Αυτό που αρχικά θεωρήθηκε σαν μπλόφα του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι από χθες προεδρικό διάταγμα στη ρωσική έννομη τάξη: Οι αγορές ρωσικού αερίου θα γίνονται ή πρέπει να γίνονται από σήμερα με ξένο συνάλλαγμα, το οποίο όμως θα μετατρέπεται από την Gazprombank, επ’ ονόματι του αγοραστή, σε ρούβλια από την εσωτερική αγορά και με αυτά θα πληρώνεται η μητρική Gazprom για το καύσιμο που θα πουλά σε δυτικούς αγοραστές.

Αν αυτό σημαίνει, εκτός από την στήριξη της ισοτιμίας του ρουβλιού, πως όντως από σήμερα δεν θα παραδίδεται φυσικό αέριο στις χώρες της ΕΕ χωρίς να πληρωθεί ο ρωσικός κολοσσός με ρούβλια, μέσω του μηχανισμού που εξήγησε ο Πούτιν, αυτόματα προκαλείται τεράστιας σημασίας ανατροπή στον ενεργειακό εφοδιασμό των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς επί της ουσίας το χθεσινό διάταγμα Πούτιν ισοδυναμεί με διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στις χώρες της Ένωσης, αφού ήδη αρκετές χώρες, περιλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, ξεκαθάρισαν διά των υπουργών Οικονομίας τους πως δεν θα υποκύψουν στον «ρωσικό εκβιασμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αν όντως διακοπεί σήμερα ή τις επόμενες μέρες η προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι ενεργειακές εταιρείες στις χώρες της ΕΕ θα καταφύγουν στα αποθέματα φυσικού αερίου στις δεξαμενές που διατηρούν αρκετές χώρες, τα οποία όμως έχει ήδη αναφερθεί πως δεν ξεπερνούν το 25% της χωρητικότητάς τους, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορούν να καλύψουν επί μακρόν τις ανάγκες. Από την άλλη, ο σχετικά ήπιος χειμώνας, που σταδιακά υποχωρεί, θεωρείται μια ευτυχής συγκυρία, που επιτρέπει μείωση της κατανάλωσης και μια κάποια πρόσκαιρη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε από το διάταγμα όπως δημοσιεύτηκε από το Ρόιτερς, ούτε από τις δηλώσεις Πούτιν, είναι ποιες αγορές ρωσικού φυσικού αερίου αφορά η χθεσινή απόφαση. Αφορά τις ημερήσιες ή άλλες «έκτακτες» αγορές ρωσικού φυσικού αερίου από το spot market ή αγορές μέσω νέων συμβολαίων ή αφορά και τις πληρωμές που θα γίνονται από εδώ και εμπρός στο πλαίσιο εφαρμογής μακροχρόνιων συμβολαίων δυτικών εταιρειών με την Gazprom; Αν συμβαίνει το πρώτο, οι Ευρωπαίοι πελάτες της Gazprom δεν θα επηρεαστούν για την ώρα, εάν συμβαίνει το δεύτερο, αργά ή γρήγορα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συμμορφωθούν με το διάταγμα Πούτιν ή αν θα διακόψουν τη συνεργασία με την Gazprom, οπότε σε αυτή την περίπτωση θεωρείται αναπόφευκτη μια σοβαρή ύφεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες, με επιχειρήσεις να διακόπτουν ή να περιορίζουν την παραγωγή τους και μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας να χάνονται.

Υπάρχει ακόμα ένα θέμα προς διευκρίνιση: Η μετατροπή του ξένου συναλλάγματος (ευρώ ή δολάρια) σε ρούβλια από την Gazprombank -και όχι τους αγοραστές- σε ποιο βαθμό επηρεάζει τους Ευρωπαίους πελάτες και σε ποιο βαθμό αυτή συνιστά παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων, αφού οι αγοραστές θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια; Επιπλέον, τι θα σημαίνει οικονομικά για τους Ευρωπαίους αγοραστές η μετατροπή του ξένου συναλλάγματος σε ρούβλια και σε ποιο βαθμό αυτό το κόστος συνιστά παραβίαση των συμβολαίων, στη συγκεκριμένη συγκυρία, με τις βαρύτατες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε ισχύ;

Απάντησαν αρνητικά Γερμανία και Γαλλία στο διάταγμα για το αέριο

Σε πολύ λίγο χρόνο μετά τη χθεσινή δήλωση Πούτιν για την υπογραφή του διατάγματος για τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, Γερμανία και Γαλλία απέρριψαν τα αιτήματα της Ρωσίας απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων, χαρακτηρίζοντας την απόφαση εκβιασμό.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε ότι δεν έχει δει το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια. Ανέφερε επίσης ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας. Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην εκβιαστούν από τη Ρωσία.

Χθες, εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε την άντληση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, για έξι μήνες. Η απόφαση αποσκοπεί στην ανακοπή της ανόδου των τιμών στις τιμές πετρελαίου.

Η αποδέσμευση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, θα χρησιμεύσει για «τη μετάβαση έως ότου αυξηθεί η (αμερικανική) παραγωγή στο τέλος του έτους».