Έχουμε, ως τόπος και ως λαός, εισέλθει στην τελική ευθεία (όπως αναφέρεται στα ρεπορτάζ των συναδέλφων που ασχολούνται με τον προεκλογικό) για τις Προεδρικές Εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν σε πέντε μήνες από τώρα. Με δεδομένο ότι ο προεκλογικός αγώνας κλείνει σχεδόν ένα χρόνο από τότε που ξεκίνησε, αυτό που αναμένουν οι πολίτες είναι να έχει ενώπιόν του προτάσεις που θα στοχεύουν στο να πάει ο τόπος πιο μπροστά από εδώ που είναι σήμερα. 

Το εκλογικό σώμα της Κύπρου, ανεξαρτήτως του τι μπορεί να λέγεται, προσωπικά πιστεύω ότι είναι ήδη αρκετά ώριμο με πολλή κριτική σκέψη. Ζυγίζει τα πράγματα πριν πάρει τις αποφάσεις του. Γι’ αυτό και απαιτεί απ’ όλους ανεξαιρέτως τους υποψήφιους –είτε είναι φαβορί, είτε θα μπουν απλώς το ψηφοδέλτιο, είτε δεν θα προλάβουν την υποβολή υποψηφιοτήτων– να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Και θέλουν που να μπορούν να λύσουν προβλήματα και να είναι εφαρμόσιμες. 

Την περασμένη Τρίτη, λίγο μετά το μεσημέρι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του Φιλελεύθερου έγραφε: «Αβέρωφ: Ρίχνει στο τραπέζι πρόταση για Αντιπρόεδρο». Και στο σχετικό ρεπορτάζ πιο κάτω διαβάζαμε πως «η συνταγματική αναθεώρηση που θα προτείνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου αφορά: >>την εκλογή Αντιπροέδρου, ο οποίος θα εκλέγεται στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει την ευθύνη για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης». Η πρόταση για «εκλογή αντιπροέδρου» περιλαμβανόταν και στο κείμενο της ομιλίας που είχε σταλεί εμπάργκο προς τα Μέσα Ενημέρωσης λίγο πιο μετά.

Η δημοσιοποίηση της πρότασης, όπως σημειώνεται την επομένη σε σχετική ανάλυση στην Καθημερινή, προκάλεσε «αντιδράσεις από νομικούς κύκλους δεδομένου ότι εμπίπτει στα θεμελιώδη άρθρα που βάσει το Σύνταγμα δεν μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν. Πέραν των νομικών δυσκολιών ηγέρθηκαν και ερωτήματα για τις πολιτικές προεκτάσεις μίας τέτοιας πρότασης με κάποιους κύκλους να εκφράζουν ανησυχία ότι αποτελεί την απαρχή της διχοτόμησης». 

Εν συνεχεία αργά το απόγευμα στάλθηκε στα ΜΜΕ διόρθωση και η εισήγηση για αντιπρόεδρο έγινε πρόταση για την εκλογή Βοηθού Προέδρου. Σύμφωνα με την ερμηνεία που δόθηκε από την Πινδάρου (όπως καταγράφεται στα σχετικά ρεπορτάζ που ακολούθησαν) ο ρόλος του Βοηθού Προέδρου θα είναι η εποπτεία της εσωτερικής διακυβέρνησης. Το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας σε συγκέντρωση φίλων και υποστηρικτών ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα έλεγε συγκεκριμένα: «Προτείνω προς δημόσια συζήτηση Βοηθό του Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα εκλέγεται στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Πρόεδρο και θα έχει την ευθύνη της εποπτείας της εσωτερικής διακυβέρνησης, χωρίς κανένα περιορισμό και χωρίς καμιά αλλαγή στον Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο και στον δικοινοτικό χαρακτήρα του Συντάγματός μας». 

Ο νομικός και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, Κρις Τριανταφυλλίδης, έσπευσε την Τρίτη να γράψει: «Απαραίτητη –για πολλούς λόγους– δημοσιοποίηση: ΔΕΝ ρωτήθηκα (έπρεπε). ΔΕΝ γνώριζα. ΔΕΝ συμφωνώ». 

Ο νομικός Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης δήλωσε την Τετάρτη (Καθημερινή): «Με τον τρόπο που εκφράσθηκε η πρόταση και χωρίς να έχουν προβληθεί πλήρεις λεπτομέρειες, η πρόταση φαίνεται να αντίκειται στο πολιτειακό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ενώ σημειώνει επίσης πως αποδοχή της πρότασης προϋποθέτει αλλαγή του πολιτεύματος. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη δική μας αντίληψη, είναι να πάμε σ’ ένα σύστημα παρόμοιο με της Γαλλίας, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαχειρίζεται θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας. Όμως εκεί έχουν πρωθυπουργό ο οποίος ωστόσο εκλέγεται σε χωριστές εκλογές. Στις ΗΠΑ έχουν αντιπρόεδρο που εκλέγεται σε κοινό ψηφοδέλτιο με τον Πρόεδρο. Κύριο καθήκον του να προεδρεύει της Γερουσίας. 

Οι ψηφοφόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένουν να ακούσουν και να δουν προτάσεις οι οποίες αντέχουν στη βάσανο της συζήτησης και κυρίως να μπορούν να υλοποιηθούν. Αναμένουν προτάσεις εντός του πλαισίου που καθορίζει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οικονομία του τρόπου επιτρέπει την εφαρμογή τους.