Νέα παράταση για τον Ιούλιο παίρνει το φλέγον ζήτημα των χώρων κράτησης ανηλίκων που υποπίπτουν σε ποινικά αδικήματα και κατ’ επέκταση η πλήρης… ενεργοποίηση του νόμου με τον οποίο θεσπίστηκε ποινική δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά. Ούτε και στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών έμελλε να καμφθούν οι ενστάσεις της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων βουλευτών σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο προωθείται η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (20/04/2021).

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Στέφη Δράκου, μίλησε στη συνεδρία σε μια προσπάθειά της να στείλει το μήνυμα ότι αν και οι χώροι κράτησης ανηλίκων θα τυγχάνουν διαχείρισης από ιδιώτες, εντούτοις η λειτουργία τους θα είναι υπό τη στενή εποπτεία του κράτους και ειδικότερα του υπουργείου της.

Ωστόσο, οι πλείστοι εκ των βουλευτών που τοποθετήθηκαν, δεν έκρυψαν ούτε αυτή τη φορά τον προβληματισμό τους να εμπλακεί στη διαδικασία ο ιδιωτικός τομέας. Επιπλέον, ήγειραν ζήτημα κατά πόσο με την προωθούμενη λύση θα διασφαλιστεί ότι η Πολιτεία θα έχει τον απόλυτο έλεγχο.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών έθεσαν ερωτήματα και ζητήματα απευθυνόμενα στην υπουργό Στέφη Δράκου. Βάσει των όσων συμφωνήθηκαν, η τελευταία θα δώσει τις αντίστοιχες διευκρινίσεις σε μεταγενέστερη συνεδρία περί τις αρχές του επόμενου μήνα, λίγο πριν τη διακοπή των εργασιών της Βουλής.

Κονδύλι 719.600 ευρώ

Αφορμή για συζήτηση του όλου θέματος στην εν λόγω Επιτροπή, ήταν το κονδύλι των 719.600 ευρώ, που ζητά να αποδεσμευτεί το υπουργείο με στόχο να λειτουργήσουν οι χώροι κράτησης ανηλίκων. 

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, ήτοι €706.100, προορίζεται για αγορά υπηρεσιών με σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία του χώρου κράτησης ανηλίκων. Σ’ αυτό περιλαμβάνεται και το κόστος για την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής ασφαλείας για φύλαξη της εν λόγω εγκατάστασης, αλλά και για τον έλεγχο επισκεπτών και προσωπικού μέσω ειδικών. 

Εξάλλου, οι υπόλοιπες €13.500 αφορούν αγορά υπηρεσιών επιμελητών ανηλίκων που σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας θα ενεργούν ως σύνδεσμος της Αστυνομίας με άλλες δημόσιες Αρχές ή και τους ασκούντες τη γονική μέριμνα. Να σημειωθεί ότι αρχικά 70 μέλη της Αστυνομίας έτυχαν εκπαίδευσης (μέσω ταχύρρυθμων μαθημάτων) ώστε να διαδραματίζουν αυτόν τον ρόλο. Ωστόσο, το σενάριο φαίνεται να εγκαταλείφθηκε. Αφενός γιατί ήδη το αστυνομικό σώμα είναι επιφορτισμένο με αυξημένα καθήκοντα κι αφετέρου ο Νόμος κάνει λόγο για υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης κατάλληλα καταρτισμένους που θα είναι σε θέση να διαδραματίσουν αυτό τον πολύπλευρο και ουσιώδους σημασίας ρόλο. 

Από το 2016

Έξι χρόνια μετά που τέθηκε για πρώτη φορά στη σφαίρα της δημόσιας συζήτησης η ανάγκη για θέσπιση ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά (ευρωπαϊκή οδηγία – 2016), το ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί. Παρ’ όλο που από τις 20 Απριλίου του 2021 ο Νόμος ψηφίστηκε, εντούτοις δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη στην ολότητά του. Υπάρχουν εκκρεμότητες (όπως ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος κράτησης ανήλικων παραβατών). Εδώ να σημειωθεί ότι μέχρι τους τέσσερις μήνες που ακολούθησαν της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου και με βάση επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, κανένα παιδί δεν είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα «Αποδικαστικοποίησης». Πρόκειται για πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί βασική πρόνοια της νομοθεσίας και αποσκοπεί στον σωφρονισμό.