Εξηγήσεις πρωταρχικά από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και από την Αστυνομία, γιατί συνεχίζεται στην Κύπρο -τη μοναδική από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ- η πρακτική να αναγράφονται στα δελτία ταυτότητας τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας, περιμένει η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, όπου χθες συζητήθηκε το θέμα με τίτλο «Παιδιά αγνώστου πατρός και πολιτική ταυτότητα». Το θέμα ενεγράφη με εισήγηση της προέδρου της Επιτροπής, Ειρήνης Χαραλαμπίδου και των μελών της, Γιώργου Κουκουμά, Φωτεινής Τσιρίδου και Αλεξάνδρας Ατταλίδου, που έθεσαν «θέμα περιθωριοποίησης και στιγματισμού μιας διπλά ευάλωτης ομάδας όπως είναι τα παιδιά αγνώστου πατρός, ή τα παιδιά από μονήρεις μητέρες».

Τη θέση αυτή υποστήριξε έντονα και η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, ενώ και η ίδια η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου που ήταν παρούσα στη συνεδρία, τονίζει σε γραπτό υπόμνημά της στην Επιτροπή ότι «είναι απαραίτητο να μελετηθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσης των συγκεκριμένων πληροφοριών από τις πολιτικές ταυτότητες». Την έντονη διαφωνία του στον τερματισμό της αναγραφής των ονομάτων των γονέων στο δελτίο ταυτότητας εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς.

Αναφέρει στο υπόμνημά της η Επίτροπος για το Παιδί ότι το θέμα της συμπερίληψης του ονόματος των γονέων στην πολιτική ταυτότητα των παιδιών, απασχολεί το Γραφείο της από το 2012 και υποβάλλει ότι «τα προσωπικά στοιχεία των γονέων στις πολιτικές ταυτότητες -νοουμένου ότι δεν φαίνεται να εξυπηρετούν οποιαδήποτε πρακτική χρησιμότητα- είναι δυνατόν να δημιουργήσουν σε έστω ελάχιστο αριθμό παιδιών, πρόβλημα δυσμενούς διάκρισης, εκθέτοντας στοιχεία της ταυτότητας ή/και καταγωγής τους ή της κατάστασης/σύνθεσης της οικογένειάς τους». 

Παρούσα στη συζήτηση ήταν και η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου, Νικολαΐδου που επεσήμανε επίσης ότι για το θέμα αυτό υπήρχε ανταλλαγή επιστολών από το 2012. Όπως υπογραμμίζει σε γραπτό της σημείωμα προς την Επιτροπή, «από το ισχύον νομικό πλαίσιο που έχουμε ενώπιόν μας, δεν είναι απόλυτα σαφές ποιος αποφασίζει σχετικά με τον τύπο και τα στοιχεία που θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα δελτίο ταυτότητας. Ουσιαστικά θα πρέπει να απαντηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο απευθύναμε -και το Γραφείο μου και το Γραφείο της Επιτρόπου για το Παιδί- συγκεκριμένες ερωτήσεις, αν με βάση τα σημερινά δεδομένα υπάρχει ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας για το είδος/κατηγορίες των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που απαιτείται να περιλαμβάνονται στα δελτία ταυτότητας και η εν γένει επεξεργασία τους».

«Ένα καλό εργαλείο ταυτοποίησης»

Αίσθηση προκάλεσε η εξήγηση του αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών που μετέφερε στη συνεδρία η λειτουργός Μαρίλια Λευκάτη, ότι «υιοθετήθηκε η άποψη της Αστυνομίας ότι λόγω των πολλών συχνών ονομάτων και συνωνυμιών, είναι ένα καλό εργαλείο ταυτοποίησης». Ανέφερε ότι το θέμα του δελτίου ταυτότητας και οτιδήποτε το αφορά «είναι απόφαση του διευθυντή του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο (περί Αρχείου Πληθυσμού) και το άρθρο 63(2)» και επανέλαβε ότι «άποψη του γενικού διευθυντή είναι ότι το να υπάρχουν τα στοιχεία των γονέων, αποτελεί ένα καλό εργαλείο ταυτοποίησης». 

Στη διάρκεια της συνεδρίας η Ειρήνη Χαραλαμπίδου παρατήρησε ότι «σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα θα έπρεπε το υπουργείο Εσωτερικών να δείξει ενδιαφέρον σε ανώτατο επίπεδο και θα περίμενα να εκπροσωπηθεί διά του γενικού διευθυντή του. Επειδή η Επιτροπή μας -πρόσθεσε- είναι αποφασισμένη να λύσει οριστικά αυτό το θέμα, στην επόμενη συνεδρία στις 6 Ιουνίου θα κληθεί ο υπουργός Εσωτερικών και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε ανώτατο επίπεδο περιλαμβανομένης της Αστυνομίας. Πρόκειται για θέμα δυσμενούς διάκρισης, περιθωριοποίησης και στιγματισμού παιδιών και πρέπει να κλείσει το συντομότερο. Το θέμα αυτό της αναγραφής των ονομάτων του πατέρα και της μητέρας στις πολιτικές ταυτότητες διαιωνίζεται από το 2012 και η Επιτροπή μας θεωρεί ότι μετά από μαραθώνιο δέκα χρόνων θα πρέπει το θέμα να λήξει. Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών στην Επίτροπο του Παιδιού, στα 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναγράφονται τα ονόματα πατρός και μητρός. Θα πρέπει λοιπόν να μας εξηγήσουν γιατί στην Κύπρο θεωρείται απαραίτητη η συνέχιση αυτής της πρακτικής και δεν έχουμε λάβει καμιά ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών». 

«Οικογένεια δεν είναι μόνο πατέρας, μητέρα και παιδί»

«Ως ΔΗΣΥ είμαστε υπέρ οποιασδήποτε προσπάθειας για εξάλειψη κάθε διάκρισης εναντίον των παιδιών και για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κάθε παιδιού, νοουμένου ότι υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν πατέρα και πολλές φορές ούτε μητέρα», δήλωσε η Σάβια Ορφανίδου. Πρόσθεσε ότι «ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι η ψηφιοποίηση του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και η ανάγκη δημιουργίας ενός ψηφιοποιημένου αρχείου θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες ώστε να γίνονται σωστά οι αστυνομικοί έλεγχοι και οι έλεγχοι εισόδου-εξόδου παιδιών από τη Δημοκρατία. Θέλουμε να προστατευτεί ο θεσμός της οικογένειας, αλλά οικογένεια δεν είναι μόνο ο πατέρας, η μητέρα και το παιδί. Οικογένεια μπορεί να είναι πατέρας και κόρη, ή πατέρας και γιος, ή μητέρα και κόρη όπως είναι η δική μου οικογένεια. Αυτή είναι η δική μου επιλογή και κανείς δεν μπορεί να μου την αρνηθεί. Με απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα οποιουδήποτε να θέλει να ενισχύσει τον θεσμό της οικογένειας και να θέλει να έχει την επιλογή να αναγράφονται αυτά τα στοιχεία».

Νεοταξικός κόσμος και παγκοσμιοποίηση…

«Πρέπει να δώσουμε συνέχεια σε κάτι που υπήρχε και υπάρχει σ’ έναν τόπο που χάνει την ταυτότητά του», δήλωσε ο Παύλος Μυλωνάς προσθέτοντας ότι «είναι θέμα αυτονόητης παρουσίας της φιγούρας του πατρός και της μητρός μέσα σε μια οικογένεια. Σαφέστατα -συνέχισε- έχουν δικαίωμα όσες γυναίκες επιλέγουν άλλες διαδικασίες για να γίνουν μητέρες, αλλά αυτό το δικαίωμα της επιλογής δεν μπορεί να κατοχυρωθεί επιβάλλοντας στη μεγάλη πλειοψηφία να μην υπάρχει αναγραφή του ονόματος του πατέρα και της μητέρας στην ταυτότητα». Πρόσθεσε ότι «σε ένα νεοταξικό κόσμο που στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως λογιστικό αριθμό και ως οικονομικό εργαλείο, θα πρέπει να υπάρχει η συνέχεια και να γνωρίζει ο άνθρωπος από πού προέρχεται και προς τα πού πάει και γι’ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η ταυτότητα και η οικογένεια. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι κάποιος που δεν έχει πατέρα ή μητέρα δεν έχει το δικαίωμα να έχει ταυτότητα και την αίσθηση της οικογένειας».