Στα βαθιά μπήκε η διαβούλευση μεταξύ ΟΑΥ και επιστημονικών εταιρειών για τον καθορισμό του νέου τρόπου αμοιβής των προσωπικών γιατρών ενηλίκων και των παιδιάτρων. Παθολογική και Παιδιατρική Εταιρεία σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τον ΟΑΥ, έχουν καλέσει τα μέλη τους να μην προχωρήσουν στην ανανέωση των συμβάσεων τους μέχρι τις 15 Μαΐου, ώστε να τους δοθεί επιπρόσθετος χρόνος για διαπραγμάτευση και εξασφάλιση περισσότερων ωφελημάτων, ενώ η Παθολογική Εταιρεία ανέβαλε προς το σκοπό αυτό και για τον Δεκέμβριο την εκλογική της συνέλευση η οποία θα διεξαγόταν κανονικά εντός Μαΐου. 

Ενώπιον τους οι γιατροί έχουν αυτή τη στιγμή πρόταση βάσει της οποίας θα λαμβάνουν το 80% της αμοιβής τους «κατά κεφαλήν», δηλαδή στη βάση του αριθμού των δικαιούχων που έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογο τους και το υπόλοιπο 20% στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης. Από πλευράς Παθολογικής Εταιρείας η οποία εκπροσωπεί μια μεγάλη μερίδα προσωπικών γιατρών για ενήλικες, η αναλογία αυτή φαίνεται προς το παρόν να γίνεται αποδεκτή αν και ασκούνται πιέσεις για περαιτέρω διαφοροποίηση των ποσοστών, κάτι το οποίο ενδεχομένως να επιτευχθεί καθώς μέχρι την οριστικοποίηση των κριτηρίων που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της αποζημίωσης των γιατρών δεν αποκλείεται και ο ΟΑΥ να συνεναίσει σε ποσοστά 85%-15%. 

Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση των γιατρών να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών που προτίθεται να εφαρμόσει ο ΟΑΥ από την 1η Ιουνίου και θα περιλαμβάνεται στα κριτήρια που θα ενταχθούν στο 20% της αμοιβής τους, από πλευράς των προσωπικών γιατρών για ενήλικες δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες ενστάσεις, αν και κατά την συνέλευση της Παθολογικής Εταιρείας την περασμένη Τρίτη ακουστήκαν κάποιες μεμονωμένες φωνές διαμαρτυρίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι παιδίατροι από πλευράς τους μάλλον έχουν απαντήσει στην πρόταση που τέθηκε ενώπιον τους από τον ΟΑΥ με αιτήματα τα οποία ο Οργανισμός δεν έχει πρόθεση να ικανοποιήσει, αφού μεταξύ άλλων ξεφεύγουν από τη φιλοσοφία του διαχωρισμού της τελικής αποζημίωσης τους σε ποσοστά. Συγκεκριμένα από την Παιδιατρική Εταιρεία έχει υποβληθεί αίτημα να μην αλλάξει το ύψος της σημερινής αμοιβής των παιδιάτρων αλλά να προστεθεί σε αυτό ποσοστό το οποίο θα εξασφαλίζεται επιπρόσθετα εάν ο γιατρός καλύπτει τα ποιοτικά κριτήρια και τους δείκτες απόδοσης που θα καθοριστούν. 

Μέχρι σήμερα ο ΟΑΥ έχει ικανοποιήσει το αίτημα όλων των προσωπικών γιατρών για κατάργηση της αποκοπής του 12% των απολαβών τους που είχε εφαρμοστεί το 2020 εξαιτίας των μέτρων που είχαν ληφθεί από την Κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας και οι αμοιβές επέστρεψαν στα προπανδημικά επίπεδα από τον Μάρτιο. 

Επιπρόσθετα διαφοροποιήθηκαν τα ποσοστά στη βάση των οποίων θα αμείβονται οι γιατροί αφού όπως προνοούσε ο αρχικός σχεδιασμός του ΓεΣΥ, η αποζημίωση θα υπολογιζόταν στο 70% κατά κεφαλή και στο 30% στη βάση κριτηρίων. Η διαπραγμάτευση άρχισε με ποσοστό 80%-20%. 

Ο ΟΑΥ δεσμεύτηκε σε όλες τις εμπλεκόμενες επιστημονικές εταιρείες ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το ύψος του σφαιρικού προϋπολογισμού που αφορά τις υπηρεσίες τους αλλά και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον χρόνο καταβολής των αμοιβών που εφαρμόζει σήμερα.

Επίσης, έχει συμφωνηθεί ότι οι δικαιούχοι θα σταματήσουν να έχουν δικαίωμα αλλαγής του προσωπικού τους γιατρού σε διάστημα έξι μηνών από την ημέρα εγγραφής τους στον κατάλογο του γιατρού και ο χρόνος θα επεκταθεί στο ένα έτος.

Τέλος, ο ΟΑΥ έχει δεσμευτεί έναντι των εταιρειών, ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι προϋπολογισμοί των προσωπικών γιατρών, αφού το προηγούμενο διάστημα είχε προκληθεί αναστάτωση εξαιτίας δήλωσης του Γενικού Ελεγκτή στη Βουλή ότι οι απολαβές των γιατρών πρέπει να μειωθούν κατά 20%.   

Σε ό,τι αφορά τους παιδίατρους, όπως αναφέρεται σε επιστολή που στάλθηκε από τον ΟΑΥ στην Παιδιατρική Εταιρεία και διανεμήθηκε σε όλους τους γιατρούς, έχει ικανοποιηθεί αίτημα βάσει του οποίου, «οι υπηρεσίες, τα ποιοτικά κριτήρια και οι δείκτες απόδοσης που θα περιλαμβάνονται στο 20% της αμοιβής θα οριστικοποιηθούν κατόπιν διαβουλεύσεων του οργανισμού με την ΠΕΚ», ενώ «σε περίπτωση που εντός του 2022 ή/και του 2023 οποιοδήποτε ποσό για υπηρεσίες, ποιοτικά κριτήρια ή/και δείκτες απόδοσης που περιλαμβάνεται στο 20% παραμένει αδιάθετο αυτό θα κατανέμεται ως κατά κεφαλήν αμοιβή». Συμφωνήθηκε επίσης ότι «οι δείκτες απόδοσης θα διαμορφωθούν κατά τρόπον ώστε, για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των παιδιάτρων, τα εισοδήματά τους δεν θα επηρεάζονται αρνητικά». 

Επιπρόσθετα, «ο Οργανισμός θα εξετάσει τη δυνατότητα η δαπάνη για την παροχή υπηρεσιών εφημερίας να καλύπτεται από επιπρόσθετο προϋπολογισμό», επιπλέον των όσων προνοούνται» και ταυτόχρονα, «το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού αποφάσισε όπως οι εφημερίες εφαρμοστούν σταδιακά από την 1η Ιουνίου με υποχρεωτική συμμετοχή των γιατρών και δυνατότητα ορισμού αντικαταστάτη». 

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, «το ύψος του συνολικού προϋπολογισμού για την αμοιβή των παιδιάτρων στη βάση συγκεκριμένων υπηρεσιών, ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης όπως θα καθοριστούν κατόπιν διαβούλευσης του Οργανισμού με την ΠΕΚ και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιουνίου 2022, ανέρχεται στο 20% του προϋπολογισμού της περιόδου. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται η αμοιβή του τοκετού όπου ο παιδίατρος θα συνεχίσει να αμείβεται με €250 για κάθε τοκετό, για τη φροντίδα νεογνού μέχρι το εξιτήριο με μέγιστη περίοδο παραμονής του νεογνού σε νοσηλευτήριο τις 72 ώρες. Πρόθεση του ΟΑΥ, είναι όπως στις υπηρεσίες που αφορούν το 20% περιληφθεί και η διακομιδή νεογνών. Ο τρόπος αποζημίωσης και το ύψος αμοιβής για την παροχή της εν λόγω υπηρεσίας θα τύχει διαβούλευσης μεταξύ ΟΑΥ και ΠΕΚ όπως και οι υπόλοιπες υπηρεσίες, ποιοτικά κριτήρια και δείκτες απόδοσης που θα περιληφθούν». 

129 ιδιώτες γιατροί και 115 του ΟΚΥπΥ έχουν ήδη ανανεώσει τα συμβόλαια

Παρά το γεγονός ότι η διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων επιστημονικών εταιρειών και του ΟΑΥ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, 129 ιδιώτες προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και παιδίατροι, είχαν ανανεώσει μέχρι την Τετάρτη τα συμβόλαια τους με τον ΟΑΥ γεγονός που καταδεικνύει τις προθέσεις των ίδιων των γιατρών. Σε διαβούλευση με τον ΟΑΥ βρίσκονται εκτός από την Παιδιατρική και την Παθολογική Εταιρεία, η επιστημονική εταιρεία γενικής ιατρικής και η εταιρεία οικογενειακών γιατρών. Άλλοι 80 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και 35 παιδίατροι του ΟΚΥπΥ έχουν επίσης νέες συμβάσεις. 

Σε κάθε περίπτωση ο διάλογος επιβάλλεται να ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα Μαΐου, αφού ο νέος τρόπος αποζημίωσης των γιατρών θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου, γεγονός που δεν επιτρέπει ιδιαίτερες καθυστερήσεις. 

Στο περίμενε για τα ιατρεία εφημερίας

Η λειτουργία των ιατρείων εφημερίας, των ιατρείων δηλαδή στα οποία οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ θα μπορούν να απευθύνονται σε μη εργάσιμες ώρες και ημέρες, την 1η Ιουνίου, είναι επιβεβλημένη καθώς η συμμετοχή των γιατρών στο πρόγραμμα εφημεριών έχει ενταχθεί στα κριτήρια βάσει των οποίων θα αποζημιώνονται από τον ΟΑΥ. Πρόθεση του ΟΑΥ, όπως πληροφορούμαστε είναι να χρησιμοποιηθούν οι υφιστάμενες δομές (Κέντρα Υγείας) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, στη βάση συμφωνίας που θα επιτευχθεί μεταξύ των δύο Οργανισμών. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη στο συγκεκριμένο ζήτημα.