«Η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο DBRS αποδεικνύει την αποτελεσματική μας στρατηγική και ότι ξέρουμε πως να διαχειριζόμαστε τη χώρα και την οικονομία». Έσπευσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, να πανηγυρίσει. Τον άκουσαν οι μεροκαματιάρηδες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι νοικοκυρές, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, όλοι όσοι εδώ και μήνες μετράνε κάθε ευρώ που βγάζουν από το πορτοφόλι τους αφού η ακρίβεια θερίζει κυριολεκτικά, και ησύχασαν. Επιτέλους, να νιώσουν ότι θα πάψουν να σφίγγουν κι άλλο το ζωνάρι! Άλλωστε, είχε προηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προ δεκαημέρου. Διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά μέτρων αλλά δεν περιορίζεται σε αυτά. Παρακολουθούμε και επαγρυπνούμε και όσα μέτρα πρέπει να πάρουμε θα τα πάρουμε»!

 

Αν έχει ένα πράγμα που δεν αντέχεται, είναι το δούλεμα του κόσμου από τους πολιτικούς. Η επιμονή τους να υποτιμούν τη νοημοσύνη της κοινής γνώμης. Παραμένουν προσκολλημένοι στην τακτική παρωχημένων εποχών, όταν οι πολιτικοί άνοιγαν το στόμα τους και αράδιαζαν ότι τους κατέβαινε και οι πολίτες τους πίστευαν. Όχι επειδή ήσαν ανόητοι αλλά επειδή τους εμπιστεύονταν. Θεωρούσαν πως ό,τι τους έλεγαν ήταν αληθή. Μέχρι που άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η πλειονότητα των πολιτικών είναι πολιτικάντηδες. Τότε, το παιγνίδι άρχισε να αλλάζει… Για να φτάσουμε στα δυσθεώρητα ποσοστά της αποχής, χαρακτηριστικό δείγμα της αναξιοπιστίας των πολιτικών.

 

Δεν ξέρω ποια μέτρα εννοεί ο Πρόεδρος ότι έλαβε, όμως, ας ρωτήσει την πλειονότητα του κόσμου να του πει αν τα ένιωσε. Διότι το μόνο το οποίο παρατηρείται είναι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να μην αντέχουν μέχρι το τέλος του μήνα για να διαθέτουν ένα αξιοπρεπές φαγητό. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μετράνε κάθε ευρώ τους, πώς θα το αξιοποιήσουν στις υπεραγορές ώστε να διαθέτουν τα απαραίτητα προς το ζην.

 

Ο Πρόεδρος (και οι πανηγυρίζοντες για την… αναβάθμιση της οικονομίας από έναν οίκο) ας ανατρέξει στους αριθμούς. Είναι αρκετοί για να κλείσει το στόμα του και να μην ξεφουρνίζει ηχηρές ατάκες αλλά να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα. Για να αντέξουν οι μικρομεσαίοι, οι χαμηλότατες εισοδηματικές τάξεις, οι πολυμελείς οικογένειες και οι διαβιούντες με το πενιχρό ΕΕΕ.

 

Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο εκτοξεύτηκε στο 7,13%, από 6,56% τον Φεβρουάριο και 5,40% τον Ιανουάριο!!! Η εκτόξευση τον περασμένο μήνα είναι η μεγαλύτερη από το 1995! Μάλιστα, όλες οι εκτιμήσεις συμφωνούν ότι αυτή η εκτόξευση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες! Και επειδή, η επίκληση του πολέμου στην Ουκρανία είναι απλώς πρόφαση, επισημαίνουμε ότι η απογείωση των τιμών ξεκίνησε μετά τον Μάρτιο του 2021! Έκτοτε, τα άλματα είναι διαρκή και το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Με απλά λόγια, οι κυβερνώντες κοιμόντουσαν και το τέρας του πληθωρισμού γιγαντώθηκε και τους ξέφυγε.

 

Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό το τεράστιο πλέον πρόβλημα, παραθέτουμε από το ρεπορτάζ της συναδέλφου Θεανώς Θειοπούλου στον «Φ» την ερμηνεία: «Στην πράξη, ο πληθωρισμός 7,1% σημαίνει ότι για κάθε €1.000 εισόδημα η αξία μειώνεται κατά €71 και η πραγματική αγοραστική αξία πέφτει στα €929. Αν κάποιος ανήκει στους χαμηλά αμειβόμενους και  πληρώνεται κάτω από €1.000, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς πλήττει άμεσα τη δυνατότητά του να προμηθευτεί τα βασικά ήδη διατροφής και επιβίωσης. Για παράδειγμα, τα €800 έχουν αγοραστική δύναμη €743».

 

Για να μην ισχυριστεί ο Πρόεδρος ότι δεν έχει καθαρή εικόνα, ας διαβάσει: «Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε 6,98%, σε ένδυση και υπόδηση 3,67%, στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο 14,65%. Σ’ ένα μήνα (Μάρτιος σε σχέση με Φεβρουάριο 2022) οι τιμές του ηλεκτρισμού αυξήθηκαν 7,85%, των πετρελαιοειδών 3,55%, των γεωργικών προϊόντων 1,39%. Και αυτά, ενώ τον Φεβρουάριο είχε ήδη καταγραφεί αύξηση 22,4% στον ηλεκτρισμό και 28,4% στα καύσιμα!!!

 

Η αλήθεια είναι πως από την ημέρα έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, το φαινόμενο είναι παγκόσμιο. Όμως, στην Κύπρο προσλαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και άκρως επικίνδυνες για χιλιάδες νοικοκυριά. Επειδή η κυπριακή αγορά είναι πλήρως εξαρτώμενη από το πετρέλαιο. Ως εκ τούτου, ο ηλεκτρισμός και τα καύσιμα απογειώνονται με ταχύτητα. Παράλληλα, είναι εξόφθαλμο ότι η αισχροκέρδεια βρίσκει πρόσφορο έδαφος εξαιτίας της απουσίας κρατικού ελέγχου. Το μέγεθος των αυξήσεων δεν ελέγχεται αν δικαιολογείται σε κάποιους τομείς, ενώ σε άλλους τομείς εκμεταλλεύονται τη γενικότερη εικόνα των αυξήσεων και μπαίνουν κι εκείνοι στο παιγνίδι, χωρίς πραγματικά να επηρεάζονται ή τουλάχιστον, στο βαθμό τον οποίο ισχυρίζονται.

 

Επειδή ακριβώς, το τσουνάμι των αυξήσεων θα συνεχιστεί, απειλώντας να παρασύρει στο διάβα του χιλιάδες νοικοκυριά, είναι η ώρα οι κυβερνώντες για μια φορά, να θέσουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Αλλάζοντας τη νομοθεσία ώστε να μπορεί να επιβληθεί πλαφόν στα πετρελαιοειδή σε περιόδους κρίσεων. Μειώνοντας τους φόρους στον ηλεκτρισμό και σε είδη πρώτης ανάγκης. Αυξάνοντας συντάξεις και επιδόματα, έστω και για περιορισμένη χρονική περίοδο. Λαμβάνοντας τέλος πάντων, όποιο μέτρο απαιτείται για να αντέξει ο κόσμος.

 

Προκαλούμε τον Πρόεδρο και τους πανηγυρίζοντες της Πινδάρου, να κάνουν ένα γύρο σε υπεραγορές, λαϊκές αγορές, μικρές αγορές, βενζινάδικα και να ρωτήσουν απλό κόσμο (όχι εκείνους με τους οποίους συναναστρέφονται στα λαμπερά κοινωνικά σαλόνια) αν και πώς τα βγάζουν πέρα. Οι πανηγυρισμοί για τα σταυρουδάκια των ξένων οίκων, ουδόλως, αντανακλούν το μέγεθος του σταυρού που ο λαός κουβαλά στη ράχη του ως απότοκο της ακρίβειας!