Με «επιτυχία» στέφθηκε εκπαιδευτικό εργαστήριο για την ανάπτυξη ικανοτήτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Καμπότζη, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην πρωτεύουσα της χώρας, Πνομ Πεν, βασισμένο σε ένα πρόγραμμα που αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) και το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας (CSI) μέσω του Ευρωπαϊκού Έργου FAB, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου από το Πανεπιστημίο Λευκωσίας, αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) και το Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας (CSI), και παρουσιάστηκε από την Δρα Γιούλα Μελανθίου (UNIC) και τους εκπαιδευτές Κλεόβουλο Στυλιανού και Λοΐζο Πιτσιλλίδη (CSI), για ένα σύνολο 40 ακαδημαϊκών από έξι πανεπιστήμια της Καμπότζης.

Στόχος του εργαστηρίου, προστίθεται, ήταν η μεταφορά σημαντικής τεχνογνωσίας και πρακτικών από το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Σύστημα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από τα ιδρύματα της Καμπότζης για το σχεδιασμό ενός προηγμένου, πρακτικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, στη Διοίκηση Οικογενειακών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (NIS) της Καμπότζης, αναφέρεται, περίπου το 72% των επιχειρήσεων στη χώρα θεωρούνται ως «οικογενειακές επιχειρήσεις», και απασχολούν ένα έως τρεις εργαζόμενους.

«Με βάση αυτά τα στατιστικά στοιχεία τα οποία μπορούν να ερμηνευθούν και για άλλες ασιατικές χώρες, το έργο «Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Οικογενειακών Επιχειρήσεων / FAB» στοχεύει στην ανάπτυξη ενός πλαισίου για την εκμάθηση και την κατανόηση της φύσης, της σημασίας και της μοναδικότητας, των οικογενειακών επιχειρήσεων,» αναφέρεται.

Συγκεκριμένα, το Έργο FAB, προτείνει μια μεθοδολογία για το σχεδιασμό Μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, μέσω των οποίων θα προωθείται η μετάβαση από τις θεωρητικές γνώσεις, στην εξειδίκευση που βασίζεται στις ικανότητες.

Ειδικοί προσκεκλημένοι της ημερίδας ήταν ο Δρ Δημήτρης Γ. Χατζησοφοκλής (Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Κοινωνικής Καινοτομίας) και ο Δρ Άλκης Θράσου (Καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του UNIC), «με τους οποίους πραγματοποιήθηκε μια γόνιμη διαδικτυακή συζήτηση για τα θέματα της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και των οικογενειακών επιχειρήσεων.»

Αναφέρεται ότι πρόκειται για ένα χρηματοδοτούμενο έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει διάρκεια τριών ετών, από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2023 και αποτελείται από 22 εταίρους από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Καμπότζη, τη Μαλαισία, το Μπουτάν, τις Φιλιππίνες, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές.

Ένα δεύτερο εργαστήριο αναμένεται να διεξαχθεί στις Φιλιππίνες, στο οποίο θα συμμετέχουν ακαδημαϊκοί από εννιά πανεπιστήμια από τη Μαλαισία, το Μπουτάν, τις Φιλιππίνες, το Νεπάλ και το Μπαγκλαντές, προστίθεται.

Τα δύο εργαστήρια αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας του προσωπικού των ασιατικών Πανεπιστημίων, όσον αφορά τα μέσα παροχής προγραμμάτων σπουδών, με απώτερο στόχο την επίτευξη μιας ποιοτικής εκπαίδευσης στο θέμα, καταλήγει το δελτίο Τύπου.