Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Μαρτίου.

Ένας μεγάλος Φυσικός γεννήθηκε εκείνη τη μέρα και ένας άλλος μεγάλος Φυσικός πέθανε την ίδια μέρα, σε διαφορετικές χρονιές φυσικά.

Ο εβραϊκής καταγωγής Albert Einstein (14/3/1879 – 18/4/1955) γεννήθηκε στη Γερμανία. Στην παιδική του ηλικία δεν διακρίθηκε σε κάτι. Ο πατέρας του είχε εργοστάσιο ηλεκτρικής τεχνολογίας και όταν του χάρισε μια μαγνητική πυξίδα, του κίνησε το ενδιαφέρον διότι πάντα έδειχνε το βορρά όπου και αν αυτός μετακινείτο. Όταν έγινε 15 χρονών οι γονείς του αναγκάστηκαν να μεταβούν στην Ιταλία για δουλειά αφήνοντας τον νεαρό Albert να τελειώσει το χρόνο του στο σχολείο.

Όταν παρακάθησε στις εισαγωγικές εξετάσεις για εισδοχή στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης απέτυχε. Τα κατάφερε την επόμενη χρονιά μετά από σκληρή μελέτη. 

Είχε μια έμφυτη περιέργεια, ζητούσε να μάθει πώς δούλευε το κάθε τι και αμφισβητούσε την εξουσία σε σημείο που κάποιος κακεντρεχής καθηγητής του είπε ότι δεν θα κατάφερνε τίποτε στη ζωή του.

Πήρε το πτυχίο Φυσικής, χωρίς ιδιαίτερες διακρίσεις. Όμως, κανένας από τους καθηγητές του δεν τον αναλάμβανε για μεταπτυχιακό, ίσως διότι τους ζόριζε συνεχώς υποβάλλοντας δύσκολες ερωτήσεις. Είχε ήδη παντρευτεί τη συμφοιτήτριά του Μιλέβα και απέκτησαν δυο γιους, τον Hans και τον Eduard. Χρειαζόταν να εργαστεί να συντηρήσει την οικογένειά του και έτσι ο Einstein έγινε υπάλληλος σε γραφείο ευρεσιτεχνίας. Όπως ανέφερε αργότερα, αυτό ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να του συμβεί διότι πρώτο έβλεπε συνεχώς καινούργιες ιδέες και δεύτερο διότι τελείωνε την εργασία του σε δύο ώρες και του έμενε χρόνος να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντά του, τη Φυσική. Έτσι, άρχισε να δημοσιεύει (1905) στο επιστημονικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής». Σε 4 διαδοχικά άρθρα έλυσε και εξηγούσε τα μεγάλα άλυτα μυστήρια της εποχής (φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, κίνηση Brown, κ.τ.λ.).  Άρχισαν όλοι να διερωτώνται ποιος είναι αυτός ο νεαρός. Αποτέλεσμα, του έδωσαν διδακτορικό που του αρνούνταν μέχρι τότε.

Εν τω μεταξύ ο γάμος του κλονίστηκε και πήρε διαζύγιο αφού έδωσε στη Μιλέβα όλα τα κέρδη του βραβείου Νόμπελ (1921). Τα αγόρια του έμειναν με τη μητέρα τους. Ο Eduard διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και πέθανε στο άσυλο. Ο Einstein τον είδε για τελευταία φορά πριν φύγει για Αμερική μαζί με την ξαδέλφη του με την οποία έζησε ως το τέλος της ζωής του (76 ετών) κυνηγημένος από τους Ναζί. Κατάφερε μετά από χρόνια να πάρει μαζί του τον Hans που έγινε καθηγητής πανεπιστημίου εκεί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με το θάνατό του, του αφαιρέθηκε ο εγκέφαλος που ζύγιζε μόλις 1230 γραμμάρια (μέσος όρος ενήλικα 1400), οποίος παρουσίαζε ιδιαιτερότητες.

Την ίδια ημερομηνία πέθανε ένας πιο σύγχρονος αλλά εξίσου διάσημος Φυσικός ο Stephen Hawking (8/1/1942-14/3/2018) γνωστός περισσότερο για τις θεωρίες του για τις μαύρες τρύπες.

Όταν ήταν 21 ετών (1963) διαγνώστηκε με ALS (μια μορφή ανίατης εκφυλιστικής νευρομυϊκής σκλήρυνσης). Οι γιατροί τότε του έδωσαν ένα προσδόκιμο ζωής δύο χρόνων (πέθανε 76 ετών). Έπαθε κατάθλιψη και τον έσωσε η σχέση του με τη φίλη της αδελφής του Jane. Παντρεύτηκαν (1964) τον επόμενο χρόνο και απέκτησαν 3 παιδιά. Πήρε το διδακτορικό στη Φυσική στο Oxford (1966), έγινε καθηγητής πανεπιστημίου, έγραψε ενδιαφέροντα βιβλία και έγινε διάσημος για τις πρωτοποριακές θεωρίες του. Ταξίδευσε σε διάφορα μέρη του κόσμου παρά το γεγονός ότι μετά την τραχειοτομή, χρειαζόταν 24ωρη νοσηλευτική φροντίδα. Μια από τις νοσοκόμες, η Elaine επρόκειτο να γίνει η δεύτερη γυναίκα του.

Αξιοσημείωτο ότι λόγω του ότι βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι ζήτησε από το πανεπιστήμιο του Cambridge τη δημιουργία μιας ράμπας για εύκολη πρόσβαση. Προέκυψε διαφωνία σχετικά με το ποιος θα πλήρωνε για την κεκλιμένη ράμπα οπότε ο Hawking και η σύζυγός του έκαναν εκστρατεία για τη διευκόλυνση της πρόσβασης και την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες στους χώρους εργασίας και της αντίστοιχης προσαρμογής των χώρων στέγασης των σπουδαστών αυτών στο πανεπιστήμιο. 

Δυο άνθρωποι, των οποίων η ζωή κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, όμως δεν τα έβαλαν κάτω συνέχισαν να ασχολούνται και να προχωρούν στην επιστήμη τους, όπου και διακρίθηκαν.

Η ζωή, που ποτέ δεν είναι εύκολη, μας προσφέρει πολλά παραδείγματα προς μίμηση.

ΥΣ: Αφιερωμένο στην όμορφη ηρωίδα Μαριάννα… συνέχισε…