Πόσα λεφτά χρειάζεται μια μέση οικογένεια μηνιαίως για να ζήσει αξιοπρεπώς, χωρίς πολυτέλειες σε μια εποχή που η ακρίβεια είναι μεγάλη, η αγοραστική δύναμη των μισθών λόγω πληθωρισμού μειώνεται, τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται συνεχώς και οι μισθοί δεν ανεβαίνουν;

Παίρνουμε ως δεδομένο ότι η μέση οικογένεια αποτελείται από 3-4 άτομα (2 ενήλικες και 1-2 παιδιά). Ένα από τα βασικά που χρειάζεται μια οικογένεια είναι η στέγη και το μέσο ενοίκιο διαμερίσματος τριών υπνοδωματίων στη Λευκωσία είναι από €800 ώς €1.000, ενώ στην περίπτωση της Λεμεσού οι τιμές είναι αυξημένες και η εξεύρεση στέγης είναι δύσκολη υπόθεση. Στην περίπτωση που υπάρχει στεγαστικό δάνειο τουλάχιστον μέχρι €200.000 η δόση υπολογίζεται στα €900 με €1.000. Ένα σημαντικό έξοδο για μια οικογένεια είναι το ποσό που δαπανεί στο σούπερ μάρκετ, το οποίο εξαρτάται από τη διατροφή, αν δηλαδή καταναλώνει περισσότερο κρέας, αν τρώνε βιολογικά προϊόντα και τι ηλικίας είναι τα παιδιά. Με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, εν μέσω ακρίβειας, το κόστος για τρόφιμα και αγορές από το σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από €400 ώς €500 τον μήνα για μια τετραμελή οικογένεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα «γεράκια» θέλουν επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Ένα σημαντικό κόστος είναι αυτό του αυτοκινήτου. Το πρώτο και βασικό είναι αυτό της βενζίνης, καθώς είναι αυτό που καταβάλλει πιο συχνά κάποιος. Το ποσό εξαρτάται από την τιμή της βενζίνης, καθώς και τα χιλιόμετρα που διανύει ένα αυτοκίνητο σε καθημερινή βάση. Για μετακινήσεις αρκετά συντηρητικές, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν από αυτό τον μήνα λόγω και των δραστηριοτήτων που θα έχουν τα παιδιά, τα μηνιαία καύσιμα δεν θα μπορεί να είναι κάτω από €100 με €200.

Η πληρωμή λογαριασμών κάθε μήνα ή κάθε δίμηνο (ρεύμα, κινητή τηλεφωνία, internet) μπορεί να φθάσουν τα €400 (αν υπάρχει λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος) αυξάνοντας το κόστος των εξόδων. Όταν σε αυτά προστεθούν δραστηριότητες των παιδιών και τα φροντιστήρια, τα έξοδα γίνονται ακόμη μεγαλύτερα. Στα μηνιαία περιλαμβάνονται τα νηπιαγωγεία, όταν υπάρχει μικρό παιδί, των οποίων οι τιμές ποικίλλουν, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν, αν δηλαδή σε αυτές περιλαμβάνεται πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό, τις ώρες που θα κρατούν ένα παιδί, ακόμη και με την περιοχή. Υπάρχουν τα έξοδα των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών ή τα έξοδα για να χόμπι που έχει το παιδί και ανεβάζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ακόμη και όταν τελειώσει το λύκειο τα έξοδα συνεχίζονται και είναι ακόμη μεγαλύτερα, αν οι σπουδές γίνουν εκτός Κύπρου.

Υπάρχουν τα απρόοπτα και τα μικροέξοδα

Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα ενός ζευγαριού, επιλέγει κατά πόσο θα καταναλώνει το ένα γεύμα της ημέρας για παράδειγμα το μεσημεριανό στην εργασία του ή αν θα παίρνει μαγειρευτό φαγητό από το σπίτι. Στα προσωπικά έξοδα είναι οι καφέδες, τα τσιγάρα, σε περίπτωση που κάποιος είναι καπνιστής. Στα έξοδα της οικογένειας συμπεριλαμβάνονται και μια έξοδος είτε οικογενειακώς για φαγητό είτε το ζευγάρι. Στα πιο πάνω έξοδα, δεν έχει υπολογιστεί το κόστος ένδυσης για μια οικογένεια, της ψυχαγωγίας, καθώς και των διάφορων κοινωνικών υποχρεώσεων, είτε των παιδιών είτε του ζευγαριού οι οποίες εκτινάσσουν κατά διαστήματα τον οικογενειακό προϋπολογισμό στα ύψη. Στα έξοδα υπάρχουν και τα απρόοπτα που προκύπτουν κατά καιρούς,  κάποια ζημιά ή βλάβη στο σπίτι ή το κόστος ανανέωσης ή συντήρησης. Στα ετήσια έξοδα ή τα απρόοπτα μπορεί να συμπεριληφθεί το service αυτοκινήτου, η ασφάλεια του αυτοκινήτου και τα τέλη κυκλοφορίας.

Δύσκολος αγώνας κάθε μήνα

Αν υπολογίσει κάποιος ότι ο μέσος μισθός στην Κύπρο είναι €1.500 τότε περίπου €3.000 έχει κατά μέσο όρο ένας οικογενειακός προϋπολογισμός όταν δύο ενήλικες εργάζονται. Αυτό είναι το θετικό σενάριο ως προς το ύψος των μισθών. Γιατί υπάρχει περίπτωση ο μισθός να είναι κάτω από €1.500. Με πολύ πρόχειρους και συντηρητικούς υπολογισμούς περίπου €2.000 δαπανώνται σε ενοίκιο ή δόση, αγορές από το σούπερ μάρκετ, καύσιμα και πληρωμή κάποιων λογαριασμών. Αν προστεθούν και τα μηνιαία έξοδα των παιδιών τώρα που ξεκίνησε η σχολική χρονιά, συν τα άλλα μικροέξοδα που ανεβάζουν τον λογαριασμό, τότε θέλει πολλή τέχνη για να φθάνουν τα λεφτά κάθε μήνα. Πάντως ο κατώτατος μισθός φθάνει μόνο για το ενοίκιο και για κανένα καφέ.