Χάος επικρατεί στον τομέα των μεταφορών στη Βρετανία με συνεχείς ακυρώσεις πτήσεων, αλλά και με προειδοποιήσεις για αποφυγή μετακινήσεων με τρένα αυτή την εβδομάδα λόγω απεργίας διαρκείας.

Η διοίκηση του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου ανακοίνωσε το πρωί πως θα ακυρωθεί το 10% των προγραμματισμένων πτήσεων σήμερα, δηλαδή 90 πτήσεις.

Η απόφαση λήφθηκε ώστε να μειωθεί η κίνηση και να μπορέσει το αεροδρόμιο να διαχειριστεί καλύτερα τις αποσκευές, που τις προηγούμενες ημέρες σχημάτιζαν ένα «χαλί» στο δάπεδο έξω από τους τερματικούς σταθμού λόγω ελλιπούς προσωπικού και τεχνικών προβλημάτων.

Εν τω μεταξύ, η EasyJet ανακοίνωσε πως μειώνει «προληπτικά» τον αριθμό των πτήσεων σε αεροδρόμια όπου εντοπίζονται τα κυριότερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, όπως κυρίως το Γκάτγουικ του Λονδίνου και το Σίπχολ του Άμστερνταμ.

Σε σχέση με το 2019 η εταιρεία χαμηλού κόστους αναμένει ότι θα πραγματοποιήσει το 90% των πτήσεων στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Τα προβλήματα στα βρετανικά αεροδρόμια, με συνεχείς ακυρώσεις ακόμα και την τελευταία στιγμή και πολύωρες καθυστερήσεις στις πτήσεις, οφείλονται στην ελλιπή στελέχωση τόσο των αεροδρομίων όσο και των αεροπορικών εταιρειών μετά από την πανδημία.

Παράλληλα, η Βρετανία προετοιμάζεται για «παράλυση» του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου από αύριο Τρίτη λόγω των απεργιών που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα των εργαζομένων τόσο στις σιδηροδρομικές εταιρείες όσο και στο δίκτυο συντήρησης των σιδηροδρόμων.

Οι απεργίες έχουν κηρυχθεί για την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο, αλλά το επιβατικό κοινό καλείται να αποφεύγει τις μετακινήσεις με τρένο από αύριο έως και την Κυριακή.

Με τουλάχιστον 40.000 εργαζόμενους να συμμετέχουν, θεωρείται η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση στον τομέα εδώ και 30 χρόνια στη Βρετανία, καθώς θα πραγματοποιηθεί μόνο το 20% των δρομολογίων στο 50% του εθνικού δικτύου, χωρίς εξυπηρέτηση για το κοινό μετά από τις 6.30 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις απολαβών εν μέσω ακρίβειας, να ακυρωθούν κάποιες απολύσεις προσωπικού και βελτίωση μέτρων για την ασφάλειά τους, ενώ το μεγαλύτερο συνδικάτο που τους εκπροσωπεί, το RMT υποστηρίζει ότι οι απεργίες θα μπορούσαν να επαναλαμβάνονται τακτικά έως και τα Χριστούγεννα.

Πρόθεση να κατέβουν σε απεργία το επόμενο διάστημα σε ένα «καλοκαίρι δυσαρέσκειας» εξέφρασαν επίσης τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων στο σύστημα δημόσιας υγείας NHS, των ταχυδρομικών υπαλλήλων, των δικηγόρων, των υπαλλήλων τηλεφωνίας, των εργαζομένων στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου και άλλα.