Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο εντείνεται η ανησυχία και των κυπριακών επιχειρήσεων για επιπτώσεις στις ίδιες, στις οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο σημαντικής μείωσης του κύκλου εργασιών τους, αλλά και νέων αυξήσεων στις τιμές αγοράς, αλλά και πώλησης, προϊόντων και υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τιμές των βασικών προϊόντων- Μεγάλες οι αυξήσεις

Τα πιο πάνω προκύπτουν από διαδικτυακή έρευνα που έκανε η ΟΕΒ μεταξύ κυπριακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους και τομείς της οικονομίας, η οποία πραγματοποίηθηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση της έρευνας πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 και 15 Μαρτίου και η δεύτερη μεταξύ 7 και 11 Απριλίου, όπου λήφθηκαν απαντήσεις από 188 και 92 επιχειρήσεις αντίστοιχα, όπως ανέφερε χθες η ΟΕΒ σε ανακοίνωσή της για τις απαντήσεις που έλαβε από επιχειρήσεις που έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με Ρωσία ή και Ουκρανία από αρκετούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με μεγαλύτερα ποσοστά αυτά του τουριστικού κλάδου, του λιανικού και χονδρικού εμπορίου, της βιομηχανίας, του κατασκευαστικού τομέα, του τομέα ακινήτων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που καταγράφει η ίδια η ΟΕΒ, η εκτίμηση των επιχειρήσεων ότι θα επηρεαστούν οι οικονομικές τους δραστηριότητες, καθώς και ότι θα παρατηρηθεί συρρίκνωση του κύκλου εργασιών τους είναι σε ανησυχητικά επίπεδα, αφού στη δεύτερη έρευνα, αυτή του Απριλίου, η πρόβλεψη ότι θα επηρεαστούν πολύ ή πάρα πολύ οι οικονομικές τους δραστηριότητες αυξάνεται στο 91,3% από 80,8%.

Εξάλλου, το ποσοστό όσων αναμένουν συρρίκνωση του κύκλου εργασιών έφτασε στο 73,9% στη δεύτερη έρευνα, από 63,8% στην πρώτη. Την ίδια ώρα, σταθερά υψηλό ποσοστό είναι και αυτό όσων επιχειρήσεων αναμένουν ως επίπτωση από την ουκρανική κρίση το ενδεχόμενο αύξησης στις τιμές πώλησης/αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Το εν λόγω ποσοστό στην πρώτη έρευνα ανέρχεται στο 75,5% και στη δεύτερη στο 73.9%.

Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση του αυξημένου κόστους των προϊόντων/ υπηρεσιών που προκύπτει, και οι δύο έρευνες κατέδειξαν ότι 5 στις 10 επιχειρήσεις θα το απορροφήσουν πλήρως ή μερικώς, ότι 6 στις 10 θα το μετακυλήσουν πλήρως ή μερικώς στον καταναλωτή και ότι μόνο 2 στις 10 θα προβούν σε αναστολή της παραγωγής ή προμήθειας στους καταναλωτές.

Στα ερωτήματα αυτά, τα αποτελέσματα παρέμειναν στο ίδιο περίπου επίπεδο ανάμεσα στις δύο έρευνες. Σημειώνεται επίσης ότι οι επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να δώσουν πολλαπλές απαντήσεις.

Η πρόβλεψη τώρα για μείωση του προσωπικού των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων στην πρώτη έρευνα ήταν σε ποσοστό 11,7%, ενώ στη δεύτερη έρευνα το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 8,7%, γεγονός κατά την ΟΕΒ «που δείχνει ότι οι επιχειρήσεις αντιδρούν ψύχραιμα σε σχέση και με το απασχολούμενο τους προσωπικό». Επίσης, έχει περιοριστεί και το ποσοστό που βλέπει ως συνέπεια της κρίσης την αδυναμία στην εξασφάλιση προϊόντων ή/και πρώτων υλών, το οποίο περιορίστηκε στο 30,4% κατά τη δεύτερη έρευνα από 52,1% που ήταν στην πρώτη. «Έχοντας λάβει ένα ικανό δείγμα απαντήσεων και από τις δύο έρευνες, εντοπίζεται το μέγεθος του αντίκτυπου στην κυπριακή οικονομία από την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Επίσης διαφαίνεται, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα και των δύο ερευνών, ότι εντός ενός μήνα που συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις, η οικονομική δραστηριότητα των κυπριακών επιχειρήσεων επηρεάζεται όλο και περισσότερο», σημειώνει η ΟΕΒ.