Λίγο πριν από την εμφάνισή του στο Φεστιβάλ AglanJazz 2022 ο -εντελώς τζαζ- Ερμής Μιχαήλ μάς μυεί στον ηλεκτρικό του κόσμο και λέει πως αγαπά να βρίσκει την ελευθερία μέσα στους κανόνες.

– Κάνοντας αρχή από το φεστιβάλ «AglanJazz», όπου αυτές τις μέρες εμφανίζεσαι με το Ermis Michail Electric World, τι θα μας παρουσιάσετε στη συγκεκριμένη συναυλία;  Θα παρουσιάσουμε πρωτότυπες συνθέσεις μου αλλά και δικές μου διασκευές πάνω σε παραδοσιακές μελωδίες από τη μουσική κληρονομιά της Κύπρου και Ελλάδας, με στοιχεία της σύγχρονης δυτικής μουσικής. Είναι μια συναυλία για την οποία ανυπομονούμε και που παράλληλα νιώθουμε μεγάλη χαρά, να την παρουσιάζουμε στο «AglanJazz».

– Στο σχήμα σου, το Ermis Michail Electric World, σε πλαισιώνουν διακεκριμένοι μουσικοί, όπως η Βασιλική Αναστασίου, ο Χάρης Ιωάννου, ο Μάριος Χαραλάμπους, ο Ηλίας Ιωάννου, ο Ανδρέας Ροδοσθένους και ο Ανδρέας Στεφάνου. Μπορείς με λίγες λέξεις να περιγράψεις τη μουσική προσωπικότητα του καθενός;  Νιώθω τυχερός που έχω τη δυνατότητα να συνεργάζομαι με κοντινούς μου φίλους, που τυχαίνει να είναι και ταλαντούχοι μουσικοί. Ο κάθε ένας τους ξεχωριστά φέρνει τη δική του ξεχωριστή χροιά στο πρότζεκτ. Από παραδοσιακή μουσική και τζαζ, όλοι έχουν κοινό το υπόβαθρο της μοντέρνας δυτικής μουσικής και την ικανότητα στον αυτοσχεδιασμό. Η Βασιλική Αναστασίου, με την ξεχωριστή μεταξένια της φωνή, στα σαξόφωνα οι βιρτουόζοι Χάρης Ιωάννου και Μάριος Χαραλάμπους, που θα φέρουν μελωδίες γεμάτες ενέργεια, ο Ηλίας Ιωάννου στον ατμοσφαιρικό ήχο τρομπέτας. Ο ήχος του σχήματος ολοκληρώνεται με τον συνδυασμό του ρυθμού και αρμονίας από τους μοναδικούς Ανδρέα Ρόδοσθένους στο ηλεκτρικό μπάσο και Ανδρέα Στεφάνου στα ντραμς.

– Ο ίδιος πώς θα προσδιόριζες την αισθητική της δουλειάς σου; Έχοντας το μουσικό μου υπόβαθρο στην τζαζ αλλά και σε πολλά άλλα είδη μουσικής, προσπαθώ να κρατώ ανοικτούς τους ορίζοντές μου στιλιστικά σε αυτό το σχήμα. Δοκιμάζω διαφορετικά ηχοχρώματα και ρυθμούς, που συνδυάζουν στοιχεία της σύγχρονης δυτικής μουσικής με μουσικές του κόσμου, βλέποντας τις παραδοσιακές μελωδίες από μια άλλη οπτική γωνιά. Η μπάντα προσεγγίζει τις συνθέσεις της μέσω αυτοσχεδιασμού, συνδυάζοντας πετάλια εφέ με ακουστικά και ηλεκτρικά όργανα, με σκοπό να δημιουργηθεί μια διάθεση ατμοσφαιρική και ταυτόχρονα γεμάτη ενέργεια. 

– Σε επίπεδο διασκευών, πόσο εύκολο είναι να συνδυάζεις τη λιτότητα των παραδοσιακών μουσικών με την πολυπλοκότητα της σύγχρονης τζαζ;  Έχοντας ως αφετηρία το γεγονός ότι στην παράδοσή μας έχουμε πανέμορφες μελωδίες και αρκετά πλούσιους ρυθμούς, προσπαθώ να αξιοποιώ τον «χώρο» που μου δίνεται μέσα από τη λιτότητα αυτών των μελωδιών με περισσότερη κίνηση στην αρμονία. Παράλληλα, επιδιώκω όλα τα καινούρια στοιχεία να κρατούν τον χαρακτήρα του κομματιού, έτσι ώστε από τη μία να είναι γνώριμο και από την άλλη φρέσκο σε μας και στον ακροατή.

– Ανήκεις σε μια γενιά καλλιτεχνών που συνέβαλαν στην αλλαγή του μουσικού τοπίου της Κύπρου. Νιώθεις ικανοποιημένος με τα επίπεδα της κυπριακής μουσικής σήμερα;  Βλέπω ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι καλλιτέχνες με φρέσκες ιδέες και καινούργια σχήματα, οι οποίοι συμβάλλουν ο καθένας τους στο να ανεβαίνει συνεχώς το επίπεδο της κυπριακής μουσικής σκηνής. Χρόνο με τον χρόνο, νιώθω και πιο «ικανοποιημένος» αλλά και εμπνευσμένος από αυτούς. 

– Ως κιθαρίστας έχεις διδάξει τις τεχνικές σου σε πολλούς νέους ανθρώπους. Τι νομίζεις ότι οδηγεί σήμερα έναν νέο στη μελέτη της τζαζ;  Βλέπω πως πολλοί νέοι (και όχι μόνο) έχουν την ανάγκη να εξερευνήσουν πιο βαθιά τη μουσική, αυτοσχεδιάζοντας και συνθέτοντας τις δικές τους ιδέες. Η τζαζ ως στυλ είναι βασισμένη πολύ στον αυτοσχεδιασμό. Για να μπορείς να το κάνεις αυτό, χρειάζεται να ανακαλύψεις πώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα αρμονικό πλαίσιο και πώς μπορείς να αυτοσχεδιάσεις μια μελωδία πάνω από αυτό. Έτσι βρίσκεις «ελευθερία» μέσα σε  αυτούς τους «κανόνες».

– Εσύ πότε και πώς οδηγήθηκες στη μουσική; Πηγαίνοντας πίσω στον χρόνο, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κιθάρα; Πάντα είχα μία έλξη στα έγχορδα όργανα, θυμάμαι μικρός να τα βλέπω δεξιά και αριστερά και να έχω την ανάγκη να πάω να τα αγγίξω να δω πώς δουλεύουν. Μέχρι που αποφάσισα να πάρω ένα και είδα πώς δουλεύει. Ακόμα βλέπω, δηλαδή…

– Εκτός από την τζαζ, ποιες άλλες επιρροές έχεις; Πώς επιδρούν στη μουσική σου ταυτότητα; Από μικρός είχα πάντα μουσική στο σπίτι να παίζει, επομένως ήρθα από σχετικά νωρίς σε επαφή με την κλασική, τη ροκ, τη ραπ, την παραδοσιακή μουσική αλλά και με πολλά άλλα είδη. Ξεκινώντας να ασχολούμαι με την ηλεκτρική κιθάρα, μπήκα στον κόσμο της ροκ, funk, blues και αργότερα της τζαζ. Όλα αυτά νομίζω παίζουν τον ρόλο τους στον μουσικό χαρακτήρα του καθενός. Ακούγοντας διάφορα είδη, ανακαλύπτω διάφορα διαμάντια στη μουσική, που είναι πηγή έμπνευσης για μένα. 

– Ένα από τα επόμενά σου πρότζεκτ, είναι και η συμμετοχή σου για δεύτερη χρονιά στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος, όπου θα εισηγηθείς το εργαστήρι «Οι προοπτικές του κιθαρίστα ΙΙ». Ποιος είναι ο στόχος του και σε ποιους απευθύνεται; Κάθε χρόνο που βρίσκομαι στο Μουσικό Χωριό ως εισηγητής ή απλά ως επισκέπτης τη νιώθω σαν μια ξεχωριστή εμπειρία, που πιστεύω δεν πρέπει να χάσει κανένας μουσικός. Ένα πενταήμερο γεμάτο ενέργεια, μουσική όλη μέρα και η αίσθηση μιας κοινότητας που θέλει να δημιουργεί! Το συγκεκριμένο εργαστήρι που κάνω, συνεχίζει από το σημείο που σταμάτησε πέρσι και απευθύνεται σε κιθαρίστες και μπασίστες που θέλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη τεχνική άνεση στο όργανο, να κατανοήσουν την ευθύνη του οργάνου τους σε διάφορους ρόλους και να εξελίξουν την ικανότητά τους να συμβάλλουν πιο ουσιαστικά σε διαφορετικά σύνολα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν πάνω σε θέματα τεχνικής, ήχου, αισθητικής, ρυθμού, μεθόδους εξάσκησης, καθώς και να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες αυτοσχεδιασμού τους μέσω μιας πιο εμπεριστατωμένης κατανόησης των δυνατοτήτων του οργάνου τους. Θα καθοδηγηθούν μέσα από παραδείγματα, πρακτική μάθηση και μια σειρά ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί, για να διευκολύνουν την εξερεύνηση του δικού τους προσωπικού μουσικού λεξιλογίου. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ιδεών που θα εξελιχθούν ενδεχομένως σε πρωτότυπες συνθέσεις ή ενορχηστρώσεις.

– Ως καλλιτέχνης έχεις απωθημένα σήμερα; Πράγματα που θα ήθελες να κάνεις αλλά δεν σου έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία;  Δεν θα έλεγα ότι έχω απωθημένα αλλά στόχους, τους οποίους έχω σκοπό τον επόμενο χρόνο να υλοποιήσω, κάποια καινούργια σχήματα αλλά και την ηχογράφηση της μουσικής του «Electric World». 

INFO AglanJazz 20226 & 7 Ιουλίου στις 8.30μ.μ. στο Σκαλί Αγλαντζιάς. Είσοδος: Ανοικτή Πλατεία Δωρεάν/ Αμφιθέατρο €5, Tickethour, ACS, Δημαρχείο Αγλαντζιάς 22462058 aglanjazz.com 

Ελεύθερα, 3.7.2022.