Το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά μέρος του ιστορικού Αρχείου του ΡΙΚ για τον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Η παρουσίαση του υλικού έγινε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου από την Προϊστάμενη του Αρχείου Φοίβια Σάββα κατά την διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Σπίτι της Κύπρου, την Δευτέρα το βράδυ, ο επιστημονικός Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Μίμης Σοφοκλέους. 

Το ντοκουμέντα, οπτικοακουστικά και ηχητικά, αναδεικνύουν την στενή σχέση του συνθέτη με την Κύπρο και τους αγώνες της. Ανήκουν στις δεκαετίες 1960, 1970 και αποτελούν υλικό, αποκλειστικά καταγεγραμμένο από το ΡΙΚ, όπως αυτό διασώζεται στο Αρχείο του Ιδρύματος. Παρόντες στην εκδήλωση φίλοι και συνεργάτες του μεγάλου μουσουργού, μελετητές του έργου του και άνθρωποι του Πολιτισμού.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης η Φοίβια Σάββα είχε την ευκαιρία να συζητήσει την προοπτική για νέα έργα και συνεργασίες του Αρχείου του ΡΙΚ.

Η διάλεξη του Μίμη Σοφοκλέους είχε θέμα «Ο Μίκης Θεοδωράκης της Κύπρου και η Κύπρος του Μίκη Θεοδωράκη». Η διάλεξη συνδιοργανώθηκε από το Σπίτι της Κύπρου και τις Εκδόσεις Αφή και πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Μίμη Σοφοκλέους, με τίτλο: Μίκης Θεοδωράκης «O ευνοούμενος των Μουσών» Ένα μοναδικό, Διεθνές Πολιτισμικό Φαινόμενο. Το βιβλίου είχε σταλεί στον συνθέτη, διά χειρός, στις 27 Ιουλίου 2021, ως δώρο για τα γενέθλιά του (29 Ιουλίου 1925).   

Κατά τη διάλεξη του ο Μ. Σοφοκλέους αναφέρθηκε στο έργο, το ήθος, την σκέψη και τους αγώνες του συνθέτη και στοχαστή Μίκη Θεοδωράκη, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο πολιτιστικό φαινόμενο διεθνούς εμβέλειας. Μίλησε επίσης  για την ανιδιοτελή σχέση του με την Κύπρο, για την πρώτη άφιξή του στο νησί το 1964, τις κατοπινές επισκέψεις του και την αγάπη που είχε για το νησί και τους ανθρώπους του. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια του συνθέτη  που ερμήνευσε  ο Λάκης Σοφοκλέους με τη συνοδεία της  Ουρανίας Αργυροπούλου στο πιάνο.

* Στη φωτογραφία ο Μίκης Θεοδωράκης στους τηλεθαλάμους του ΡΙΚ το 1975, με τον 15χρονο γιο του Γιώργο.