Συνολικά 47 νέες θέσεις δημιουργούνται στην κρατική μηχανή με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ύψους €171.8 εκατ., που κατάθεσε χθες στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών.

Τα €171.8 εκατ. προστίθενται στα επιπρόσθετα €102 εκατ. που είχε εγκρίνει προ ημερών το Κοινοβούλιο για την κάλυψη έκτακτων δαπανών που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Δηλαδή, το κράτος, το πρώτο εξάμηνο του έτους, χρειάστηκε επιπλέον €273 εκατ. για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες και, όπως ανάφερε αρμόδια πηγή στον «Φ», πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως πριν από το τέλος του χρόνου αναμένεται να κατατεθεί και τρίτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου από την έγκριση του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού ανέρχεται στο 0,64% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή ο 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός των €171,8 εκατ.

Οι νέες θέσεις που θα δημιουργηθούν μέσω του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αφορούν μια θέση Επιτρόπου Διαφάνειας στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, καθώς και πέντε θέσεις μελών της Αρχής για περίοδο επτά μηνών. Οι απολαβές του Επιτρόπου καθορίστηκαν στις €58.538 και των πέντε μελών στις €184.616.

Παράλληλα, δημιουργείται και μια θέση Υφυπουργού Πολιτισμού, με απολαβές €53.897, μια θέση Γενικού Διευθυντή στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, δύο θέσεις δικαστών Ναυτοδικείου και δύο θέσεις νομικών λειτουργών στη Νομική Υπηρεσία.

Επιπρόσθετα, δημιουργούνται δύο θέσεις νομικών λειτουργών στην ΕΔΥ, μια θέση νομικού στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και από δύο θέσεις στο Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Άλλες έξι θέσεις λειτουργών πληροφορικής δημιουργούνται στο Υφυπουργείο Έρευνας και 23 θέσεις στο Τμήμα Δασών. Θα ανοίξουν και τέσσερις θέσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και τρεις θέσεις στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιπρόσθετες δαπάνες για τις 47 νέες θέσεις θα ανέλθουν στα €21.8 εκατ.

Ταυτόχρονα, αυξάνεται η οροφή του συνολικού αριθμού μόνιμων και έκτακτων εκπαιδευτικών για τη σχολική χρονιά 2022 – 2023 (σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης), κατά 337 εκπαιδευτικούς (από 13.548 σε 13.885). Για τον σκοπό αυτό έχουν περιληφθεί επιπρόσθετα κονδύλια ύψους €4 εκατ.

Συζήτηση για βοηθούς αξιωματούχων

Στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται πρόνοια σύμφωνα με την οποία μετονομάζονται οι Προέδροι  του Εμπορικού Δικαστηρίου σε Δικαστές Εμπορικού Δικαστηρίου. Επίσης, μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα μετονομάζονται οι θέσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και Βοηθού Γενικού Λογιστή σε Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα,  Ελεγκτή και Λογιστή. Πρόνοια η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, καθώς διαφωνεί έντονα ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης και δεν αποκλείεται να συμπαραταχθούν μαζί του και κάποια κόμματα.  

Σχεδόν €53 εκατ. για αμυντική θωράκιση

Τα περισσότερα επιπρόσθετα κονδύλια που περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό αφορούν το Υπουργείο Άμυνας, καθώς €52.8 εκατ. θα καλύψουν ανάγκες αμυντικής θωράκισης. Επίσης, κονδύλια €36 εκατ. θα διατεθούν στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, για κάλυψη της αυξημένης δαπάνης που θα προκύψει μέχρι τέλους του χρόνου, λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις τιμές μονάδας αφαλατωμένου νερού.

Άλλα € 2 εκατ. θα δαπανηθούν για να καλύψουν μέρος των δεδουλευμένων του ανάδοχου λειτουργίας του ΟΕΔΑ Κόσιης από το κράτος, ως εγγυητής του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης χώρων διάθεσης ή αξιοποίησης οικακών αποβλήτων στη Λάρνακα και στην Αμμόχωστο καθώς και τα δεδουλευμένα του αναάδοχου της Μονάδας ΟΕΔΑ Πεντακώμου.

Άλλα €31 εκατ. θα διατεθούν για φάρμακα και εμβόλια. Πρόκειται για πρόσθετες πιστώσεις για να καλύψουν τις δαπάνες από τις αγορές φαρμάκων που αφορούν δικαιούχους του ΓεΣΥ και θα ανακτηθούν από τον ΟΑΥ.

Οι υπόλοιπες πρόσθετες πιστώσεις θα καλύψουν τις ανάγκες στις Ανεξάρτητες Υπηρεσίες €6,4 εκατ., το επίδομα συνταξιούχου με θητεία στην Τουρκική Εισβολή  €2.6 εκατ. και κοινωνική σύνταξη €2.98 εκατ. Θα καλύψουν στεγαστικά προγράμματα που απευθύνονται σε πρόσφυγες δικαιούχους €2.5 εκατ. και τη συνεισφορά στο Επενδυτικό Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου €10 εκατ. Μέσω του προϋπολογισμού θα εξοφληθούν καθυστερημένες οφειλές του Δήμου Λακατάμιας προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων €3.4 εκατ., για την αποπληρωμή δανείου λιμενεργατών €5.8 εκατ. και  για ολοκλήρωση του Σταδίου Λεμεσού €4.5 εκατ. Τέλος, €2 εκατ. θα δαπανηθούν για παροχή υπηρεσιών νοσηλείας ατόμων/ασθενών με νευρολογικές παθήσεις στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, για σκοπούς αποκατάστασης, υπηρεσίες οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ.