Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, η οποία δημοσιεύθηκε σε βρετανική εφημερίδα (την Express.co.uk)  δεν μπορεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, για ανταλλάγματα που ζητεί η κατοχική Τουρκία. Κι αυτό γιατί συνήθως οι τουρκικές αξιώσεις και εξωπραγματικές είναι και παράλογες. Παρόλα αυτά εγείρονται, τίθενται, επιμένουν σε αυτές και στοχεύουν να έχουν κέρδη. Ενίοτε αποσπούν και κέρδη και οφέλη. Αυτό το… έργο το έχουμε παρακολουθήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Η εφημερίδα επικαλείται τουρκικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει στο τραπέζι ζήτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους ως μέρος των διαπραγματεύσεων για να επιτραπεί στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική συμμαχία. Η Express.co.uk αναφέρει στο δημοσίευμα της ότι «πηγή κοντά στον Ερσίν Τατάρ επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Ερντογάν για να ζητήσει να τεθεί στο τραπέζι το καθεστώς της επίσημα μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας στις συνομιλίες για το ΝΑΤΟ». Υποστήριξε δε  ότι ο Τατάρ πήρε θετική απάντηση από τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

ΕΙΝΑΙ προφανές από τις τουρκικές διαρροές πως στο ανατολίτικο παζάρι, το οποίο χρησιμοποιεί η κατοχική Τουρκία στις σχέσεις της, στην προκειμένη περίπτωση, που αφορά την ένταξη δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, περιλαμβάνει και την Κύπρο! Η Άγκυρα έχει πάντα μια λίστα με απαιτήσεις. Γνωρίζει πως δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα. Αλλά επειδή οι πλείστοι συνομιλητές των Τούρκων θεωρούν την κατοχική δύναμη ως χρήσιμη, αναγκαία για τους σχεδιασμούς τους, ενίοτε αυτή η τακτική αποδίδει. 

«Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μόχλευση μπορούμε σε αυτήν την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν το βέτο τους στην ΕΕ για να σταματήσουν οποιαδήποτε πρόοδο και είναι καιρός να λυθεί αυτή η αδικία», ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα τουρκική πηγή, δείχνοντας τις προθέσεις της κατοχικής δύναμης.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως το συγκεκριμένο τουρκικό αίτημα δύσκολα μπορεί να ικανοποιηθεί. Πρώτο, γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών και η τμήμα της κατέχεται από την Τουρκία από το 1974 και εντεύθεν. Δεύτερο, μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει (κακό) προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις. Και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορούν να «ταιριάξουν».

ΤΟ γεγονός ότι το εγχείρημα αυτό της Τουρκίας είναι δύσκολο, φαντάζει ανέφικτο, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.  Η Λευκωσία θα πρέπει να επαγρυπνεί, να ανησυχεί για τις τουρκικές κινήσεις. Να μην πανικοβάλλεται αλλά να παρακολουθεί και να παρεμβαίνει  η Κυπριακή Δημοκρατία.  Να ανησυχεί από τα  δημοσιεύματα αυτά ή από τις δηλώσεις του εγκάθετου της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είπε σε συνέντευξή του στην Sunday Express ότι στόχος του είναι «η Βόρεια Κύπρος να αναγνωριστεί ως ξεχωριστή χώρα».

Η ΑΞΙΩΣΗ της κατοχικής δύναμης δεν στηρίζεται σε καμία λογική και αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Αλλά η Άγκυρα πάντα επιλέγει την κρίσιμη στιγμή, την κατάλληλη συγκυρία, για να θέτει τις παράνομες και παράλογες αξιώσεις. Αυτή είναι η κατοχική Τουρκία και έτσι θα παραμείνει μέχρι να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους.