Χειρότερο τρόπο να δημοσιοποιήσει ο Αβέρωφ τη θέση του ότι το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας χρειάζεται… ποσαράντωμα, δεν μπορούσε να βρει. Και μόνο που ξεκίνησε με αντιπρόεδρο και κατέληξε σε βοηθό προέδρου, λέει πολλά. Δεν ανοίγονται τόσο σημαντικά κεφάλαια για τον τόπο «στο πόδι», πρόεδρε. Καταλαβαίνουμε τι εννοείτε λέγοντας πως η τροποποίηση ενός συντάγματος είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα, αλλά δεν νοείται να κάνετε μια τέτοια εισήγηση, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών μας, χωρίς να γίνει μια εμπεριστατωμένη μελέτη και από πολιτικούς αλλά και από συνταγματολόγους και άλλους νομικούς.

Θα μπορούσατε, βέβαια, να κοινοποιήσετε απλά την άποψή σας ότι χρειάζεται ευρεία τροποποίηση του συντάγματος. Θα ήταν μια άποψη, όχι μια προεκλογική εξαγγελία. Ως άποψη, είναι συζητήσιμη. Ως προεκλογική εξαγγελία -διότι αυτό ήταν- είναι όντως μια κίνηση που στερείται σοβαρότητας και βάθους.

Παρόλα αυτά, συμφωνώ με τον κ. Νεοφύτου ότι δεν πάει άλλο με αυτό το σύνταγμα. Και ότι πρέπει επιτέλους να συζητηθεί το θέμα και, αξιοποιώντας πολιτική και επιστημονική γνώση, να ληφθούν αποφάσεις.

Μια περιδιάβαση στην ιστοσελίδα της Βουλής αρκεί για να αντιληφθεί κάθε πολίτης ότι την ανάγκη τροποποιήσεων στο σύνταγμα την έχουν επισημάνει πολλοί βουλευτές και σχεδόν όλα τα κόμματα, πολύ πριν τον κ. Νεοφύτου. Θα θυμηθεί επίσης ότι ήδη έγιναν αρκετές συνταγματικές τροποποιήσεις, ακόμα και στο άρθρο 1, ώστε οι νομικού περιεχομένου αποφάσεις της ΕΕ να υπερτερούν σε ισχύ των άλλων συνταγματικών διατάξεων και όλων των νόμων της Δημοκρατίας. Το πρόβλημα, πιστεύω, είναι πως σχεδόν όλες οι τροποποιήσεις έγιναν αποσπασματικά και τις περισσότερες φορές… εξ ανάγκης. Κάποιες τις επέβαλε η ΕΕ. Και θα επιβάλει και άλλες. Αν συνεχίσουμε έτσι, το σύνταγμα θα γίνει όπως τον ποινικό κώδικα, που τον έχουμε κάνει κόσκινο από τις αλλαγές, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι, σε πάρα πολλά σημεία, μνημείο αναχρονισμού.

Είναι υποκριτικό να ξαφνιάζονται πολιτικοί και νομικοί από την παρέμβαση του προέδρου του ΔΗΣΥ, έστω κι αν αυτή έγινε με τρόπο που δεν πείθει ότι προηγήθηκε σοβαρή προεργασία. Και ορθά υπήρξε αντίδραση και επίκριση για τον… αντιπρόεδρο ή βοηθό προέδρου (σιγά-σιγά θα μας πουν από τον ΔΗΣΥ πως… εν πιλότο για το αεροπλάνο του Προέδρου που εννοούσε ρε παιδκιά), αλλά ως ουσία πρέπει να εκλάβουμε τη θέση Νεοφύτου ότι το σύνταγμα του ‘60, όπως διαμορφώθηκε τότε και όπως εξελίχθηκε η ζωή μέχρι σήμερα, δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Και με αυτή τη θέση συμφωνούν πάρα πολλοί -και πολιτικοί και νομικοί και απλοί πολίτες- γι’ αυτό κάποια στιγμή, τάχιστα, πρέπει ναι, να διεξαχθεί ένας σοβαρός διάλογος.