Η Αστυνομία μετά το φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης με τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera με εμπλεκόμενο τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και άλλους, συμπλήρωσε άλλη μια υπόθεση που αφορά πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών.

Πρόκειται για υπόθεση που προέκυψε μέσα από το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Μύρωνα Νικολάτο και αφορά σε δικηγορικό γραφείο, το οποίο προέβη σε σειρά πολιτογραφήσεων. Η Αστυνομία έχει συγκεντρώσει όλο το υλικό που απαιτείτο, πήρε καταθέσεις και θα παρουσιάσει τον φάκελο ενώπιον των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή. Ο φάκελος που έχει συμπληρωθεί δεν αφορά σε μια περίπτωση πολιτογράφησης που ασχολήθηκε το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο αλλά αρκετές και εξετάστηκε κατά πόσο ενήργησε νομότυπα, αφού όπως διαπιστώθηκε από το πόρισμα, οι περιπτώσεις αυτές ήταν προβληματικές.

Όπως έγραψε ο «Φ», τη σύσκεψη ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, για ενημέρωση σε σχέση με την πορεία των σοβαρών υποθέσεων που εξετάζει η Αστυνομία, περιλαμβανομένων και των υποθέσεων των πολιτογραφήσεων.

Η υπόθεση των Συλλούρη και άλλων που βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία εδώ και καιρό, μελετάται ώστε να αξιολογηθεί η μαρτυρία, να εξεταστούν οι καταθέσεις και να δοθούν οδηγίες. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και άλλες υποθέσεις που αφορούν πολιτογραφήσεις ξένων υπηκόων, οι οποίες ερευνώνται για να φανεί κατά πόσον πήραν χρυσά διαβατήρια νόμιμα ή με δόλο. Υπό έρευνα βρίσκονται πάροχοι, είτε αυτοί είναι δικηγόροι, ελεγκτές ή εργολάβοι.

Η σύσκεψη της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί υπό τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Γιώργο Σαββίδη, στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, του Αρχηγού και Υπαρχηγού της Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου και Δημήτρη Δημητρίου, του υπευθύνου του Τμήματος Γ’ του Αρχηγείου Αστυνομίας Ιάκωβου Ιωάννου και των υπευθύνων των ανακριτικών ομάδων.

Σημειώνεται ότι η πρώτη ποινική υπόθεση, που αφορά στις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, στη βάση του πορίσματος της Έκθεσης που ετοίμασε η Ad Hoc Τριμελής Επιτροπή Καλογήρου, καταχωρήθηκε στο Δικαστήριο τον Μάιο του 2021.