέχη του που διοικούν τα σχολεία, ότι στην εποχή μας δεν έχουν θέση στην Παιδεία οι διευθυντές λαπόρτοι. Όσο καλύπτουν τις βλακείες τους ας μη λένε παχιά λόγια για παιδαγωγικές αλλαγές, εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση.

Υ.Γ. Συμφωνώ με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για τη βελτίωση της λειτουργικότητας της Προεδρίας, για να σπάσει και η προεδρική μοναρχία που έχουμε σήμερα, διότι πράγματι «έχουμε ένα Σύνταγμα του 1960, σήμερα είμαστε στο 2022» και «η χώρα μας βρίσκεται στην Ευρώπη». Το «Βοηθός Προέδρου», όμως, ακούστηκε κάπως κωμικό. Μπορεί να το είπε, φυσικά, για να μη μιλήσει για Αντιπρόεδρο, αλλά η απορία μου είναι άλλη: Ένας υποψήφιος Πρόεδρος που υπόσχεται ότι αν εκλεγεί σε πέντε μήνες έχει σχέδιο και θα λύσει το Κυπριακό με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, γίνεται ταυτόχρονα να έχει και σχέδιο για αλλαγές στο Σύνταγμα, που δεν έχουν σχέση με τη λύση; Εκτός κι αν τον «Βοηθό Προέδρου» θα τον έχουμε στο ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο και στο τουρκοκυπριακό ας έχουν ό,τι θέλουν. Αλλά, αν είναι έτσι, θα μπορούσε η πρόταση να μιλούσε για Αντιπρόεδρο του ε/κ κρατιδίου, παρά «Βοηθό Προέδρου», που ακούγεται σαν αγγελία για οικιακή βοηθό.