Με τη… διευκόλυνση της υπουργού Ενέργειας να επιβάλλει πλαφόν (οροφή) στις τιμές των καυσίμων, το ΑΚΕΛ επιχειρεί με νομοθετική κίνηση να βάλει φρένο στο ράλι που καταγράφουν οι τιμές των πετρελαιοειδών (και) στην Κύπρο, καθώς λόγω αρχικά της πανδημίας και στη συνέχεια της ουκρανικής κρίσης, εβδομάδα με εβδομάδα επιβαρύνεται σοβαρά ο προϋπολογισμός των καταναλωτών.

Χθες, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, κατέθεσε στην Ολομέλεια πρόταση νόμου, με την οποία τροποποιείται η ισχύουσα νομοθεσία και δίνεται πλέον η πρόσθετη δυνατότητα στην υπουργό Ενέργειας να εκδίδει διάταγμα, με το οποίο να καθορίζει ανώτατες τιμές πώλησης για όλα ή μερικά από τα πετρελαιοειδή, ακόμα και όταν απλά διαπιστώνει ότι επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, για την προστασία των καταναλωτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πηλείδου σε Γ.Γ ΑΚΕΛ: Δεν δικαιολογείται πλαφόν στα καύσιμα

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης του ΑΚΕΛ, η τροποποίηση του νόμου είναι αναγκαία, καθώς η υφιστάμενη νομοθεσία περιορίζει τη δυνατότητα της υπουργού Ενέργειας να εκδίδει διάταγμα καθορισμού των ανώτατων τιμών πετρελαιοειδών, μόνο στην περίπτωση που το ύψος των λιανικών τιμών των πετρελαιοειδών, στις οποίες διατίθενται τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά, είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες.

Σήμερα, μπορεί να επιβληθεί οροφή στις τιμές όταν ο εκάστοτε υπουργός πιστεύει ότι το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα στην αγορά είναι σε υπερβολικά πιο ψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες. Αυτό καθιστά την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης πρόνοιας πολύ δύσκολη, εξού και μόνο μία φορά έγινε χρήση της, επί διακυβέρνησης Χριστόφια, με αρκετά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών. Το συγκεκριμένο εδάφιο αντικαθίσταται με φράση που επιτρέπει να επιβάλλεται πλαφόν όταν το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά είναι, κατά την κρίση της υπουργού, σε πιο ψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, καθώς και για σκοπούς προστασίας των καταναλωτών. Βάσει της πρότασης νόμου, κατά τον καθορισμό ανώτατων τιμών ο εκάστοτε υπουργός Ενέργειας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις τιμές εισαγωγής των πετρελαιοειδών, τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών, των διανομέων και των πρατηριούχων. Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ενδεχόμενες ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες που επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα για προστασία των καταναλωτών.

Παρά τη μείωση στον φόρο οι καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα

 Στο μεταξύ, από τις 8 Μαρτίου, μετά την έγκριση σχετικής νομοθεσίας, ισχύει μείωση του φόρου κατανάλωσης στις βενζίνες 95 και 98 οκτανίων, καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Συγκεκριμένα, μείωση των φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη 95 και 98 οκτανίων και στο πετρέλαιο κίνησης κατά 7 σεντ το λίτρο, ενώ μαζί με το ΦΠΑ η μείωση είναι 8.3 σεντ το λίτρο για τις βανζίνες. Παράλληλα, μειώθηκαν οι φόροι κατανάλωσης κατά 5.32 σεντ το λίτρο (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Δυστυχώς, η μείωση στους φόρους κατανάλωσης δεν συγκράτησε τις αυξήσεις που ακολούθησαν στις τιμές των καυσίμων, παρόλο που διεθνώς υπήρξε μια μικρή περιοδική πτώση στις τιμές γεγονός. Κάθε φορά οι καταναλωτές ανεφοδιάζουν τα οχήματα τους με καύσιμα, διαπιστώνουν πως πληρώνουν πολύ περισσότερα από την τελευταία φορά που έβαλαν βενζίνη. Στις 4 Μαρτίου, όταν η Βουλή είχε εγκρίνει υπό τη μορφή του κατεπείγοντος τη σχετική νομοθεσία, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν €1.440 το λίτρο, της αμόλυβδης βενζίνης 98 οκτανίων ήταν €1.509 το λίτρο και του πετρέλαιού θέρμανσης ήταν €1.026. Χθες, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών καυσίμων της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν €1.458 το λίτρο, της αμόλυβδης βενζίνης 98 οκτανίων ήταν €1.528 το λίτρο και του πετρελαίου θέρμανσης ήταν €1.255. Δηλαδή, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, η αμόλυβδη 95 οκτανίων αυξήθηκε κατά €0.018, η αμόλυβδη 98 οκτανίων ανέβηκε κατά €0.019 και του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά €0.229