Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μια εξαιρετικά κρίσιμη ψηφοφορία για το μέλλον των αυτοκινήτων όπως τα ξέρουμε σήμερα θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο λόγος για τον κανονισμό των εκπομπών CO2 από τα οχήματα στο πλαίσιο του πακέτου FitFor 55 που θα ψηφιστεί στις 7 Ιουνίου και θα κρίνει το μέλλον των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICEs), και την πιθανή κατάργηση των νέων πωλήσεων τους από το 2035, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα αυτό μια σημαντική μερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει στηρίξει την άποψη ότι πρέπει να αναγνωρισθεί η συμβολή των ανανεώσιμων καυσίμων και καυσίμων χαμηλού άνθρακα στη μείωση των εκπομπών CO2 από τα οχήματα, μέσω της υιοθέτησης ενός εθελοντικού μηχανισμού ανταλλαγής πιστώσεων  μεταξύ της αυτοκινητοβιομηχανίας και των προμηθευτών καυσίμων.

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου μηχανισμού θα επέτρεπε τις πωλήσεις οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035, με την προϋπόθεση ότι τα αυτοκίνητα αυτά θα χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος και όχι ορυκτά καύσιμα. 

Η πρόταση αυτή “δίνει χώρο” στα ανανεώσιμα καύσιμα να παίξουν και αυτά τον ρόλο τους στη μείωση των εκπομπών στο σύνολο των 240 εκατ. οχημάτων που βρίσκονται σε κυκλοφορία στους ευρωπαϊκούς δρόμους, από σήμερα.

Μάλιστα σε ανοιχτή επιστολή που εστάλη προς τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου από περισσότερους από 100 φορείς και εταιρείες καυσίμων υπογραμμίζεται ότι η βιομηχανία υποστηρίζει την πολιτική φιλοδοξία και προσβλέπει στην πρόκληση της μετάβασης ειδικά στον τομέα της κινητικότητας.

Ωστόσο για να επιτευχθούν οι στόχοι και για να μη χαθεί η υποστήριξη μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η σημασία του μείγματος τεχνολογιών που μπορούν να επιτύχουν το στόχο της μείωσης των εκπομπών CO2 χωρίς να αγνοείται η πραγματικότητα για τους καταναλωτές αλλά και οι ανάγκες της βιομηχανίας.

Η επιστολή εκφράζει ανησυχία καθώς οι προτάσεις της Επιτροπής δεν επιτυγχάνουν αυτήν την αναγκαία ισορροπία. Στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων για μείωση των εκπομπών, η επιστολή υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στην απανθρακοποίηση της προμήθειας ηλεκτρισμού και καυσίμων και όχι στην απαγόρευση ή στην προώθηση μιας τεχνολογίας έναντι της άλλης.

Η πρόταση που υποστηρίζεται από την επιστολή, αφορά στην εναλλακτική στρατηγική του εθελοντικού μηχανισμού ανταλλαγής πιστώσεων, που επικεντρώνεται στην κατάργηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων από τις μεταφορές το 2035, και όχι των ίδιων των οχημάτων, κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.

Η υιοθέτηση ενός εθελοντικού μηχανισμού ανταλλαγής πιστώσεων  μεταξύ της αυτοκινητοβιομηχανίας και των προμηθευτών καυσίμων αποτελεί σύμφωνα με τις εταιρείες μια πλήρως ανεπτυγμένη και πρακτική λύση έτοιμη για εφαρμογή.

Η επιστολή ζητεί από τους ευρωπαίους νομοθέτες (Ευρωκοινοβούλιο & Συμβούλιο της ΕΕ) να αναγνωρίσουν τη συμβολή των ανανεώσιμων καυσίμων και καυσίμων χαμηλού άνθρακα στη μείωση των εκπομπών CO2 από τα οχήματα.

Σημειώνεται τέλος ότι την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, σημαντικοί ευρωπαϊκοί Σύνδεσμοι (CLEPA, FuelsEurope, eFuel Alliance, EBB, ECFD, UPEI αλλά και ο ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Πετρελαιοειδών Ελλάδας-ΣΕΕΠΕ), εταιρείες διύλισης (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Repsol, ENI, Neste, MOL), μαζί με αρκετές εταιρείες αερίου, βιοκαυσίμων, αλλά και εταιρείες από τον κλάδο κατασκευής οχημάτων όπως η SiemensEnergy, MAZDA κλπ.

Πηγή: Capital.gr