Στην εποχή μας, οι πλείστοι προτιμούν να διαβάζουν από το κινητό και το τάπλετ, αλλά υπάρχουν και πολλοί που θέλουν να αγγίζουν το χαρτί και να μυρίζουν το μελάνι. Για αυτό και κάποια βιβλιοπωλεία καλά κρατούν. Μια βόλτα στα πιο ενδιαφέροντα βιβλιοπωλεία του κόσμου μπορεί να σας πείσει να διαβείτε κάποτε το κατώφλι τους.

 

 

1. Hangzhou + Dujiangyan Zhongshuge – ΚΙΝΑ  

Η αλυσίδα βιβλιοπωλείων Zhongsuhge, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Li Xiang του γραφείου X+living, έχουν δημιουργήσει τα πιο εντυπωσιακά βιβλιοπωλεία της νέας εποχής. Στο ένα, λευκές κολώνες σχηματίζουν ένα δάσος από βιβλιόδεντρα καθώς ο καθρέφτης στην οροφή πολλαπλασιάζει τα είδωλα. Στο ταβάνι, μικρά φωτάκια χορεύουν σαν ξωτικά στο δάσος. «Με την έκθεση στο δάσος των βιβλίων, εξηγούν οι αρχιτέκτονες, θέλουμε να μεταδώσουμε την ιδέα ότι όσο απαραίτητο είναι το οξυγόνο από τα δέντρα, τόσο είναι και τα βιβλία». Έμπνευση τους αποτέλεσε το έργο του Ολλανδού εικαστικού Μαουρίς Κορνέλις Έσερ και η ψευδαίσθηση της κίνησης. Ελικοειδείς σκάλες, αψιδωτές πύλες και έξυπνα τοποθετημένοι καθρέπτες συνεργάζονται, για να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση, σαν αυτή που δημιουργεί ο Έσερ στο έργο του «Σχετικότητα». Τα πολλών τετραγωνικά βιβλιοπωλεία δεν ξεχωρίζουν μόνο για τη σουρεαλιστική αρχιτεκτονική τους. Ο επισκέπτης θα βρει δεκάδες χιλιάδες τίτλους, αλλά και θεματικά δωμάτια. Όπως, το παιδικό αναγνωστήριο που δίνει την εντύπωση παιδικής χαράς. 

 

 

2. Shakespeare and Company – ΠΑΡΙΣΙ

Από πολλούς θεωρείται ως το πιο διάσημο βιβλιοπωλείο στον κόσμο. Άνοιξε το 1919 από τη Sylvia Beach, στη rue Duputryen, ενώ αργότερα, μεταφέρθηκε στη rue L’ Odeon. Εκεί σύχναζαν συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους κι ο Ernest Hemingway, ο James Joyce, η Anais Nin, κ.α. Την περίοδο της κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κατάστημα έκλεισε λόγω της άρνησης της ιδιοκτήτριας να πουλήσει βιβλίο σε Ναζί. Γερμανός αξιωματικός ζήτησε να αγοράσει το τελευταίο αντίγραφο του Finnegans Wane,  αλλά η Beach αρνήθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθεί και να παραμείνει για 6 μήνες σε στρατόπεδο, ενώ το βιβλιοπωλείο δεν άνοιξε ξανά. Το 1951, ένας άνδρας ονόματι George Whitman άνοιξε στη rue de la Bucherie, το βιβλιοπωλείο “Le Mistral”. Η Beach του πρόσφερε το όνομα του καταστήματος της, γιατί όπως είχε δηλώσει ήθελε «οι άνθρωποι ν’ ανοίγουν την πόρτα του βιβλιοπωλείου, σαν να ανοίγουν ένα βιβλίο». Να μεταφέρονται, δηλαδή, σε έναν μαγικό κόσμο. Από τότε το Shakespeare&Company λειτουργεί αδιάλειπτα, συγκεντρώνοντας πλειάδα συγγραφέων και αναγνωστών οι οποίοι πολλές φορές κοιμούνται στον χώρο. Ο πρώτος όροφος προσφέρεται για διαμονή με την προϋπόθεση πως όσοι θα μείνουν πρέπει να διαβάζουν ένα βιβλίο την ημέρα και να δουλεύουν στο μαγαζί δύο μέρες την βδομάδα. 

 

 

 

3. El Ateneo Grand Splendid – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Το Μπουένος Άιρες είχε κάποτε την φήμη της πρωτεύουσας των βιβλιοπωλείων αφού συγκέντρωνε τεράστιο αριθμό βιβλιοπωλείων. Πλέον, αυτό δεν ισχύει αλλά το El Ateneo Grand Splendid, το οποίο στεγάζεται σε ένα χώρο εφάμιλλο της Σκάλας του Μιλάνο, σώζει την φήμη. Σχεδιάστηκε το 1919 και λειτουργούσε σαν θέατρο, ενώ 10 χρόνια αργότερα έγινε ο πρώτος κινηματογράφος της πόλης που πρόβαλε ταινίες με ήχο. Το 2000, το κτήριο κινδύνεψε να κατεδαφιστεί, αλλά αγοράστηκε από το Grupo Ilhsa, ανακαινίστηκε και άνοιξε εκ νέου ως βιβλιοπωλείο, με τα θεωρεία της όπερας και τις τοιχογραφίες οροφής να μένουν άθικτες. 

 

4. Libreria Acqua Alta – ΒΕΝΕΤΙΑ

Ένα από τα αξιοθέατα της Βενετίας είναι το πλωτό βιβλιοπωλείο “Libreria Acqua Alta”, το οποίο άνοιξε το 2004. Στην πραγματικότητα, το βιβλιοπωλείο δεν είναι πλωτό, αλλά ονομάστηκε έτσι καθώς τα βιβλία που περιέχονται σε αυτό είναι τοποθετημένα σε διάφορα δοχεία, όπως μπανιέρες, μία μεγάλη γόνδολα, ώστε όταν έρθει η περιοδική άνοδος της στάθμης του νερού στη Βενετία, τα βιβλία να σωθούν. Το κατάστημα φιλοξενεί και πολλές αδέσποτες γάτες, που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό.

 

5. Atlantis Books – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχει την πιο όμορφη θέα, ατενίζοντας το Αιγαίο από μια καλντέρα της Οίας, ενώ από τον καιρό που δημιουργήθηκε δεν λείπει από τις λίστες με τα πιο ενδιαφέροντα βιβλιοπωλεία του κόσμου. Τη δημιουργία του την οφείλει σε δυο Αμερικανούς φοιτητές που το 2002 κάνοντας διακοπές στο νησί ξέμειναν από βιβλία και δεν έβρισκαν πουθενά να αγοράσουν. Έτσι, αποφάσισαν να κάνουν ένα βιβλιοπωλείο. Με τη βοήθεια συνεργατών κατασκεύασαν τα ξύλινα ράφια και όλη την υποδομή. Πλέον, εμπνευσμένοι από το Shakespear & Company λειτουργούν ως κολεκτίβα φιλοξενώντας επισκέπτες με όρους εργασίας, διοργανώνοντας ημερίδες και φεστιβάλ. Στο ταβάνι υπάρχουν τα ονόματα αυτών που έχουν φιλοξενηθεί, ενώ γνωμικά, αποφθέγματα, σκέψεις δημιουργούν ένα «κολάζ» πεποιθήσεων των ανθρώπων που έχουν περάσει από εκεί.  

 

6. Livraria Lello –ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 

Ακόμα ένα βιβλιοπωλείο που συχνά χαρακτηρίζεται ως το πιο όμορφο στον κόσμο. Η Livraria Lello, στο Πόρτο, φημίζεται για την πολυτέλεια του «παλιού κόσμου» που αντανακλάται και μέσα από την κυματοειδή σκάλα της, η οποία ενέπνευσε την J.K. Rowling στις περιγραφές της για το Hogwarts. Άνοιξε το 1906 από τους αδελφούς José και António και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Xavier Esteves. Η Livraria Lello είναι τόσο επιτυχημένος τουριστικός προορισμός που οι ιδιοκτήτες χρεώνουν είσοδο 3 ευρώ (τα οποία επιστρέφονται αν ο επισκέπτης αγοράσει βιβλίο).

 

7. Selexyz Dominicanen – ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Στεγάζεται σε μια δομινικανή εκκλησία του 13ου αιώνα έκτασης 1100 τ.μ. Το 1794 ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης την μετέτρεψε σε αποθήκη, ενώ το 2005 ανακαινίστηκε και μεταμορφώθηκε σε βιβλιοπωλείο το οποίο αποτελεί από μόνο του αξιοθέατο. Πέραν αυτού όμως, είναι κι είναι σημαντικός πολιτιστικός χώρος με πάνω από 40.000 τίτλους. Παράλληλα διοργανώνει δεκάδες εκδηλώσεις τον χρόνο.

 

 

 

8. Honesty – ΟΥΑΛΙΑ 

Η πόλη Hay-on-Wye θα πρέπει να θεωρείται ένα βιβλιοπωλείο, που τα ράφια του τυχαίνει να χωρίζονται από δρόμους και παμπ. Είναι η πιο διάσημη από όλες τις «βιβλιουπόλεις», με περίπου 40 βιβλιοπωλεία σε μία πόλη με 1.400 κατοίκους, καθώς και το ετήσιο λογοτεχνικό φεστιβάλ Hay-on-Wye. Αν όμως πρέπει να περιοριστούμε μόνο σε ένα από αυτά, τότε ένα από τα καλύτερα είναι το βιβλιοπωλείο Honesty, το οποίο υπάρχει από τη δεκαετία του ’60. Πρόκειται για ένα υπαίθριο βιβλιοπωλείο, χωρίς προσωπικό, όπου το κάθε βιβλίο κοστίζει 1 ευρώ. Σε ένα κιβώτιο, ο πελάτης αφήνει την πληρωμή, η οποία πηγαίνει στο Hay Castle Trust.

 

 

9. Tell a story – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Βιβλιοπωλείο σε βανάκι. Μία ενδιαφέρουσα ιδέα, που στόχο έχει την προώθηση της πορτογαλικής λογοτεχνίας στα αγγλικά σε τουρίστες.  Γι΄ αυτό το λόγο η ομάδα ταξιδεύει σε όλη τη χώρα πουλώντας όχι μόνο βιβλία, αλλά και γραφική ύλη, προκειμένου να δώσει στους πελάτες της την ευκαιρία να γράψουν τις ιστορίες τους, να τις μοιραστούν και κυρίως να εκφραστούν. 

 

 

 

10. The Babel Library – ΜΑΓΙΟΡΚΑ

Οι λάτρεις της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας ενδεχομένως να γνωρίζουν το βιβλιοπωλείο από το βιβλίο του Χόρχε Λουίς Μπόρχες «The Library of Babel», που εκδόθηκε το 1941. Το οποίο όμως είναι υπαρκτό και αποτελεί ένα από τα πολλά δημοφιλή μπαρ στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Τα εξωτερικά τραπέζια φιλοξενούν πελάτες που πίνουν κρασί με φόντο τη Βασιλική του Σαν Μιγκέλ ντε Πάλμα. Όμως, όποιος περάσει στο εσωτερικό θα βρεθεί σε ένα εκπληκτικό χώρο γεμάτο βιβλία. 

 

 

 

11. Blackwell’s – ΟΞΦΟΡΔΗ

Το Blackwell’s ιδρύθηκε το 1879 για να πουλά κυρίως βιβλία σε φοιτητές της Οξφόρδης. Και έχει πουλήσει στους πάντες: Από τη Μάργκαρετ Θάτσερ έως τον JRR Tolkien. Ο Ulric van den Bogaerde, ο οποίος διαχειρίζεται το ακαδημαϊκό τμήμα, θυμάται ότι στεκόταν στη μέση του ταξιδιωτικού τμήματος όταν «ξαφνικά περικυκλώθηκε από άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας». Τού πήρε λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσει ότι ο Μπιλ Κλίντον έκανε βόλτες στο μαγαζί. Στο βιβλίο των επισκεπτών δε, συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως αυτό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του Μοχάμεντ Άλι, του Ντέιβιντ Ατένμπορο και άλλων. Το εμβληματικό κατάστημα, βρίσκεται σε τέσσερις ορόφους ενός κτηρίου του 18ου αιώνα στην ιστορική Broad Street. 

 

 

 

 

12. Jazzhole – ΛΑΓΟΣ

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το μαγαζί είναι και δισκοπωλείο και καφέ και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χώρος παραστάσεων για τον σταρ των Afrobeats, Tiwa Savage, οι παραστάσεις του οποίου μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο από το Δημόσιο Ραδιόφωνο της Νέας Υόρκης. Με το εκλεκτικό του απόθεμα σε βιβλία λογοτεχνίας, δοκίμια, βιβλία μαγειρικής, τέχνης, δίσκους και πολλά άλλα, αποτελεί το επίκεντρο των ψαγμένων Νιγηριανών. 

 

 

Ελεύθερα, 3.4.2022.