Το ευφάνταστο και τεχνικά άρτιο ChamberMusicBox παρουσιάζει στις 13 Απριλίου το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος σε μια μοναδική συναυλία. Το τρίο ιδρύθηκε το 2016 όταν μια ομάδα κορυφαίων διεθνών μουσικών από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκε στο Λονδίνο για να πραγματοποιήσει μια σειρά από συναυλίες μουσικής δωματίου. 

Η συναυλία περιλαμβάνει δύο από τα πιο σημαίνοντα και μεγαλειώδη έργα που έχουν γραφτεί ποτέ, όχι μόνο για τον συνδυασμό του τρίο για πιάνο, αλλά για το ρεπερτόριο της μουσικής δωματίου γενικότερα: το «Τρίο για Πιάνο Αρ.1, Έργο 32» του Αντόν Αρένσκι και το «Ελεγειακό Τρίο Αρ.2, Έργο 9» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

Οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές του ChamberMusicBox – o βιολονίστας Γιούρι Κάλνιτς και η τσελίστρια Γιούλια Μόρνεβεγκ – είχαν ως όραμα να εξερευνήσουν και να εκτελέσουν ένα τεράστιο φάσμα ρεπερτορίου μουσικής δωματίου μαζί με τους ομοϊδεάτες και εξαιρετικά ταλαντούχους φίλους τους. Στόχος τους ήταν να καλλιεργήσουν στη μουσική κοινότητα τον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση μέσω μιας μουσικής διαδικασίας που διέπεται από απαράμιλλο πάθος και γενναιοδωρία, και προς ένα κοινό που θα αποτελεί μέρος αυτής της κοινής εμπειρίας.

Κατά τις πρώτες τέσσερις σεζόν, περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες από 20 διαφορετικές χώρες ερμήνευσαν πάνω από 60 έργα δωματίου, από ντουέτο έως νονέτο, με τον εντυπωσιακό κατάλογο να περιλαμβάνει πολλούς επιφανείς σολίστες, κορυφαίους οργανοπαίκτες σημαντικών ευρωπαϊκών ορχηστρών, και μέλη διακεκριμένων συνόλων μουσικής δωματίου.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, η εξαιρετικά δημοφιλής σειρά συναυλιών του ChamberMusicBox στο Λονδίνο αναγκάστηκε να διακοπεί απότομα. Αντί όμως να μεταφερθεί στη σφαίρα της διαδικτυακής συναυλιακής πλατφόρμας, το σύνολο έγινε ένας από τους πρώτους καλλιτεχνικούς οργανισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνέχισε τις δια ζώσης συναυλίες του μόλις χαλάρωσαν οι περιορισμοί. Πραγματοποιώντας αρχικά εμφανίσεις σε υπαίθριους χώρους, αυτό το απτόητο σύνολο μουσικών αναζήτησε αίθουσες στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα προσφέρονταν για κοινωνική αποστασιοποίηση χωρίς εντούτοις να συμβιβάζεται η συναυλιακή εμπειρία, και επευφημήθηκαν για την τεράστια επιτυχία της Φθινοπωρινής τους σειράς το 2020.

Το 2021, το ChamberMusicBox επέστρεψε στην σκηνή με το πιο φιλόδοξο έργο του μέχρι στιγμής: Το σύνολο συνειδητοποίησε πως ένας μεγάλος αριθμός μουσικών μετέτρεψαν την επιβεβλημένη σε αυτούς σιγή σε εικαστική δημιουργία. Ως εκ τούτου, το ChamberMusicBox επιμελήθηκε το Φεστιβάλ Φερμάτα 2021, το οποίο ένωσε τις δυνάμεις κορυφαίων μουσικών παράλληλα με μια έκθεση 100 και πλέον έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά από κλασικούς μουσικούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το Φεστιβάλ απέσπασε διθυραμβικά σχόλια διεθνώς, αφού προβλήθηκε σε εκδόσεις όπως The Strad, Pizzicato και Australia’s Limelight Magazine.

Το ChamberMusicBox συνεχίζει το πολυάσχολο πρόγραμμα συναυλιών του τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και διεθνώς, ενώ παράλληλα επενδύει ένα σημαντικό μέρος του χρόνου του για να προάγει τη χαρά της μουσικής δωματίου στα σχολεία και σε άλλους κοινοτικούς χώρους.

  • Τετάρτη 13 Απριλίου, Λευκωσία, The Shoe Factory, 8.30μ.μ. 22663871,   pharosartsfoundation.org

Πρόγραμμα

  • Αντόν Αρένσκι: Τρίο για Πιάνο Αρ.1 σε Ρε ελάσσονα, Έργο 32
  • Σεργκέι Ραχμάνινοφ: Ελεγειακό Τρίο Αρ.2 σε Ρε ελάσσονα, Έργο 9

ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ

Yuri Kalnits (βιολί)

Έχοντας αποσπάσει δύο βραβεία Diapason d’Or για την ηχογράφησή του στις Σονάτες για Βιολί του Βάινμπεργκ, ο Yuri Kalnits έχει χαρακτηρισθεί «ερμηνευτής του υψηλότερου επιπέδου». Με εμφανίσεις στις σημαντικότερες αίθουσες ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων, Αίθουσα Περσέλ, Μπάρμπιγκαν, St. John’s Smith Square, St. Martin-in the-Fields στο Λονδίνο, Μικρή Αίθουσα του Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, Lincoln Center της Νέας Υόρκης, και Αίθουσα Σουντόρι στο Τόκυο, ο Yuri Kalnits έχει παράλληλα συμμετάσχει σε περίφημα φεστιβάλ, όπως Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Guil-Durance (Γαλλία), Φεστιβάλ Τζίφρα (Γαλλία), Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής του Γουότερφορντ (Ιρλανδία), Musica da camera (Γερμανία), Ciudad de Ubeda (Ισπανία), Διεθνές Εαρινό Φεστιβάλ Λοχ Σιλ (Σκωτία), και Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Φάρος (Κύπρος). Ένας αφοσιωμένος μουσικός δωματίου, ο Yuri ήταν ο βιολονίστας του Erato Piano Trio για έξι χρόνια, και τώρα συνδιευθύνει το ChamberMusicBox.

Julia Morneweg (βιολοντσέλο)

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κολωνία, η Julia Morneweg σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Ανόβερου, και στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου. Διατηρεί μια πολυάσχολη καριέρα ως σολίστ και μουσικός δωματίου, με συχνές εμφανίσεις σε σημαντικές αίθουσες μουσικής, όπως Southbank Centre, St John’s Smith Square και St Martin-in-the-Fields του Λονδίνου, Τόνχαλε Ζυρίχης, Όπερα της Τεργέστης, Θέατρο Ντάνινγκ της Σαγκάης, Αίθουσα Μαρτίνου Πράγας, St David’s Hall στο Κάρντιφ. Ως μουσικός δωματίου έχει συμπράξει με αμέτρητους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, ενώ έχει παράλληλα εμφανισθεί με διακεκριμένες ορχήστρες συμπεριλαμβανομένων των London Mozart Players, της Ορχήστρας Northern Sinfonia και της Ορχήστρας της Σκάλας του Μιλάνου. Για 12 χρόνια ήταν η τσελίστρια του περίφημου Erato Piano Trio, και επί του παρόντος διατελεί Καλλιτεχνική συνδιευθύντρια του ChamberMusicBox. Έχει ηχογραφήσει για την Toccata Classics.

Ilya Kondratiev (piano)

Ο Ilya Kondratiev είναι νικητής πολλών σημαντικών διαγωνισμών πιάνου, μεταξύ άλλων, Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου Φ. Σοπέν στο Ανόβερο (2011), στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Πιάνου Φ. Λιστ Βουδαπέστης και Βαϊμάρης (2011), και στους Διεθνείς Διαγωνισμούς Πιάνου της Τιφλίδας (2013), του Μπέρμινχαμ (2015), και Ιλ-ντε-Φρανς στο Παρίσι (2016). Γεννημένος στη Ρωσία, ο Kondratiev έχει σπουδάσει στο Κολέγιο Μουσικής της Σαμάρα και στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, και κατόπιν στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής του Λονδίνου. Ως σολίστ και μουσικός δωματίου, ο Kondratiev εμφανίζεται εκτεταμένα σε αίθουσες συναυλιών όπως Μεγάλη Αίθουσα του Ωδείου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, Γκάσταϊγκ Μονάχου, Μέγαρο Μουσικής της Βαϊμάρης, Παλάτι Τεχνών της Βουδαπέστης, Παλάτι του Φεστιβάλ του Σανταντέρ, Μεγάλη Αίθουσα του Ωδείου της Τιφλίδας, Steinway Hall του Λονδίνου, Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης και Stadthalle του Μπαϊρόιτ. Από το 2019, είναι καθηγητής στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου.