Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του συστήματος φωτοεπισήμανσης, τις γνωστές κάμερες της τροχαίας, που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας, όπως και οι κινητές, ήταν μια «λύση», η οποία συζητείτο εδώ και πολλά χρόνια. Οι διαδικασίες προκαλούσαν καθυστερήσεις μέχρι που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο σε δοκιμαστική βάση. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 το σύστημα μπήκε σε κανονική λειτουργία και οι παραβάτες καταγγέλλονται κανονικά. Επί του παρόντος υπάρχουν τέσσερις σταθερές και τέσσερις κινητές κάμερες, οι οποίες καλύπτουν την υπόλοιπη Κύπρο. Προφανώς σε ένα μεταγενέστερο στάδιο κάμερες θα μπουν σε όλες τις πόλεις και θα τοποθετηθούν περισσότερες και στη Λευκωσία.

ΤΟ ένα ζήτημα που προκύπτει, είναι αυτό με την τοποθέτηση περισσότερων συστημάτων φωτοεπισήμανσης για να καλύπτονται όλες οι περιοχές. Το άλλο και σοβαρό ως φαίνεται, είναι η αδυναμία που διαπιστώνεται σε σχέση με την αποστολή/ παράδοση των εξώδικων. Σήμερα τα εξώδικα παραδίδονται στους οδηγούς μέσω ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή, διαδικασία που θεωρείται χρονοβόρα τόσο για την αποστολή όσο και για την παραλαβή του εξωδίκου. Μια πρακτική, που εκ του αποτελέσματος κρίνοντας φαίνεται πως δεν αποδίδει. Σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις. Όπως αναφέρεται μέχρι τις 30 Μαΐου εστάλησαν μόνο 27.000 από 60.000, που υπολογίζεται ότι είναι το σύνολο. Φαίνεται πως το σύστημα έχει μπλοκάρει και δεν μπορεί να προχωρήσει. Είναι γι’ αυτό προφανώς, που η Αστυνομία προωθεί τροποποιήσεις στη νομοθεσία που αφορά στη λειτουργία του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Η Τροχαία εισηγείται όπως τα εξώδικα αποστέλλονται ηλεκτρονικά, είτε με sms είτε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Από τη στιγμή που τα στοιχεία αυτά είναι καταχωρημένα στο σύστημα, τότε θα μπορεί η διαχειρίστρια εταιρεία να στέλλει την ειδοποίηση πληρωμής εξωδίκου μέσω των τρόπων αυτών. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείται χρόνος και χρήμα. Περαιτέρω, όπως συναφώς αναφέρει ρεπορτάζ του «Φ», η Τροχαία θα ζητήσει όπως η εταιρεία που εγκατέστησε και διαχειρίζεται το σύστημα φωτοεπισήμανσης να δικαιούται να παρέχει πρόσβαση στον καταγγελλόμενο οδηγό και βίντεο από την παράβασή του, πλην των φωτογραφιών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, μόνο φωτογραφίες μπορεί να δει κάποιος, με τον κωδικό του αποστέλλεται για την παράβαση στην οποία υπέπεσε. 

ΘΑ πρέπει, περαιτέρω, να αναφερθούμε κα σε μια άλλη διάσταση, που αφορά τον αριθμό των παραβάσεων. Μέσα σε πέντε μήνες από την λειτουργία του Συστήματος αυτού, καταγγέλθηκαν 60.000 οδηγοί. Είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός καθώς μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσοι θα καταγγέλλονται όταν θα τοποθετηθούν και λειτουργήσουν όλες οι κάμερες, που ανέρχονται στις 120. Είναι τόσο πολλοί οι παραβάτες ή το σύστημα φωτοεπισήμανσης δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποια δεδομένα; Αυτό, που για παράδειγμα, αναφέρουν πολίτες, οι οποίοι παραπονιούνται ότι καταγγέλθηκαν για παραβίαση του κόκκινου στην προσπάθειά τους να στρίψουν δεξιά από τη συμβολή όπου είναι εγκατεστημένες οι σταθερές κάμερες (Γρίβα Διγενή και Σεβέρη). Οι αντιδράσεις των οδηγών αφορούν το γεγονός ότι καταγγέλλονται, τη στιγμή κατά την οποία δεν υπάρχει καμιά προειδοποίηση για το πότε θα τερματιστεί το πράσινο τόξο ώστε να προετοιμαστούν να σταματήσουν. Όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν.