Χλώρακα δεν είναι μόνο γκετοποίηση, υπερσυγκέντρωση αλλοδαπών και προβλήματα κοινωνικής φύσεως εξαιτίας του μεταναστευτικού. Αυτό το μήνυμα στέλλει ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Χλώρακας, ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 1990 και το οποίο ήδη έχει κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή τη διαρκή του παρουσία σε θέματα πολιτισμού, κουλτούρας και κοινωνικών παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Μιλώντας για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του Ομίλου, Ανδρέας Κυριακού, τονίζει ότι σκοποί του σωματείου είναι η δημιουργία πολιτιστικών και περιβαλλοντικών ενδιαφερόντων στην κοινότητα, την συντήρηση και διαφύλαξη των ηθών και εθίμων και γενικά της πατροπαράδοτης πολιτιστικής κληρονομιάς και προαγωγή του πολιτισμού των κοινωνικών και πνευματικών ενδιαφερόντων των κατοίκων. 

«Αγωνιζόμαστε ακόμη να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του πρασίνου και την προστασία του περιβάλλοντος και γενικά για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης», επισημαίνει. «Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Χλώρακας είναι μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου καθώς και μέλος της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (Ο.Π.Ο.Κ.). Τα τελευταία χρόνια ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Χλώρακας έχει πραγματώσει μεγάλο αριθμών ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, βραβεύσεων συγγραφέων, εκθέσεων ζωγραφικής και βιβλίου, διαλέξεων, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, δημιουργία θεάτρου και θεατρικής ακαδημίας για παιδιά με την οικονομική στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας. Διοργάνωσε διαλέξεις σχετικά με το περιβάλλον στα Δημοτικά Σχολεία της κοινότητας με ταυτόχρονη πραγματοποίηση δενδροφυτεύσεων. Συνεργάζεται στενά με το Τμήμα Αρχαιοτήτων Πάφου ως αφορά τον ευπρεπισμό και καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων της Χλώρακας».

Ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Όμιλος Χλώρακας, παρατηρεί ακόμη ο πρόεδρος του, εκτός των άλλων προχώρησε και στην παραγωγή ενός 70λεπτου ντοκιμαντέρ για τη Χλώρακα, με θέμα: «Η Χλώρακα του χθες και του σήμερα, μια καταγραφή μνήμης». Επίσης, ανέλαβε πρωτοβουλίες στοχεύοντας την προστασία και διατήρηση των μνημείων της φύσης, όπως είναι τα παραδοσιακά ενδημικά δένδρα και γενικά την προστασία φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

«Το σωματείο μας με εισηγήσεις του προς το Κοινοτικό Συμβούλιο επεδίωξε και επιδιώκει τη δημιουργία Δανειστικής Βιβλιοθήκης, Λαϊκού Μουσείου και Πολιτιστικού Κέντρου όπου θα μπορούσαν να στεγάζονται τα πολιτιστικά σωματεία της κοινότητας και η νεολαία να είχε ένα χώρο για υγιή απασχόληση», αναφέρει ο κ. Κυριακού. «Στις εισηγήσεις μας είναι και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων, καθώς και κατάλληλων πεζοδρόμων που θα ενώνουν την παραθαλάσσια περιοχή με το κέντρο του χωριού, όπως βέβαια και η επέκταση του πρασίνου όπου είναι εφικτό».

Ο Ανδρέας Κυριακού επισημαίνει ότι η Χλώρακα του σήμερα, δεν δίνει την εντύπωση πλέον ότι πρόκειται για ένα ειδυλλιακό χωριουδάκι που θα κινούσε το ενδιαφέρον κάποιου ρομαντικού περιηγητή. Μάλλον σαν μια συνοικία της πόλης της Πάφου μπορεί να την εκλάβει κάποιος, παρά ένα χωριό με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα την έκαναν να ξεχωρίζει από το φύρδην μίγδην της ανάπτυξης, παραδέχεται: «Δυστυχώς, η εξαίρετη φυσική ομορφιά του οροπεδίου με τις τρεμιθιές, τους δρύες, τις χαρουπιές, τη μερσίνη, τον σχίνο και γενικά του φυσικού οικοσυστήματος, αντικαταστάθηκε με πολυκατοικίες και άλλα συναφή “κουτιά από μπετόν” κάθε σχήματος και γούστου.

“Λεηλατήθηκε” λυσσαλέα όλο το πρανές, η κορυφογραμμή της Χλώρακας. Από την πανέμορφη τοποθεσία “Κλούνοι” μέχρι το ύψωμα “Μέλανος” με σημεία αναφοράς όπως η παλιά βρύση του “Πύρκου”, το απότομο φαράγγι με τη μοναδική φυσική ομορφιά και την πανίδα που έκρυβε μέσα του, τα “Μήλα”, οι “Καπυροί” και τόσα άλλα που μας χάρισε η φύση. 

Δυστυχώς, δεν έγινε ένας ορθός πολεοδομικός σχεδιασμός που θα διατηρούσε τις φυσικές ομορφιές της Χλώρακας και θα συνδυαζόταν κατά κάποιο τρόπο αρμονικά με την επερχόμενη ανάπτυξη. Πολλά αιωνόβια δένδρα έχουν αποκοπεί λόγω του οικοδομικού οργασμού των τελευταίων χρόνων. Σίγουρα δεν ακολουθούνται οι όροι που τίθενται και αφορούν ιδιαίτερα τα προστατευόμενα δένδρα».

Πώς πήρε το όνομα η κοινότητα

Η Χλώρακα συνορεύει με τον Δήμο Πάφου, την Λέμπα και την Έμπα. Στη Χλώρακα και κυρίως στο παράλιο τμήμα της έχουν βρεθεί πλήθος εργαλείων και αντικείμενα της νεολιθικής εποχής. Στη θέση Παλλούρες ανασκάπτεται (2019) οικισμός της χαλκολιθικής περιόδου. 

Διασώζονται επίσης τμήματα αρχαίου υδραγωγείου όπου σύμφωνα με τον μύθο το είχε φτιάξει η Ρήγαινα για να μεταφέρει νερό στην Πάφο. Γνωστοί επίσης είναι και ο αρχαιολογικός χώρος Ελληνόσπηλιοι που χρονολογούνται κατά τον 3ον αιώνα π.Χ.

«Σύμφωνα με μαρτυρίες», τονίζει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Ομίλου Χλώρακας, «στον Μεσαίωνα το χωριό λεγόταν Πρασκίουρος επειδή είχε πολύ πράσινο και από μακριά φαινόταν σαν πράσινη ουρά δηλαδή πρασκίουρος, λεγόταν και Πραστιόν επειδή ήταν δίπλα στην Πάφο, δηλαδή προάστιο. Η ονομασία Χλώρακας πιθανότατα προέρχεται και από το όνομα του Φράγκου ιδιοκτήτη της περιοχής. Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν ότι το χωριό Χλώρακα πήρε το όνομα του από την πρασινάδα, της χλόης, που είχε το χωριό και ότι από τη λέξη “χλωρός” και έτσι ονομάστηκε Χλώρακα. Η Χλώρακα έχει εκκλησίες κτισμένες στον μεσαίωνα, όπως η Παναγία η Ελεούσα με τοιχογραφίες του 12ου και 13ου αιώνα και ο Άγιος Νικόλαος. Άλλες εκκλησίες του χωριού είναι ο Άγιος Εφραίμ, ο Άγιος Υπάτιος, ο Άγιος Γεώργιος που λειτουργούν σήμερα οι Αρμένιοι της Κύπρου. ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, ο Άγιος Νεκτάριος και η Παναγία η Χρυσοαιματούσα».

Ο πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα της κοινότητας επισημαίνει ότι οι αλλαγές του σήμερα άγγιξαν και το πλέον χαρακτηριστικό προϊόν που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τη Χλώρακα, τα ξακουστά αγγούρια της.

Η μεταμόρφωση του χωριού

«Είναι αλήθεια ότι η Χλώρακα έπαψε να είναι το άλλοτε ξακουστό χωριό με τα πρώιμα χλωρακιώτικα αγγούρια και ζαζαρβατικά», λέει. «Ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι που ασχολούνται πλέον με τη γεωργία. Μεταμορφώθηκε ξαφνικά η Χλώρακα σε ένα τουριστικό χωριό και όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές του νησιού πάντα με την άμαξα μπροστά και το άλογο πίσω από την άμαξα».

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Χλώρακας, Νικόλας Λιασίδης, εξήγγειλε πρόσφατα μια νέα δέσμη υποσχόμενων έργων τα οποία αφορούν την ανάπλαση του κέντρου της Χλώρακας, τη δημιουργία πολιτιστικού και εκθεσιακού πολυχώρου στον χώρο δίπλα από το αμφιθέατρο, μέτρα βελτίωσης και προστασίας του παραλιακού τμήματος στα δημοτικά όρια της Κοινότητας Χλώρακας με κατασκευή κυματοθραυστών, έργα βελτίωση του παραλιακού μετώπου και άλλα. 

Αναφερόμενος στο γεγονός αυτό, ο Ανδρέας Κυριακού παρατηρεί ότι σίγουρα η Χλώρακα έχει ανάγκη από πολλά έργα υποδομής που βασικό σκοπό πρέπει να έχουν την εξυπηρέτηση και βελτίωση της ζωής των κατοίκων και ξένων περιηγητών που κατακλύζουν την περιοχή. Πάντα όμως, να γίνονται στο πλαίσιο μιας αειφόρου ανάπτυξης, ενός ορθού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών μελετών, τονίζει:

«Θετικό είναι, και το αναγνωρίζουμε, ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας προσφέρει οικονομική στήριξη στα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην κοινότητα και ως εκ τούτου συμβάλλει με αυτό τον τρόπο στα πολιτιστικά δρώμενα, τον αθλητισμό και στη κοινωνία γενικά. Είναι γνωστή, επίσης και η υποστήριξη που παρέχεται σε όλους τους Χλωρακιώτες συγγραφείς που εκδίδουν βιβλία τους από το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας. Στα θετικά είναι και η συμβολή της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Χλώρακας που πάντα συμπαρίσταται στο έργο μας κυρίως με τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου εκδηλώσεων που ανήκει στην εκκλησία. Η Χλώρακα πρέπει να νοιώθει περήφανη για τους 25 τουλάχιστον συγγραφείς της που μερικοί από αυτούς διαπρέπουν και στο εξωτερικό καθώς και για τους ποιητές και ζωγράφους. Επίσης και για τους ξεχωριστούς της ανθρώπους, τις προσωπικότητες εκείνες που συνέβαλαν και συμβάλλουν με κάθε τρόπο για την ευημερία και το καλό του τόπου μας».